Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nový systém OZNAČOVANIA potravín ako OCHRANA pred chorobami: Takto bude VYZERAŤ!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zdravotný profil občanov SR je horší ako priemer Európskej únie. Slováci sa dožívajú o štyri roky menej ako priemerný občan EÚ, a to aj v dôsledku chronických chorôb súvisiacich so so stravovacími návykmi, ako cukrovka či srdcovo-cievne choroby.

Vo štvrtok to povedala tajomníčka Ministerstva zdravotníctva SR Lenka Dunajová Družkovská na konferencii o systéme označovania výživovej hodnoty potravín Nutri-Score, ktorého cieľom je uľahčiť spotrebiteľom urobiť rozhodnutia v súlade so zásadami zdravej výživy a stravovania.

Čítajte tiež: Prekvapivý ORGÁN v tele, ktorý ROZHODUJE o zotavení sa z DEMENCIE: MOZOG to nie je!

Podpora prevencie

Európska komisia plánuje do konca roku 2022 prijať záväzné odporúčania pre systém označovania prednej strany obalov potravín (Front of Pack Labeling, FOPL). Najväčším kandidátom na takéto označovanie nutričnej hodnoty potravín je podľa organizátorov konferencie práve systém Nutri-Score, ktorý sa aktuálne používa vo Francúzsku, Nemecku, Španielsku, Holandsku a ďalších krajinách EÚ.

Ako v rámci konferencie poznamenala Daniela Kállayová z Ministerstva zdravotníctva SR, označovanie potravín je čoraz viac považované za nástroj na podporu prevencie neprenosných chorôb, ale EK v súčasnosti neodporúča žiaden konkrétny typ schémy označovania na prednej časti obalu potravín.

Systém Nutri-Score udeľuje potravinám bodové skóre na základe obsahu nutričných zložiek na 100 gramov produktu či 100 mililitrov nápoja. Kombinované skóre umožňuje zaradenie potravín do jednej z piatich hodnotových tried: A, B, C, D a E, pričom A označuje najzdravšie potraviny, teda tie, ktoré dostali najnižšie možné skóre.

Nový systém OZNAČOVANIA potravín
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Produkty dostávajú body za svoju energetickú hodnotu a obsah nasýtených tukov a soli, zatiaľ čo bielkoviny, vlákniny a ďalšie výživné látky toto kombinované skóre znižujú.

Dôvody zavedenia systému

Mediálne kampane podľa Kállayovej úspešne zvyšujú povedomie o dôležitosti zdravého životného štýlu, môžu však mať nižší dosah na sociálne znevýhodnené skupiny obyvateľstva. Ako poznamenal zástupca SR vo Výkonnej rade Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) profesor Jozef Šuvada, súčasný systém označovania potravín, v rámci ktorého sú na zadnej strane obalu podrobné rozpísané výživové hodnoty, sa považuje za ťažko pochopiteľný. Aj preto WHO podľa Šuvadu odporúča implementáciu istého systému označovania prednej strany obalov.

Konferenciu uviedol francúzsky veľvyslanec v SR Pascal Le Deunff, podľa ktorého je systém Nutri-Score "ďalším nástrojom na zlepšenie politiky verejného zdravia," ktorý má umožniť spotrebiteľom orientovať sa na potraviny s lepšou výživovou hodnotou.

Hlavnými organizátormi tejto jednodňovej konferencie v Bratislave, ktorej cieľom je predstaviť odbornej verejnosti systém Nutri-Score, najmä jeho vedecké základy, princíp a výhody zavedenia v praxi, sú Francúzsko-slovenská obchodná komora a Pro Nutri-Score Aliancia. Ďalšími partnermi konferencie sú Francúzske veľvyslanectvo na Slovensku, Veľvyslanectvo švajčiarskej konfederácie a Švajčiarsko-slovenská obchodná komora.

Viac o téme: PotravinyZdravie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9