Zomrela NAJSTARŠIA žena sveta: Jej TAJOMSTVO na dlhý život, ktorého by sa mal každý DRŽAŤ!

Zdroj: profimedia.sk
2022-05-01 06:00:00

Najstaršia osoba na svete, 119-ročná žena z Japonska Kane Tanaka, zomrela 19. apríla 2022. Vo vyhlásení to potvrdilo tamojšie ministerstvo zdravotníctva, práce a sociálnych vecí.

Kane, zapísaná v  Guinessovej knihe rekordov, sa narodila 2. januára 1903 a naposledy vydýchla v nemocnici v meste Fukuoka na západe Japonska. Vo svojom živote dvakrát porazila rakovinu a bola svedkom dvoch pandémií – španielskej chrípky z roku 1918 a súčasného Covidu-19. Zomrela pokojne na komplikácie súvisiace s vysokým vekom, píše sa v Indiatimes.

Čítajte tiež: Máte históriu a výrobu ALKOHOLU v malíčku? Tento KVÍZ zvládne málokto!

​Tajomstvo dlhého života Kane Tanaka

Väčšina ľudí sníva o dlhom a zdravom živote, ale Kane Tanka bola jedným z ľudí, ktorým sa to aj skutočne podarilo. A to aj napriek dom rakovinám, s ktorými musela bojovať. V mnohých vyvoláva zvedavosť, čo všetko urobila správne, aby prežila storočie a bola svedkom zázrakov sveta. Ak ste zvedaví aj vy, prinášame niekoľko detailov z jej každodenných zvykov.

Ranné vstávanie

Tanaka zvyčajne vstávala každý deň o šiestej ráno. Výskumy naznačujú, že ľudia, ktorí sa prebúdzajú skoro, majú tendenciu ísť skôr spať. Tento zvyk zvyšuje kvalitu spánku, čo v konečnom dôsledku zlepšuje náladu, úroveň koncentrácie a znižuje riziko obezity a iných chronických ochorení.

Zvyk učiť sa

Najdlhšie žijúca žena sveta aj vo veku 119 rokov každé popoludnie čítala. Zo všetkého najradšej riešila matematické úlohy. Pomohlo to jej mozgu zostať aktívnym a sústredeným. Pravidelným čítaním sa znižuje riziko demencie, ktorá sa často prejavuje u starších ľudí. Podľa štúdií čítanie zlepšuje sústredenie, pamäť, empatiu a komunikačné schopnosti. Môže znížiť stres a pomôcť k dlhšiemu životu.

Stolové hry

Milovala stolové hry, ktoré spríjemňovali jej život aj v pokročilom veku. Hranie spoločenských hier pomáha chrániť myslenie v starobe. Štúdie naznačujú, že ľudia, ktorí hrajú karty a stolové hry, majú väčšiu pravdepodobnosť, že zostanú v neskoršom živote duševne čulí. Dokonca aj po prekročení 70 ich pamäť, riešenie problémov, rýchlosť myslenia a všeobecná schopnosť myslenia zostávajú takmer nedotknuté.

Strava a pohyb

Tanaka konzumovala množstvo surovej stravy, pred mäsom uprednostňovala ryby a pravidelne sa hýbala. Takže, ak chcete prežiť dlhý život ako ona, doprajte si denne niekoľko porcií čerstvého ovocia a zeleniny a zaraďte do svojho života pravidelné prechádzky alebo inú pohybovú aktivitu.

No a na záver, nezabudnite pozitívne myslieť a veriť, že predkovia vám zanechali dobré gény, vďaka ktorým bude aj váš život dlhý a prežitý v čo najlepšom zdraví.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie dlhovekosť Kane Tanaka

2022-05-01 06:00:00  |  Foto: profimedia.sk  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia