Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Bruce Willis zavesil HERECTVO na klinec kvôli zvláštnej CHOROBE: Môže napadnúť KOHOKOĽVEK!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

Šesťdesiatsedemročný herec, známy najmä z filmu Smrtonosná pasca, má afáziu. Tá ho prinútila skončiť s hollywoodskou kariérou. O čo ide a koho toto ochorenie postihuje?

Za zvláštnym názvom afázia sa skrýva jazyková porucha, ktorá je najčastejšie spôsobená poškodením ľavej strany mozgu. Medzi bežné príčiny patrí mŕtvica, ťažké poranenie hlavy, nádor na mozgu alebo progresívne neurologické stavy, ako informuje thesun.co.uk.

Čítajte tiež: KVÍZ o ľudskom tele, ktorý sa učia ŽIACI na základnej škole: ZVLÁDNETE ho?

Niektorí ľudia s týmto ochorením si vôbec neuvedomujú, že ich reč začína byť menej zrozumiteľná a začínajú byť frustrovaní. Môže postihnúť kohokoľvek v každom veku, no najčastejšie sa vyskytuje u ľudí nad 65 rokov. A to najmä preto, že mŕtvice a neurologické problémy zvyčajne postihujú starších ľudí.

Náš milovaný Bruce má zdravotné problémy a nedávno mu bola diagnostikovaná afázia, ktorá ovplyvňuje jeho kognitívne schopnosti. Kvôli tomu, s veľkou vážnosťou, Bruce odstupuje od kariéry, ktorá pre neho znamenala veľmi veľa. Pre našu rodinu je to skutočne náročné obdobie a veľmi si vážime vašu lásku, súcit a podporu. Prechádzame si tým ako jedna veľká, silná rodina a chceli sme o tom oboznámiť jeho fanúšikov, pretože vieme, ako veľa pre vás znamená, rovnako ako vy pre neho,” vyjadrila sa Bruceova rodina.

Bruce Willis zavesil HERECTVO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Čo spôsobuje afázia?

Symptómy ochorenia zahŕňajú problémy s čítaním, počúvaním, hovorením, písaním alebo písaním. Neovplyvňuje však inteligenciu postihnutého, ovplyvňuje jeho schopnosť komunikovať. Niekedy môžu doslova použiť nesprávne zvuky, vybrať nesprávne slovo alebo dať nesprávne dokopy slová.

Afázia sa tiež môže prejaviť aj inými poruchami. Napríklad zrakové ťažkosti, problémy s pohyblivosťou, slabosť končatín a problémy s pamäťou alebo myslením. Diagnostikuje sa po testoch reči a jazyka, pričom skeny hodnotia poškodenie mozgu. Hlavným typom liečby pre ľudí s týmto ochorením je rečová a jazyková terapia.

Je to veľmi individuálne, ale väčšina ľudí s afáziou robí veľké pokroky a niektorí sa dokonca dokážu úplne zotaviť. S chorobou sa však veľmi ťažko žije a môže spôsobiť izoláciu človeka, úzkosť či depresiu.

Viac o téme: ChorobaBruce WillisAfázia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9