Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pre mnohých NEPODSTATNÝ problém, v skutočnosti KORONAVÍRUS: Aj takto sa môže PREJAVIŤ

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Stále viac dôkazov ukazuje, že Covid-19 môže mať určitý súvis so vznikom tinnitusu, stratu sluchu a závratov. Ide o nepríjemné zdravotné problémy, ktorými mnohí trpia takmer každý deň, preto im nepripisujú dôležitosť.

V novej štúdii, zverejnenej v časopise International Journal of Audiology, výskumníci z University of Manchester a Manchester Biomedical Research Center vo Veľkej Británii uskutočnili systematické preskúmanie desiatok štúdií, ktoré pozorovali súvislosť medzi COVID-19 a sluchovými príznakmi.

Čítajte tiež: Prejdú z nôh do SRDCA a číhajú za počítačom: Čo sa DEJE v tele pri krvných ZRAZENINÁCH!

Účinky vírusu na sluch

Medzi ľuďmi, ktorí boli infikovaní Covid-19, približne 7,6 percenta trpelo stratou sluchu a 14 percent malo tinnitus, teda pretrvávajúce zvonenie alebo hučanie v ušiach. Ďalších 14,8 percenta ľudí tiež hlásilo vertigo, resp. závrate a točenie hlavy. Tento pocit je zvyčajne spôsobený problémom s vnútorným uchom, ktoré je ústredím vestibulárneho systému zodpovedného za rovnováhu, ako sa píše na iflscience.com.

Iné prípadové štúdie taktiež hlásili podobné príznaky, ale veľmi málo z nich sa zaoberalo konkrétnym problémom.

"Je doslova potrebné, aby sa uskutočnila klinická a diagnostická štúdia na pochopenie dlhodobých účinkov Covid-19 na sluchový systém," uviedol Kevin Munro, profesor audiológie na Manchesterskej univerzite a Manchester BRC Hearing Health Lead vo vyhlásení.

Prečo COVID-19 ovplyvňuje sluchový systém týmto spôsobom, zostáva nejasné. Predpokladá sa, že SARS-CoV-2, vírus, ktorý spôsobuje ochorenie, priamo poškodzuje tkanivá zapojené do sluchového systému. Je známe, že COVID-19 je jednoduché ochorenie dýchacích ciest a môže viesť k poškodeniu mnohých hlavných orgánových systémov vrátane pečene, obličiek, srdca a dokonca aj mozgu. 

Pre mnohých NEPODSTATNÝ problém,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Je tiež známe, že vírusy ako osýpky, mumps a meningitída môžu spôsobiť stratu sluchu. O sluchových účinkoch vírusu SARS-CoV-2 sa toho však zatiaľ veľa nevie,“ dodáva Munro.

Je za tým stres? 

Vedci špekulujú s myšlienkou, že pri niektorých z týchto komplikácií by mohol hrať úlohu stres. V rozhovore profesor Munro poznamenáva, že tinnitus má silné spojenie so stresom a úzkosťou. Ako preukázalo množstvo štúdií, pandémia Covid-19 si vybrala daň na duševnom zdraví v mnohých častiach sveta. Existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že ľudia, ktorí sa nakazili, sú tiež po zotavení vystavení zvýšenému riziku úzkosti, depresie alebo nespavosti.

Dôkazov je čoraz viac

Aj keď je zrejmé, že existuje určitá súvislosť medzi Covid-19 a škodlivými účinkami na sluchový systém, vedci zdôraznili, že povaha tejto asociácie zostáva nejasná. Rovnako ako v mnohých aspektoch rozvíjajúcej sa pandémie, je potrebné uskutočniť ďalší výskum skôr, ako dôjde k akýmkoľvek presvedčivým záverom.

„Aj keď dôkazy majú rôznu kvalitu, stále sa vykonáva viac štúdií, takže základňa dôkazov rastie. Čo skutočne potrebujeme, sú štúdie, ktoré porovnávajú prípady Covid-19 napríklad s pacientmi prijatými do nemocnice s inými zdravotnými problémami,“ dodáva Ibrahim Almufarrij, doktorand a autor štúdie. "Aj keď je potrebné postupovať opatrne, dúfame, že táto štúdia pridá na váhe vedeckých dôkazov a, že existuje silná súvislosť medzi Covid-19 a problémami so sluchom."

Viac o téme: ZdraviePrevenciaSluchKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9