Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

OPRAVÍ bunky a SPOMALÍ rast NÁDOROV: Toto zabráni CHOROBE, na ktorú ZOMIERA najviac Slovákov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odborníci po prvý raz presne zistili, ako môže cvičenie znížiť riziko vzniku rakoviny čriev a spomaliť rast nádorov. Slovensko sa pritom zaraďuje na prvé priečky, čo sa týka výskytu a úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva.

Vedci z Newcastle University dokázali, čo dokážu tréningy, ako sa uvádza na ncl.ac.uk. Podľa nich fyzická aktivita spôsobuje uvoľňovanie proteínu bojujúcemu proti rakovine, teda interleukínu-6 (IL-6), do krvného obehu, čo pomáha opraviť DNA poškodených buniek! Zistenia publikované v International Journal of Cancer tak vyzdvihujú dôležitosť miernej aktivity v boji proti život ohrozujúcej chorobe, pričom môžu pomôcť pri vývoji liečby v budúcnosti.

Čítajte tiež: Na SRDCOVÉ problémy môže UPOZORNIŤ niečo, čo by ste nečakali: PREDPOVEĎ choroby z HLASU

Zregeneruje DNA

Dr Sam Orange, lektor fyziológie cvičenia na Univerzite v Newcastle, povedal: "Predchádzajúce vedecké dôkazy naznačili, že viac cvičenia je lepšie na zníženie rizika rakoviny čriev, pretože čím viac fyzickej aktivity ľudia vykonávajú, tým nižšie sú ich šance, že chorobu dostanú. Naše zistenia podporujú túto myšlienku. Keď sa cvičenie opakuje niekoľkokrát týždenne počas dlhšieho obdobia, látky bojujúce proti rakovine - ako je IL-6 - uvoľňované do krvného obehu, majú príležitosť interagovať s abnormálnymi bunkami, opravovať ich DNA a znižovať rast rakoviny."

V malej štúdii, ktorá je dôkazom, tím z univerzít Newcastle a York St John prijal 16 mužov vo veku 50-80 rokov, z ktorých všetci mali rizikové faktory životného štýlu pre rakovinu čriev, ako je nadváha alebo obezita a neboli fyzicky aktívni.

Po poskytnutí vzorky krvi na začiatku účastníci bicyklovali celkovo 30 minút pri strednej intenzite a druhá vzorka im bola odobratá hneď, ako skončili s pedálovaním. Iný deň im opäť odobrali vzorky, presnejšie pred a po odpočinku účastníkov. Testy tak mali odhaliť, či cvičenie zmenilo koncentráciu proteínov bojujúcich proti rakovine v krvi v porovnaní so vzorkami v pokoji. Výsledok? Došlo k zvýšeniu proteínu IL-6.

OPRAVÍ bunky a SPOMALÍ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci pridali vzorky krvi do buniek rakoviny čreva v laboratóriu a sledovali ich rast počas 48 hodín. Zistili, že krvné vzorky odobraté hneď po cvičení spomalili rast rakovinových buniek v porovnaní s tými, ktoré boli odobraté v pokoji. Okrem toho, vzorky krvi pri cvičení znížili rozsah poškodenia DNA, čo naznačuje, že fyzická aktivita môže opraviť bunky a vytvoriť geneticky stabilný typ buniek.

Dr Orange pneskrýval nadšenie: „Naše zistenia sú skutočne vzrušujúce, pretože odhaľujú novo identifikovaný mechanizmus, ako fyzická aktivita znižuje riziko rakoviny čriev, ktorá nezávisí od chudnutia. Lepšie pochopenie týchto mechanizmov by mohlo pomôcť vypracovať presnejšie pokyny na cvičenie na prevenciu rakoviny. Mohlo by to tiež pomôcť pri vývoji liekov, ktoré napodobňujú niektoré zdravotné prínosy cvičenia. Fyzická aktivita akéhokoľvek typu a trvania môže zlepšiť zdravie a znížiť riziko rakoviny čriev, ale viac je vždy lepšie. Ľudia, ktorí majú sedavý životný štýl, by mali začať tým, že sa budú viac hýbať a začlenia fyzickú aktivitu do svojich každodenných rutín."

Dr Adam Odell, prednášajúci na York St John University, ktorý sa tiež podieľal na štúdii spolu s Dr. Alastairom Jordanom a Dr. Owenom Kavanaghom, dodal: „Dôležité je, že nielen riziko rakoviny hrubého čreva sa dá znížiť aktívnym životným štýlom. Existuje jasné prepojenie medzi vyššou úrovňou cvičenia a nižším rizikom vzniku iných druhov rakoviny, ako je rakovina prsníka a endometria. Vypracovaním mechanizmu, prostredníctvom ktorého je pravidelná fyzická aktivita schopná vyvolať protirakovinové účinky, naša štúdia poskytuje ďalšiu podporu pre súčasné globálne úsilie o zvýšenie cvičenia."

Pohyb ako ochrana

Odhaduje sa, že fyzická aktivita znižuje riziko približne o 20 %. Stačí chodiť do posilňovne, športovať alebo aktívne sa hýbať. Aj chôdza alebo jazda na bicykli do práce sa ráta, ako aj domáce práce, záhradníctvo alebo upratovanie. 

Vedci plánujú vykonať ďalší výskum s cieľom presne identifikovať, ako cvičenie znižuje poškodenie DNA v ranom štádiu rakoviny, a vytvoriť najefektívnejšiu formu cvičenia ako ochranu pred chorobou.

Viac o téme: PohybCvičenieRakovinaČrevá
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9