Srdce je najdôležitejším orgánom v našom tele. No keďže jeho činnosť väčšinou nevnímame, všímame si ho pomenej. Preto ho "kŕmime" rôznymi potravinami, ktoré síce potešia naše chuťové poháriky, no srdce z toho moc nadšené nie je. Ani odborníci.
Kardiológovia sa denne stretávajú s pacientami, ktorých zlé stravovanie dohnalo do ich ordinácií. Majú nadváhu, obezitu, trápi ich vysoký tlak, cholesterol, arytmia, či búšenie srdca, ako sa píše na thehealthy.com. A hoci sa odborníci zhodujú v názore, že občasný pôžitok v podobe pohára červeného vína, alebo kúska čokolády je v poriadku, existujú určité jedlá, ktoré by podľa nich nemali prejsť našim tráviacim traktom. Ktoré to sú?
Čítajte tiež: NAJLEPŠIE raňajky podľa ODBORNÍKOV na dlhovekosť: Toto JEDLO pridá roky navyše a oddiali starnutie
Spracované mäso
Slanina, šunka, párky a klobásy sú súčasťou jedálnička množstva ľudí. Niet divu, keďže niektoré výborne chutia.
„Tieto výrobky sú preplnené množstvom nasýtených tukov, ktoré škodia a spôsobujú srdcové zlyhanie a rakovinu,“ uviedla kardiologička Jennifer Haytheová.
Spracované mäso je vlastne mäso, ktoré bolo solené, konzervované, fermentované alebo údené, aby sa zlepšila jeho trvanlivosť.
Červené mäso
Šťavnatý steak s omáčkou z húb restovanými na masle je jedlo, ktoré určite chutí skvele, ale ani zďaleka nie je zdravé.
„Tento pokrm je plný nasýtených tukov, cholesterolu a soli," konštatovala kardiologička Jennifer Haytheová.
Tá odporúča všetkým svojim pacientom, aby obmedzili konzumáciu červeného mäsa na jedenkrát mesačne a vyberali si chudšie kúsky, ako je napríklad sviečkovica.
„Na dochutenie používajte koreniny a bylinky, zabudnite na maslo, smotany a holandské omáčky,“ radí Haytheová.
Čipsy
Zjesť misku plnú zemiakových lupienkov, alebo popcornu nie je vôbec ťažké. Štúdia publikovaná v čaopise New England Journal of Medicine zistila, že 99,2 percenta ľudí na celom svete konzumuje viac ako 2-tisíc miligramov sodíka každý deň. Aj preto majú čipsy na svedomí jedno z 10 kardiovaskulárnych úmrtí. Ak sa neviete úplne vzdať popcornu, dajte prednosť takému, ktorý má znížený obsah soli a zemiakové lupienky vymeňte za zeleninové. Chutia skvele.
Pizza
Kto by nemal rád pizzu? Ak patríte aj vy k jej milovníkov, ale bojíte sa o svoje srdce, nemusíte sa jej hneď vzdávať. Stačí, keď si vyberiete zdravú verziu, ktorá bude obsahovať veľa zeleniny ako sú huby, paprika, špenát, brokolica, či feferónky. Ďalšou možnosťou je, že si ju pripravíte doma.
„Použite celozrnnú múku, olivový olej, čerstvý kozí syr a zeleninu,“ odporúča kardiologička Haytheová.
Sladené sýtené nápoje
Aspartám, ktorý sa nachádza v niektorých sýtených nápojoch označovaných za diétne, je v skutočnosti horší ako cukor alebo kukuričný sirup. Toto umelé sladidlo zvyšuje chuť na sladké. Tí, čo tieto nápoje milujú, majú zvyčajne problémy s hmotnosťou. Podľa American Heart Association (AHA) takmer 70 percent dospelých Američanov trpí nadváhou alebo obezitou.
„To, že ste obézni, vás vystavuje vyššiemu riziku zdravotných problémov, ako sú srdcové choroby, mŕtvica, vysoký krvný tlak, cukrovka a ďalšie,“ konštatovala kardiologička Sindhu Koshyová.
Soľ
Ľudské telo soľ potrebuje, ale keď jej je priveľa, môže spôsobiť problémy s krvným tlakom. Ak je príliš vysoký, steny tepien sa môžu zúžiť a spôsobiť ochorenia srdca. Kardiologička Koshyová nepridáva soľ do žiadneho jedla, ani keď varí. Na stole nemá ani soľničku.
„Nezáleží na tom, o aký druh soli ide, či je himalájska alebo ružová, ak je slovo "soľ" v názve, nie je dobrá,“ myslí si.
Ak bojujete s vysokým krvným tlakom, obmedzte príjem soli a zmeňte svoje chuťové poháriky na korenie ako kmín, kari, cesnak, rozmarín, škorica.
Cereálie
Aj vy patríte k tým, ktorí raňajkujú cereálie zaliate mliekom? Mali by ste si dať pozor na to, čo obsahujú. Vo väčšine prípadov sú plné cukru. Ten škodí nielen zubom, obvodu pása, ale aj srdcu.
„Ak si nič iné na raňajky neviete predstaviť, dajte prednosť takým cereáliám, ktoré majú znížený obsah cukru. Najlepšie však urobíte, keď ich nahradíte ovsenými vločkami,“ radí Koshyová.
Biely chlieb
Biely chlieb, cestoviny a biela ryža sú plné škrobu, ktorému by sme sa mali radšej vyhnúť. Prednosť treba dať celozrnnému pečivu a cestovinám, ktoré obsahujú oveľa viac vlákniny. Ďalšou výhodou je, že ich trávime pomalšie, čím dokážeme regulovať hladinu cukru v krvi. Vďaka vláknine sa budete cítiť sýtejší po dlhší čas.
Energetické nápoje
Výrobcovia energetických nápojov tvrdia že tieto drinky sú zdravým spôsobom na doplnenie energie. Problém nastáva vtedy, keď sa niektoré prísady ako guarana, alebo taurín zmiešajú s kofeínom a zvýšia srdcový rytmus.
„V mnohých energetických nápojoch je také vysoké množstvo kofeínu, že môžu vyvolať arytmiu,“ varuje kardiologička Nicole Weinbergová.
Vyprážané kurča
Američania milujú vyprážané jedlá. Tie môžu byť síce chutné, no podľa kardiologičky Weinbergovej nemajú žiadnu výživnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín škodí srdcu, pásu a telo získava škodlivé oxidanty, ktoré poškodzujú bunky.
Syrové konzervované omáčky
Milujete nachos so syrovou omáčkou? Radšej na túto kombináciu zabudnite. Syrová omáčka je síce chutná, ale obsahuje priveľa konzervačných látok a chemikálií, ktoré sa používajú na zachovanie trvanlivosti. Iba v dvoch lyžiciach sa nachádza 91 kalórií a 7 gramov nasýtených tukov.
Instantné rezance
Instantné rezance sú jedlo, ktoré si pripravíte veľmi jednoducho a za veľmi krátky čas. Stačí ich len zaliať vriacou vodou. Často aj výborne chutia. Vedeli ste však, že rezance sa najskôr vyprážajú? To nie je zdravé pre náš kardiovaskulárny systém. Druhým problémom je vysoký obsah soli. Jeden balíček rezancov má až 875 mg sodíka. Príliš veľa soli môže spôsobiť, že telo bude držať nadbytočnú tekutinu, čo zvyšuje krvný tlak a zaťažuje srdce.
Polevy na torty
Hotové polevy na torty, sú síce skvelým pomocníkom, ako rýchlo pripraviť sladký dezert, no zdravé ani zďaleka nie sú. Okrem toho, že sú plné konzervačných látok a prísad, veľký obsah cukru škodí srdcu. V dvoch lyžiciach sa môže nachádzať až 20 gramov.