Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

6 každodenných AKTIVÍT, ktoré ZNÍŽIA výkonnosť SRDCA: NEBEZPEČNÉ trendy u viacerých ľudí

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zdravé srdce je nevyhnutnou podmienkou dlhého života bez chorôb. Za prvoradú sa považuje zdravá strava a pravidelné cvičenie. Okrem toho existuje niekoľko ďalších aktivít, ktoré na zdravie srdca prekvapivo vplývajú.

Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že sú neškodné, z dlhodobého hľadiska môžu znížiť výkonnosť vášho srdca a vy sa stanete náchylnejšími na srdcové ochorenia, píše timesofindia.indiatimes.com. Toto je šesť aktivít, ktorými si škodíte viac, ako by ste si mysleli.

Čítajte tiež: PANIKA, lebo ste dlhšie NEBOLI na veľkej POTREBE? TRIK, ktorý ROZHÝBE aj tie NAJLENIVEJŠIE črevá

Celodenné sedenie

Bez ohľadu na to, či si vaša práca vyžaduje sedieť dlhý čas na tom istom mieste, alebo preležíte celý deň na gauči, môžete tým  až zdvojnásobiť riziko srdcového zlyhania. Podľa štúdie publikovanej v časopise American Heart Association, tí, ktorí sa dostatočne nehýbu alebo majú tendenciu sedieť päť a viac hodín denne, majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku srdcových problémov. Na udržanie zdravého srdca sa odporúča urobiť si každú hodinu aspoň päťminútovú prechádzku.

Zanedbaná ústna hygiena

Nezdravé ústne návyky vedú nielen k problémom so zubami, ako je zápal ďasien a zubný kaz, ale ohrozujú aj srdce a obličky. Podľa štúdie publikovanej v časopise Journal of Periodontal Research, ľudia, ktorí pravidelne používajú zubnú niť, majú menšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť problémami súvisiacimi so srdcom. Je to preto, lebo baktérie, ktoré vedú k problémom s ďasnami, môžu tiež podporovať zápal v tele, čím sa zvyšuje riziko srdcových ochorení. Zubná niť pomáha odstraňovať skryté baktérie z úst.

6 každodenných AKTIVÍT, ktoré
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Osamelosť

Osamelosť môže byť dôvodom psychických, ale aj fyzických zdravotných problémov. Osamelí ľudia sú náchylnejší na srdcové choroby. Čas strávený s rodinou a priateľmi pomáha znižovať hladinu stresu a tiež pridáva roky života. Dokonca aj domáci maznáčik môže pomôcť priniesť radosť do života.

Nešťastný vzťah

Zistilo sa tiež, že život v toxickom alebo nešťastnom vzťahu súvisí s prudkým nárastom prípadov srdcových problémov. Zvyšuje hladinu stresu a vedie k nezdravým stravovacím návykom. Šťastný a spokojný vzťah udržuje človeka v duševnom aj fyzickom zdraví a predlžuje život.

Príliš veľa fyzickej aktivity naraz

Cvičenie je skvelé pre celkovú pohodu, vrátane zdravia srdca. Aj tu však platí VŠETKO S MIEROU. Príliš veľa cvičenia naraz, najmä keď nie ste vo forme alebo ste dlho necvičili, môže zvýšiť tlak na srdce a zvýšiť riziko srdcových problémov. Dokonca to môže viesť až k infarktu. Začnite teda pomaly a pri cvičení počúvajte svoje telo.

6 každodenných AKTIVÍT, ktoré
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Veľa soli

Prisypávanie soli do jedla môže zvýšiť riziko vysokého krvného tlaku a srdcových chorôb. Opatrní buďte aj pri polotovaroch a rôznych spracovaných potravinách, konzumácia ktorých vás môže vystaviť riziku kardiovaskulárnych problémov. Ak si pravidelne doprajete viac ako 5 gramov soli v jedle (cca. 1 čajová lyžička), hrozia aj ďalšie zdravotné problémy.

Viac o téme: SrdceAktivityPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9