Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Častý PROBLÉM, na ktorý sa mnohí sťažujú: PREDZVESŤ, že sa blíži nepríjemná CHOROBA!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zatočila sa vám už niekoľkokrát hlava akonáhle ste sa postavili zo stoličky alebo postele? Mali by ste zbystriť pozornosť. Závraty môžu byť predzvesťou nepríjemného ochorenia. Podľa novej štúdie točenie hlavy môže byť predikciou vzniku neurodegeneratívneho ochorenia v neskoršom veku.

Demencia z krvného tlaku?

Výskum ukázal, že ľudia, ktorí týmto problémom trpia, môžu mať o takmer 40 percent vyššiu pravdepodobnosť, že ich zasiahne demencia. Ako sa píše na dailymail.co.uk, je to spôsobené tzv. ortostatickou hypotenziou, teda poklesom krvného tlaku. Riziko je ale vyššie u tých pacientov, ktorí majú poklesy systolického tlaku, nie diastolického.

Čítajte tiež: Odhaľte zdravotné PROBLÉMY jediným POHĽADOM: Toto o vás prezradí BRADA!

Keď sa človek postaví zo sedu alebo z ľahu, telo sa musí prispôsobiť zmene polohy. Ak nedokáže tlačiť krv smerom nahor a zásobovať mozog kyslíkom, krvný tlak klesá a môže dôjsť k točeniu hlavy alebo dokonca k omdletiu.

Ako ľudia starnú, ich hlavné tepny sú čoraz tuhšie, čo znamená, že krvný obeh nie je taký optimálny ako kedysi. Vedci predpokladajú, že tento problém postihuje okolo päť percent ľudí mladších ako 50 rokov a až 20 percent ľudí vo veku nad 70 rokov. Kalifornskí výskumníci odhalili, že dočasný nedostatok prietoku krvi do mozgu môže spôsobiť časom pokles kognitívnych funkcií. 

Krvný tlak si treba radšej merať

Vedci po dobu 12 rokov sledovali viac ako 2-tisíc ľudí nad 70 rokov, ktorí netrpeli demenciou. Pravidelne im merali krvný tlak po tom, ako sa postavili. Vedci zistili, že u 15 percentách pozorovaných poklesli obidva typy krvného tlaku, systolický klesol u 9 percentách a diastolický u 6,2 percentách účastníkov minimálne pri jednom meraní. Celkovo u 462 pozorovaných sa počas doby pozorovania vyvinula demencia. 

Častý PROBLÉM, na ktorý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa autorky štúdie doktorky Laury Rouchovej, s pribúdajúcim vekom by si ľudia mali začať merať krvný tlak: „Pravidelná kontrola tlaku môže starším ľuďom pomôcť zachovať zdravú myseľ a pamäť.“ 

Príčiny vzniku demencie nie sú zatiaľ úplne známe, no vedci sú presvedčení, že krvný tlak, prietok krvi do mozgu a kardiovaskulárne zdravie súvisia s rizikom prepuknutia tohto ochorenia. Posledná štúdia však súhlasí s teóriou, že na udržanie zdravého mozgu je potrebný neustály prietok krvi, aby boli bunky zásobené dostatočným množstvom kyslíka. 

Ortostatická hypotenzia býva často spúšťačom srdcových chorôb. Ľudí s týmto ochorením ohrozuje srdcové zlyhanie, infarkt či mozgová príhoda.

O demencii

Demencia je duševná choroba, ktoré je charakterizovaná úbytkom kognitívnych funkcií. Existujú rôzne druhy ochorenia, pričom Alzheimerova choroba je z nich najbežnejšia. Niektorí ľudia môžu mať kombináciu viacerých druhov demencie. S pribúdajúcim vekom človeka rastie riziko vzniku choroby. V súčasnosti neexistuje žiadny liek na demenciu, no však môžu spomaliť jej progresiu. Čím skôr sa diagnostikuje, tým účinnejšia je liečba.

Viac o téme: ZdravieChorobaPrevenciaDemenciaTočenie hlavy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9