Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nepríjemné VYRUŠENIE uprostred noci ako vážny SIGNÁL: Čo znamená, ak vás zobudí veľká potreba!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je normálne zobudiť sa uprostred noci s tým, že potrebujete na malú potrebu. Ale vstávať o tretej nad ránom, lebo si potrebujete posedieť na toalete o niečo dlhšie? To už je niečo iné.

Ak sa črevá ohlásia v nočných hodinách, podľa livestrong.com by ste mali spozornieť.

Nočné pohyby čriev sa považujú za alarmujúci príznak a môžu signalizovať, že niečo nie je v poriadku,“ varuje Maia Kayalová, MD, odborná asistentka na gastroenterológii na škole Icahn School of Medicine.

Čítajte tiež: HRIECH, ktorý sa vám môže VYPOMSTIŤ: Toto JEDLO vplýva na vaše SRDCE viac, ako si myslíte

Môže existovať nejaký faktor, ktorý nadmerne aktivuje receptory čreva na stimuláciu črevných pohybov cez noc alebo spôsobuje poškodenie steny čreva, vysvetľuje odborníčka.

Čo sa deje, ak sa zobudíte s nutkaním ísť na veľkú potrebu:

1. Máte infekciu

Gastrointestinálna infekcia môže byť spôsobená baktériami alebo vírusmi. Ak máte napríklad žalúdočnú chrípku, podľa Mayo Clinic môžu vodnaté hnačky sprevádzať kŕče v bruchu, nevoľnosť a zvracanie alebo miernejšiu horúčku.

"Vo väčšine prípadov sa vitálne infekcie gastrointestinálneho traktu (GI) zmierňujú samy. Pacienti sa musia len upokojiť a dôsledne dopĺňať tekutiny," hovorí lekárka Niket Sonpalová, internistka a gastroenterologička z New Yorku.

Ak navštívite lekára, môže vám odobrať vzorku stolice na identifikáciu baktérií alebo vírusov a odporučiť odtiaľ liečbu.

2. Máte zažívacie ťažkosti

Medzi zápalové ochorenie čriev (IBD) patrí Crohnova choroba a ulcerózna kolitída. Podľa CDC sú poznačené dlhodobým zápalom, ktorý nakoniec poškodí GI trakt. Stáva sa, že vás môžu v noci zobudiť a vy si to namierite rovno na záchod.

Nepríjemné VYRUŠENIE uprostred noci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pacienti budú mať okrem nočnej stolice zvyčajne aj ďalšie príznaky, ako je strata hmotnosti, bolesti brucha, krvavé hnačky, urgentná stolica alebo vredy v ústach,“ hovorí doktorka Kayalová.

Treba venovať pozornosť tomu, ako dlho a často vás to vyrušilo uprostred noci. Nie vždy totiž za tým môže byť problém. Ak to trvá dlhšie obdobie a je to pravidelne, keď spíte, v tom prípade to už môže signalizovať niečo vážnejšie a bude si to vyžadovať pozornosť lekára. Na diagnostiku možno použiť endoskopiu, kolonoskopiu, MRI alebo CT, ako aj vzorky stolice a krvné testy.

Je tiež potrebné poznamenať, že syndróm dráždivého čreva (IBS) nie je typicky spojený s pohybom čriev v strede noci, hovorí doktorka Kayalová.

3. Máte otravu jedlom

Kuracie mäso, ktoré ste si objednali, nevyzeralo podozrivo alebo misa s tuniakovým poké chutila úplne dobre, no napriek tomu trávite noc na toalete. Potravinové GI infekcie spôsobujú aktiváciu imunitného systému a uvoľňovanie zápalových mediátorov a cytokínov, ktoré môžu priamo pôsobiť na črevo a stimulovať hnačky. Môžu tiež produkovať toxíny, ktoré poškodzujú črevo, čo je ďalší faktor, ktorý prispieva k riedkej stolici.

Pomaly sa však budete uzdravovať a bude vám lepšie. Kým sa to stane, hnačka môže spôsobiť dehydratáciu, preto netreba zabúdať na dostatok tekutín. Ak máte aj horúčku, krvovú hnačku, silné bolesti brucha, tmavý moč alebo sa vám točí hlava pri státí, pričom posledné dva sú príznaky dehydratácie, zájdite za svojim lekárom.

4. Váš liek má vedľajšie účinky

Začali ste užívať nový liek? Ak máte nutkanie odskočiť si v noci na toaletu, zvážte akékoľvek nedávno predpísané lieky alebo OTC lieky, ktoré užívate. Dr. Kayalová dodáva, že vinníkmi môžu byť lieky ako antibiotiká, NSAID (ako ibuprofén), chemoterapeutické lieky a lieky, ktoré obsahujú horčík (ako antacidá).

Antibiotiká môžu napríklad meniť rovnováhu črevných baktérií a viesť k hnačkám. Skôr ako začnete užívať lieky proti hnačke, poraďte sa so svojím lekárom.

Nepríjemné VYRUŠENIE uprostred noci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Je za tým niečo iné

Hypertyreóza („nadmerne aktívna štítna žľaza“) a neuroendokrinné nádory sú ďalšie dva stavy, ktoré spôsobujú zvýšené pohyby čriev. Neuroendokrinné nádory (NET) sú rakovinové nádory, ktoré sa môžu vyskytnúť kdekoľvek na tele, vrátane gastrointestinálneho traktu, ako je tenké črevo, konečník a pankreas, podľa Mayo Clinic.

„Tieto stavy spôsobujú všeobecne zvýšené pohyby čriev pôsobením na rôzne receptory čreva alebo poškodením črevnej výstelky,“ zdôrazňuje doktorka Kayalová.

Okrem hnačiek môžete zaznamenať aj neúmyselné chudnutie a únavu. Poraďte sa so svojím lekárom, ktorý môže vykonať testy na vylúčenie IBD alebo iných chorôb ovplyvňujúcich váš tráviaci systém.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaVyprázdňovanieVeľká potreba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9