ODPAD, ktorý vám vybuduje IMUNITU: Nezahadzujte ho do koša, prídete o veľa!

Zdroj: gettyimages.com
2021-12-16 12:00:00

Zatiaľ čo vnútro ananásu je ospevované do nebies a konzumované takmer všade, čo je vonkajšia vrstva? Málokto vie o výhodách jeho šupky, čo je veľká škoda.

Tropické ovocie s tvrdou šupkou, no o to jemnejšou a šťavnatou dužinou. Mierne sladka a kyslastá chuť je tým pravým dôvodom, prečo je ananás takú obľúbený a nebude chýbať u mnohých aj na vianočnom stole. O to viac prekvapí jeho šupka, ktorá zvyčajne končí v koši. Tento odpad totiž v sebe skrýva množstvo zdravotných benefitov na ľudský organizmus, ako sa píše na indianexpress.com

Čítajte tiež: Uľahčuje SRDCU pumpovanie krvi do tela: Toto je NAJZDRAVŠÍ vianočný nápoj podľa odborníkov!

  • Šupka, rovnako ako dužina ovocia, obsahuje bromelaín, čo je silný enzým. Ten má protizápalové vlastnosti. Môže sa použiť na zníženie opuchu po operácii alebo poranení.
  • Mala by taktiež pomáhať pri trávení. Hovorí sa, že šupky dokážu bojovať proti črevným parazitom a pomáhajú pri zápche.
  • Chcete si posilniť imunitu? Tak isto ako ovocie, aj šupka je bohatá na vitamín C, ktorý dokáže vybudovať celkovú imunitu organizmu, bojovať proti baktériám, pomáha pri kašli a pod.
  • Šupka môže byť posilňovačom zubov a kostí, pretože je bohatá na mangán. Je to skvelé pre zdravie ústnej dutiny, pretože vitamín C môže udržiavať zdravé ďasná.

  • Enzým bromelaín môže tiež zabrániť zrážaniu krvi. V skutočnosti môže dokonca spraviť krv zdravšou tým, že pomáha pri tvorbe väčšieho množstva červených krviniek.
  • Ženy, ktoré chcú otehotnieť, môžu tiež zvážiť konzumáciu šupky. Obsahuje betakarotén a bromelaín, ktoré dokážu zmierniť zápal v maternici a vytvoriť ideálne prostredie pre rast plodu.

Ako konzumovať šupku? 

Čaj

Postup: Odstráňte šupku a vložte ju do hrnca. Môžete pridať aj klinčeky, zázvor a tyčinky škorice. Pridajte trochu vody a nechajte lúhovať asi 15 minút na miernom ohni. Vypneme a necháme ešte 15 minút lúhovať. Môžete ho podávať teplý alebo studený a môžete pridať sladidlo podľa vlastného výberu.

Šťava

Postup: Rovnako ako pri prírave čaju odstráňte šupku a dajte ju do menšieho množstva vody. Nechajte zovrieť a potom vychladnúť. Potom vložte do mixéra, vytvorte zmes a preosejte ju. Nalejte do pohára a nechajte vychladnúť.

Nezabúdajte na to, že šupku treba pred prípravou a konzumáciou dôkladne umyť. Taktiež je najlepšie, ak pôjde o ovocie v BIO kvalite, čo znamená, že na šupke nebudú stopy pesticídov. 

Fotogaléria


Tagy:
ovocie zdravie ananás prevencia šupka

2021-12-16 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia