Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najlepšia VEČERA podľa ODBORNÍKA: Zaistí dobrý SPÁNOK a zvýši inteligenciu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Podporíte svoje IQ a ešte k tomu sa dobre vyspíte. Sen? Omyl! Realita vďaka jednému jedlu, ktoré by ste si mali dopriať pred tým, než sa uložíte do postele. Ktorý pokrm má tieto úžasné účinky?

Ak túžite po dobrom odpočinku, je tu dobrá správa! Podľa štúdie, publikovanej Pensylvánskou univerzitou, sa ukázalo, že pravidelná konzumácia rýb zlepšuje kognitívne schopnosti a pomáha ľuďom lepšie zaspať, ako sa píše na theshealthy.com.

Čítajte tiež: Nepríjemné VYRUŠENIE uprostred noci ako vážny SIGNÁL: Čo znamená, ak vás zobudí veľká potreba!

Neuróny ich potrebujú

Vedci prišli na to, že deti, ktoré konzumujú ryby minimálne každý týždeň, lepšie spia a majú vyššie IQ takmer o päť bodov. Ryby sú nabité omega-3 mastnými kyselinami, teda tukom, ktorý má množstvo zdravotných výhod.

Neuróny potrebujú omega-3 mastné kyseliny pre správnu štruktúru a funkciu bunkovej membrány,“ vysvetľuje dôležitosť stravy obsahujúcej ryby Don Vaughn, MD, neurovedec z UCLA. "Potom nie je prekvapením, že potravinová nedostatočnosť omega-3 mastných kyselín vedie ku kognitívnym deficitom."

Zatiaľ čo predchádzajúce štúdie preukázali vzťah medzi konzumáciou omega-3 a zlepšenou inteligenciou, žiadna nezistila súvislosť medzi zlepšeným spánkom, inteligenciou a konzumáciou rýb.

Zlepšujú kognitívne schopnosti

Štúdia publikovaná v časopise Scientific Reports skúmala v Číne 541 detí, ktoré boli takmer rovnomerne rozdelené medzi chlapcov a dievčatá. Vedci sledovali spotrebu rýb spolu s výkonom detí pri verbálnych aj neverbálnych testoch zručností, ako sú napr. slovná zásoba. Rodičia pomáhali zaznamenávať, ako dobre deti spali.

Najlepšia VEČERA podľa ODBORNÍKA:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Po zhromaždení a analýze všetkých údajov pennsylvánski vedci zistili, že deti, ktoré uviedli, že konzumujú ryby najmenej raz týždenne, dosiahli pri svojich IQ skúškach o 4,8 bodu vyššie skóre ako deti, ktoré konzumovali ryby „zriedka“ alebo „nikdy“. Tí, ktorí pravidelne jedli ryby, tiež spali zdravšie.

Spánok je nevyhnutný pre zdravie a funkciu mozgu. Mozog konsoliduje dôležité spomienky, zabúda na zbytočné informácie a pokračuje v precvičovaní zručností naučených počas dňa, “ hovorí doktor Vaughn. "Kvalitný spánok je základom vysokého výkonu v pamäti a riešenia problémov."

Vedci v tíme taktiež poznamenali, že zlý spánok je často sprevádzaný asociálnym správaním, zlým poznaním a rôznymi ďalšími problémami - všetky by sa dali zmierniť zvýšením množstva rýb alebo omega-3 mastných kyselín v ich strave.

„Je zrejmé, že omega-3 mastné kyseliny ovplyvňujú štruktúru a výkon mozgu,“ dodáva Dr. Vaughn. „Nepoznáme správne množstvo konzumácie, takže je celkom pravdepodobné, že zvýšený príjem omega-3 v strave môže viesť k malým zlepšeniam kognitívnych schopností, pričom sprostredkujúcim faktorom je zlepšenie spánku.“

Viac o téme: ZdravieSpánokJedloRybyInteligencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9