Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prečo deodorant niekedy NEFUNGUJE? Čo za tým v skutočnosti môže byť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sľubujú, že dlho vydržia, no u vás to neplatí? Treba hľadať problém inde. V skutočnosti môže byť za potením a zápachom niečo úplne iné, takže zaberú iné zbrane. Deodorant je preto v tomto prípade zbytočný a nestačí. 

Deodorant a pot

V prvom rade je dôležité si ujasniť, čo je úlohou deodorantu. Deodorant používa zložky, ktoré maskujú alebo neutralizujú prirodzenú vôňu vášho potu, napr. sódu bikarbónu. Na rozdiel od neho, antiperspiranty používajú chlorid hlinitý na blokovanie potných žliaz a na zabránenie úniku potu. Podpazušie tak máte suché, pot je zastavený a taktiež zápach, ako sa uvádza na livestrong.com

Čítajte tiež: JEDLO, ktoré SPAĽUJE tuky počas SPÁNKU: Doprajte si na dobrú noc POTRAVINY, ktoré sa o to postarajú

V oblasti podpazušia sa nachádza typ potnej žľazy, ktorá sa nazýva apokrinné žľazy. 

"Kvapalina z apokrinných žliaz obsahuje lipidy a bielkoviny. Keď sa zmiešajú s baktériami na pokožke, vytvára sa páchnuci pot. Každý má inú prírodnú vôňu kvôli tomu, ako sa táto tekutina zmieša s baktériami na vašej pokožke,“ vysvetľuje Lauren Fineová, certifikovaná dermatologička z Chicaga. 

Kedy nemusí vyriešiť problém? 

Môžu nastať situácie, ktoré vytvoria dojem, že deodorant nefunguje tak, ako by sme čakali. Jednou z nich je napríklad zvýšené potenie, ktoré by mohlo zosilniť zápach. Výsledkom je produkt, na ktorý sme sa spoliehali, no nie je dostatočne silný a nevyrieši problém.

Prečo deodorant niekedy NEFUNGUJE?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kedy deodorant nemusí dostatočne fungovať:

1. Keď ste v strese

"Pot je zložitý proces. Aj keď jeho hlavnou funkciou je regulovať vašu telesnú teplotu, telo sa môže potiť ako reakcia na celú radu rôznych podnetov," hovorí Fineová.

Patrí sem stres a úzkosť. To je pravdepodobne dôvod, prečo sa zmenila účinnosť produktu. Treba rátať s tým, že ak sa viac potíte, pravdepodobne budete mať viac telesného pachu. Popremýšľajte, čo sa stalo vo vašom živote. Máte viac práce a ste v časovej tiesni? Riešením je zamerať sa na stratégie zvládania stresu. Môžu pomôcť zlepšiť vašu pohodu a taktiež priaznivo ovplyvnia potenie. 

2. Trpíte hyperhidrózou

Ide o zdravotný stav poznačený nadmerným potením, pričom sa môže vyvinúť kedykoľvek v živote, ako upozorňuje doktorka Fineová. Nadmerné potenie je samo o sebe stavom, ku ktorému dochádza zvyčajne v detstve alebo dospievaní. Vtedy na sebe spozorujeme, že sa potíme viac ako obvykle. Existuje však aj niečo, čo sa nazýva sekundárna hyperhidróza. V tomto prípade ide o vedľajší účinok liekov alebo sa môže vyskytnúť v dôsledku určitého zdravotného stavu, napr. v tehotenstve, pri rematoidnej artritíde, počas menopauzy a pod.

Ak ste nedávno začali užívať nový liek a objavujú sa u vás vedľajšie príznaky, vrátane potenia alebo ste vždy mali pocit, že sa potíte oveľa viac ako väčšina ľudí, poraďte sa so svojím lekárom.

3. Máte prehnanú hygienu

Existuje celá komunita mikroorganizmov, ktoré žijú na vašej pokožke – je to úplne normálne. Ale „keď je váš kožný mikrobióm nevyvážený, môže to spôsobiť problémy,“ upozorňuje odborníčka. Agresívne drhnutie a hygiena v oblasti podpazušia môže mať vplyv na flóru pokožky a ovplyvniť vašu vôňu. Určite sa preto vyhnite nadmernému čisteniu tejto oblasti. 

Viac o téme: ZdravieDeodorantPotenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9