Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obľúbená SLADKOSŤ šokuje svojimi účinkami: Očakávajte ZMENU v ČREVÁCH!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Čokoholici tešte sa! Mnohí zvyknú siahnuť po tabuľke čokolády vtedy, keď sa cítia na dne. Podľa novej štúdie nám skutočne pár štvorčekov tmavej čokolády dokáže zdvihnúť náladu.

Štúdia zistila, že stačí10 g 85% horkej čokolády trikrát denne a budete šťastnejší! Prišli na to vedci v Kórei, podľa ktorých zdraví dospelí, ktorí jedli celkovo 30 gramov 85-percentnej tmavej čokolády denne, boli šťastnejší v porovnaní so zdravými dospelými, ktorí jedli túto sladkosť s menším množstvom kakaa alebo vôbec. Tridsať gramov je asi tretina 100 g obdĺžnika luxusnej tmavej čokolády, ktorú možno zohnať v bežných supermarketoch. Štúdia bola publikovaná v Journal of Nutritional Biochemistry.

Čítajte tiež: Vianočný STROMČEK môže odhaliť vašu OSOBNOSŤ: Zdobenie PREZRADÍ viac, ako si myslíte!

Čím viac kakaa, tým lepšie

Predpokladá sa, že zlepšenie nálady súvisí s mikrobiálnymi zmenami v črevách po konzumácii čokolády, ako naznačili vzorky výkalov. Výhody sa však zistili iba pri konzumácii čokolády s obsahom 85 percent kakaa – nie populárnych pochúťok z mliečnej čokolády, ktoré by sa mali jesť s mierou. 

Čokoládové výrobky s vysokým percentom kakaa sú lepšou voľbou, pretože obsahujú menej cukru, tuku a iných prísad, ako sú farbivá a palmový olej. Kakao, používané pri výrobe čokolády, je bohaté na vlákninu, železo a „fytochemikálie“ – silné chemické zlúčeniny nachádzajúce sa v rastlinách, o ktorých je známe, že podporujú imunitný systém a znižujú riziko chorôb, ako je rakovina, demencia, artritída, srdcové choroby a mŕtvica. 

Vplyv na psychické stavy

Novú štúdiu vykonali výskumníci z Katedry výživy a výživy, College of Human Ecology, Soul National University. Tvrdia, že o emocionálnych účinkoch denného príjmu horkej čokolády sa doteraz vedelo len málo.

Obľúbená SLADKOSŤ šokuje svojimi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Horká čokoláda je už dlho uznávaná pre svoje vlastnosti, ktoré menia náladu,“ uvádzajú vo svojej výskumnej práci. „Avšak dôkazy o emocionálnych účinkoch denného príjmu horkej čokolády sú obmedzené. Pokiaľ je nám známe, toto je prvá štúdia, ktorá poskytuje dôkazy, že konzumácia tmavej čokolády v každodennom živote ovplyvňuje fyziologické a psychické stavy."

Vyššie hladiny črevnej baktérie

V rámci štúdie výskumníci pracovali so 46 účastníkmi, ktorí konzumovali buď 30 g 85-percentnej kakaovej čokolády denne, 30 g 70-percentnej kakaovej čokolády denne alebo žiadnu čokoládu každý deň po dobu troch týždňov.

Náladové stavy účastníkov sa merali pomocou plánu pozitívnych a negatívnych afektov (PANAS), psychologickej škály, ktorá pozostáva z 20 prídavných mien, ktoré označujú pozitívne alebo negatívne náladové stavy. Účastníci boli požiadaní, aby ohodnotili svoje pocity na škále od jednej (veľmi mierne alebo vôbec) po päť (extrémne) pre každé prídavné meno. Na posúdenie súvislosti medzi účinkami tmavej čokolády, zmien nálad a črevnou mikroflórou sa analyzovali aj výkaly účastníkov.

Obľúbená SLADKOSŤ šokuje svojimi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Štúdia zistila, že konzumácia tmavej čokolády výrazne znížila negatívnu náladu v skupine s 85 percentami kakaa, no nie v skupine so 70 percentami! Vzorky stolice ukázali, že črevná mikrobiálna diverzita bola výrazne vyššia v skupine s 85 percentami kakaa ako v kontrolnej skupine. Táto skupina so spomínaným vyšším percentom kakaa mala taktiež vyššie hladiny Blautia obeum - typu črevnej baktérie, ktorá bola významne spojená s pozitívnymi zmenami v skóre nálady.

Je možné, že vplyv konzumácie tmavej čokolády s 85 percentami kakaa na zmenu nálady môže byť „sprostredkovaný zmenami v rozmanitosti a množstve črevných baktérií“, zdôrazňujú vedci. Predchádzajúce výskumy ukázali, že mikrobiota u zdravých ľudí má viac črevnej baktérie Blautia v porovnaní s pacientmi s psychiatrickými poruchami, ako je schizofrénia.

Podľa štúdií znížená bakteriálna diverzita zvyšuje náchylnosť k niekoľkým ochoreniam, vrátane zápalového ochorenia čriev, depresívnej poruchy a úzkostnej poruchy.

Viac o téme: ZdravieČokoládaPsychika
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9