Chobotnica je morský tvor bez kostí, ktorý fascinuje ľudí už po stáročia – na tanieri aj mimo neho. Je to dôležitý zdroj bielkovín hlavne v prímorských oblastiach po celom svete a mnohé kultúry ho považujú za pochúťku.
Predpokladá sa, že ako ľudový liek lieči impotenciu a zvyšuje sexuálne libido! Hoci výskum tieto tvrdenia nepotvrdzuje, vedci poznamenávajú, že niektoré živiny v chobotnici môžu byť prospešné pre reprodukčné zdravie, ako sa uvádza na webmd.com.
Čítajte tiež: OPRAVÍ bunky a SPOMALÍ rast NÁDOROV: Toto zabráni CHOROBE, na ktorú ZOMIERA najviac Slovákov
Chobotnica má jedinečnú biológiu! Práve tá podnietila vedcov, aby sa naňu bližšie pozreli. Chobotnica, známa ako morský chameleón, dokáže zmeniť tvar a farbu, môžu jej znovu dorásť končatiny a má viacero sŕdc a mozgov.
Zatiaľ čo štúdie ešte len pokračujú v skúmaní potenciálnych výhod konzumácie chobotnice, mnohé poukazujú na jej priaznivé účinky vďaka výživným látkam, ktoré sa v nej nachádzajú a ktoré mnohým ľuďom chýbajú v strave.
Informácie o výžive
4-uncová porcia surovej chobotnice obsahuje:
- Kalórie: 93
- Bielkoviny: 17 gramov
- Tuk: 1 gram
- Sacharidy: 2 gramy
- Vláknina: 0 gramov
- Cukor: 0 gramov
Chobotnica je dobrým zdrojom:
- Železa
- Omega-3
- Selénu
- Medi
- Vitamínu B12
Je tiež výborným zdrojom draslíka, horčíka a vápnika. Štúdie ukazujú, že kombinácia týchto minerálov môže znížiť riziko mŕtvice a podporiť zdravé srdce.
Potenciálne zdravotné prínosy chobotnice
Chobotnica je bohatá na vitamíny a minerály. Má tiež nízky obsah tuku, vďaka čomu je skvelým zdrojom kompletných bielkovín pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť alebo, jednoducho, mať hmotnosť pod kontrolou. Pozor, to však môže závisieť od prípravy morského plodu. Vyprážanie alebo varenie chobotnice na masle alebo oleji môže vášmu jedlu pridať extra tuk a obsah kalórií.
Niektoré zdravotné výhody zahrnutia chobotnice do stravy:
Zdravé srdce
Chobotnica je vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín, „dobrých tukov“, ktoré sú spojené s celým radom pozitívnych účinkov na srdce. Omega-3 môžu znížiť krvný tlak a spomaliť hromadenie plaku vo vašich tepnách, čím znižujú stres na srdce.
Omega-3 taktiež majú na svedomí:
- Znižujú triglyceridy, tuky v krvi, ktoré môžu zvýšiť riziko mŕtvice, srdcového infarktu a srdcových chorôb
- Znižujú riziko vzniku nepravidelného srdcového rytmu
- Majú protizápalovú odpoveď, ktorá môže znížiť riziko chronických ochorení vrátane srdcových ochorení
Chobotnica tiež obsahuje taurín, aminokyselinu, o ktorej štúdie ukazujú, že môže znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu.
Protirakovinové vlastnosti
Zistilo sa, že taurín v chobotnici má protirakovinové a antivírusové účinky. Predpokladá sa, že bojuje proti zápalu v tele a funguje ako antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením, čo súvisí s rakovinou. Chobotnica tiež obsahuje vysoké hladiny iných antioxidantov, ktoré môžu znížiť riziko zákernej choroby, ako je selén, vitamín B12 a folát.
Kognitívne zdravie
Chobotnica obsahuje horčík – minerál, ktorého mnohí nemajú dostatok. Výskum zistil, že horčík môže podporovať zdravú mozgovú činnosť, pamäť a procesy učenia. To môže znížiť riziko kognitívnych chorôb, ako je demencia alebo Alzheimerova choroba.
Úľava od depresie
Dve z omega-3 mastných kyselín nachádzajúcich sa v chobotnici – kyselina eikozapentaénová (EPA) a kyselina dokosahexaénová (DHA) – sa považujú za prevenciu alebo liečbu depresie a iných porúch nálady. Zatiaľ čo výskum ešte len prebieha, klinické štúdie našli sľubné výsledky v schopnosti omega-3 zmierniť symptómy.
Potenciálne riziká chobotnice
Chobotnica je jednou z možností, ako získať dostatok bielkovín. Jeho vysoký obsah živín však môže spôsobiť niektorým problémy! Ide hlavne o citlivých ľudí so zdravotnými problémami. Pred pridaním chobotnice do stravy sa porozprávajte so svojím lekárom a zvážte nasledujúce potenciálne zdravotné riziká:
Cholesterol
Jedna porcia chobotnice obsahuje asi 30 % odporúčaného denného príjmu cholesterolu. Ľudské telo potrebuje cholesterol na stavbu zdravých buniek, ale príliš veľké množstvo môže zvýšiť riziko srdcových chorôb.
Sodík
Sodík je potrebný pre zdravú funkciu nervového systému, ale pri nadmernej konzumácii môže prispieť k problémom so srdcom. Chobotnica má vysoký obsah sodíka, takže ak si dávate pozor na príjem, jedzte ju s mierou!
Alergia na mäkkýše
Niektorí ľudia majú neznášanlivosť na bielkoviny v morských plodoch. Ak máte alergiu na druhy mäkkýšov – ako sú ustrice, mušle alebo krevety – pozor aj na chobotnicu.
Toxíny
Štúdie zistili prítomnosť ťažkých kovov v tkanive chobotnice vrátane toxínov, ako je olovo. Zatiaľ čo úrovne týchto toxínov sú pod normami stanovenými pre bezpečnosť u ľudí, konzumácia príliš veľkého množstva týchto toxínov alebo iných rýb môže viesť k zdravotným problémom.
Obavy z tehotenstva
Americká akadémia pôrodníkov a gynekológov odporúča, aby tehotné alebo dojčiace ženy obmedzili spotrebu mäkkýšov, ako je chobotnica, na 12 uncí týždenne.