Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

POTRAVINY, ktoré ochránia pred škodlivými účinkami ALKOHOLU: Detoxikujú PEČEŇ!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

S rannou nevoľnosťou spôsobenou nadmerným množstvom alkoholu počas bujarej noci, ľudovo povedané opicou, majú skúsenosť mnohí ľudia. Zbaviť sa jej nie je také jednoduché. Existujú však potraviny, ktoré vám s tým pomôžu.

Sucho v ústach, žalúdok ako na vode a točene hlavy patria k veľmi nepríjemným následkom prehýrenej noci plnej alkoholu. Ak ste to už zažili, určite viete, o čom je reč. Zbaviť sa opice nie je rýchlou záležitosťou. Lepším riešením je na takúto noc sa dopredu pripraviť, píše news.com.au.

Čítajte tiež: Častý PROBLÉM, na ktorý sa mnohí sťažujú: PREDZVESŤ, že sa blíži nepríjemná CHOROBA!

Nezabúdajte na dobré tuky

Podľa biomedicínskeho vedca Zaca Turnera by ste mali mať k dispozícii lososa, avokádo, orechy a kokosovú vodu. Čo s nimi? Ešte pred tým, než si doprajete alkohol, by ste si mali dať kúsok pečeného lososa, zopár orechov a avokádo.

Ako Turner vysvetľuje, losos aj avokádo obsahujú prírodné tuky, ktoré zostávajú v žalúdku dlhšie - čo znamená, že spomaľujú rýchlosť vstrebávania alkoholu. Hrsť orechov zase dodá organizmu vitamíny skupiny B, ktoré sa pri pití alkoholu v tele vyčerpávajú. 

„Ak sa predsa len zobudíte s nepríjemným pocitom, siahnite po pohári studenej kokosovej vody, aby ste dodali telu draslík,“ povedal Turner.  

Pomôže voda i ovocie

Vhodnou voľbou na opicu sú aj chia semienka, ktoré pomáhajú vylučovať z tela toxíny, ktoré sa tam vďaka alkoholu dostali. A každý, kto sa chystá piť, by mal večer pred tým, aj tesne pred uložením sa na spánok piť veľa čistej vody. 

POTRAVINY, ktoré ochránia pred
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Pite vodu, veľa vody počas noci a potom veľa vody aj predtým, ako idete spať. Budete ohromení, ako dobre sa budete cítiť nasledujúci deň,“ radí Turner.

Ďalší odborníci tvrdia, že pred škodlivými vedľajšími účinkami alkoholu ochráni váš žalúdok strava s vysokým obsahom bielkovín a tukov. Všetci sa však zhodujú, že by ste sa po prehýrenej noci mali vyhnúť fastfoodom a siahnuť radšej po ovocí s vysokým obsahom fruktózy - napríklad po hrozne alebo jablku, ktoré účinne detoxikujú pečeň od alkoholu. Pomáha aj sprcha a vydrhnutie sa hubkou, čo rozprúdi krv a alkohol sa spracováva potom rýchlejšie. Ak sa stále necítite dobre, výborným pomocníkom je cvikla, ktorá pomáha funkcii pečene. 

V každom prípade, pred tým, než začnete piť, by ste sa určite mali najesť. Je všeobecne známe, že piť nalačno je najhoršie, no tiež je rozdiel v tom, aké jedlo si doprajete. 

„Vždy by ste mali piť zodpovedne a pamätajte, že najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť opici, je nepiť vôbec,“ dodáva Turner.

V skratke: Ako sa vyhnúť rannej opici?

  • Pred pitím a počas pitia alkoholu konzumujte pečeného lososa, avokádo a orechy
  • Počas noci a pred spaním pite veľa vody
  • Po vypití alkoholu si dajte ovocie
  • Na druhý deň vyskúšajte kokosovú vodu
  • Hneď ako sa zobudíte, urobte si píling v sprche
  • Na druhý deň zjedzte cviklu
  • Pridajte do vody štipku soli
Viac o téme: AlkoholPotravinyZdravieOpicaStravovanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9