Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNY zoznam NAJŠPINAVŠIEHO ovocia a zeleniny: Najviac CHÉMIE je v týchto druhoch!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Aj tento rok prichádza Americká enviromentálna skupina (EWG) s rebríčkom ovocia a zeleniny, nachádzajúcich sa v bežných obchodoch, ktoré sú najviac kontaminované pesticídmi.

Zverejnený zoznam však príliš neprakvapil. I naďalej ostávajú jahody na prvom mieste s najvyššími hladinami chemických látok. Podobne je na tom aj špenát, ďalej nasleduje listová zelenina vrátane listového kelu, listovej kapusty a horčice a z ovocia zastupujú svoje miesto v tomto rebríčku nektarinky, jablká, hrozno, čerešne, broskyne a hrušky. Medzi nich sa "hlásia" o slovo paprika, zeler a paradajky, ktoré sú taktiež ošetrené väčším množstom chémie, uvádza sa na everydayhealth.com.  

Čítajte tiež: OPRAVÍ bunky a SPOMALÍ rast NÁDOROV: Toto zabráni CHOROBE, na ktorú ZOMIERA najviac Slovákov

„Každý by mal jesť veľa čerstvého ovocia a zeleniny, bez ohľadu na to, ako sú vypestované,“ upozorňuje Alexis Temkin, PhD, ekológ z Environmental Working Group (EWG) vo vyhlásení a pokračuje: „Nakupujúci však majú právo vedieť, aké potenciálne toxické látky sa v týchto potravinách nachádzajú, aby mohli urobiť to najlepšie rozhodnutie pre svoje rodiny.“

Dôležitosť ovocia a zeleniny ostáva

Celé ovocie a zelenina sú plné zdravých živín, ako vitamíny, minerály, antioxidanty a vláknina. Strava bohatá na tieto potraviny môže mať širokú škálu zdravotných výhod, vrátane nižšieho krvného tlaku, zníženého rizika srdcových chorôb a mŕtvice a menšej šance na rozvoj určitých druhov rakoviny, tvrdí Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Väčšina dospelých by mala každý deň zjesť 1,5 až 2 šálky ovocia a 2 až 3 šálky zeleniny, podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Realitou však je, že iba 1 z 8 ľudí jedáva dostatok ovocia a len 1 z 10 ľudí konzumuje dostatok zeleniny, poznamenáva CDC.

AKTUÁLNY zoznam NAJŠPINAVŠIEHO ovocia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Najčistejšie druhy

Chcete vyškrtnúť z jedálnička niektoré druhy ovocia a zeleniny kvôli pridanej chémií? Radšej sa rozhodnite pre bio a zvážte nákup tých druhov, ktoré sa nachádzajú na vrchole zoznamu produktov EWG s najmenším množstvom toxických chemikálií. Patria sem avokádo, sladká kukurica, ananás, cibuľa, papája, sladký hrášok, špargľa, žltý melón, kiwi, kapusta, huby, vodový melón, mango, Cantaloupe melón a sladké zemiaky.

Vplyv pesticídov na telo

Na posúdenie hladín pesticídov v ovocí a zelenine sa výskumníci EWG pozreli na výsledky testov vykonaných na takmer 45 000 vzorkách produktov od USDA a amerického Úradu pre potraviny a liečivá (FDA). Produkt sa pred testovaním umyl, vydrhol a olúpal, aby sa napodobnilo, ako si spotrebitelia môžu pripravovať jedlo vo svojich vlastných kuchyniach.

Zvyšky pesticídov sa našli na viac ako 70 percentách neekologickej produkcie, uviedla EWG. Takmer všetky produkty mali hladiny rezíduí pesticídov pod limitmi stanovenými americkými regulačnými orgánmi.

Zdravotné riziká pesticídov sa líšia v závislosti od typu, ako uvádza Agentúra pre ochranu životného prostredia USA (EPA). Niektoré môžu ovplyvniť mozog a nervový systém, čo vedie ku kognitívnym a motorickým deficitom. Iné môžu spôsobiť rakovinu. A sú aj také, ktoré narúšajú normálnu produkciu hormónov, čím prispievajú k poruchám metabolizmu a problémom s plodnosťou.

Viac o téme: ZeleninaOvocie ZdraviePesticídy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9