Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pribrať sa dá aj z TEPLOTY jedla: Takto upravené potraviny ZASÝTIA telo neskoršie!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zatiaľ čo niektorí milujú teplé jedlá, iným vyhovuje skôr studená kuchyňa. Záleží na teplote jedla alebo nad tým stačí len mávnuť rukou?

Niektorí odborníci sú presvedčení, že studené jedlá odoberajú energiu, zaťažujú žalúdok aj celý tráviaci trakt. Tvrdia, že ak ich budete dlhodobo konzumovať, môžete mať problémy s črevami, trápiť vás budú bolesti brucha, aj hnačka. Ako sa píše na brightside.me, studené jedlo stužuje tuky, ktoré pečeň potom ťažko rozkladá. Podľa expertov je preto dôležité jedlo primerane ohriať, aby sa zachovala jeho kalorická, energetická, ale aj vitamínová hodnota. Napriek tomu, niektoré studené jedlá prekvapia svojimi účinkami na zdravie. Ako vplýva teplota jedla na organizmus?

Čítajte tiež: Obľúbená SLADKOSŤ šokuje svojimi účinkami: Očakávajte ZMENU v ČREVÁCH!

1. Studené jedlá majú viac kalórií

Nedávna štúdia ukázala, že tvrdenie o tom, že teplé jedlo má viac kalórií, pretože nás rýchlejšie zasýti, sa nezakladá na pravde. Vedci naopak zistili, že tí ktorí uprednostňujú studené pokrmy, skonzumujú oveľa viac, ako tí, čo majú radí teplú kuchyňu. Aby sme boli konkrétnejší, zjedia najmenej 31 percent kalórií, najmenej 37 percent tuku a viac ako 22 percent sacharidov.

2. Telo horšie trávi studenú stravu

Viete, ako telo trávi potravu? Tak, že ju privedie na teplotu, v akej je jadro nášho tela. Znamená to, že keď zjeme niečo studené, musí vynaložiť dvojnásobnú námahu, aby jedlo najskôr zohrialo a až potom strávilo. Napríklad horúcu polievku náš žalúdok strávi za 15 minút. Na druhej strane, na mliečne výrobky, či zmrzlinu, bude potrebovať od 30 minút do 2 hodín.

Pribrať sa dá aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Teplé jedlo je výživnejšie

Keďže sa teplé jedlo ľahšie trávi, aj živiny dokáže telo vstrebať rýchlejšie. Príkladom sú paradajky, u ktorých sa po tepelnej úprave zvýši množstvo lykopénu, o ktorom je známe, že má silné antioxidačné vlastnosti. Jedinou nevýhodou varenia ovocia a zeleniny je, že rýchlejšie strácajú vitamíny. Najlepšie urobíte, ak ich budete variť čo najkratšie.

4. Studená voda sa vstrebáva rýchlejšie

Studená voda sa lepšie vstrebáva ako teplá. Je tiež lepšou voľbou pre tých, ktorí denne trénujú, pomáha im totiž zvýšiť vytrvalosť. Naopak, zistilo sa, že ak pijeme tepú vodu, ovplyvňuje to pitný režim v negatívnom zmysle, pretože vypijeme oveľa menej. To môže viesť k dehydratácii. 

5. Teplé jedlo vás zasýti na dlhšie

Dôvodom je to, že keď zjete teplé jedlo, chuť na ďalšie nedostanete tak skoro. Je to vďaka živinám, ktoré sa uvoľnia do jedla, vďaka čomu chutí oveľa lepšie. Studené potraviny do seba hádžeme rýchlejšie, takže mozog dostane až neskôr signál, že už stačilo. Preto takto priberieme rýchlejšie. Naopak, teplé pokrmy máme tendenciu jesť pomaly, takže telu dôjde skôr, že je sýte.

Pribrať sa dá aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

6. Aj studené jedlo môže zvýšiť telesnú teplotu

Niet pochýb o tom, že horúce nápoje, ako je káva, čaj a polievka vás dokonale zahrejú. Existujú však aj studené nápoje a potraviny, ktoré môžu prispieť k zvýšeniu telesnej teploty. Napríklad taká zmrzlina vám môže v chladných mesiacoch spôsobiť zimomriavky, no neskôr vám z nej bude teplo. Je to kvôli vysokému obsahu tukov a bielkovín, ktoré zohrievajú telo pri trávení potravy. Vaše telo tiež vynakladá oveľa viac energie na trávenie tuku, takže vám bude teplejšie.

7. Teplé jedlo prispieva k zdraviu čriev

Teplé pokrmy črevám prospievajú. Ak jedlo varíte pri teplote vyššej ako 65 °C, mikroorganizmy, ktoré by vám mohli ublížiť, v ňom ťažko prežijú. To isté platí aj pre vodu. Preto, ak si nie ste istí jej kvalitou, radšej ju prevarte. Studené sýtené nápoje, ako je sóda, môžu na druhej strane spôsobiť nepríjemné pocity v žalúdku a dokonca nevoľnosť. V črevách sa z nich môže nahromadiť plyn, čo vedie k nadúvaniu.

Viac o téme: ZdravieJedloPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9