Bežný ZVYK ráno, ktorým si privolávate zdravotné PROBLÉMY: Kávou k cukrovke a vredom v žalúdku!

Zdroj: gettyimages.com
2020-10-12 19:30:00

Aj vy každé ráno začínate šálkou horúcej čiernej kávy a veríte, že len to vás dokáže správne nakopnúť? Robíte veľkú chybu. Tento životabudič by ste mali piť až po tom, ako zjete raňajky. Inak vám môže spôsobiť zdravotné problémy.

Kofeín nalačno totiž dráždi žalúdočnú sliznicu a zvyšuje tvorbu žalúdočných štiav. Podľa novej štúdie, šálka silnej čiernej kávy pred raňajkami dokonca dokáže narušiť hladinu cukru v krvi. Metabolizmus sa rozhodí a problém je na svete. Ako sa píše na sciencedaily.com, ľuďom, ktorí holdujú tomuto zlozvyku, hrozia ochorenia srdca, cukrovka, či tráviace problémy. Žalúdočné ťažkosti ako bolesti brucha a kŕče môžu vyústiť k vytvoreniu vredov v žalúdku.

Čítajte tiež: Keď sa STRATIA pozitíva orechov: NEPRIATELIA, ktorí nemajú so zdravotnými účinkami nič spoločné!

Obmedzuje schopnosť tela tolerovať cukor

Výskumu sa zúčastnilo 29 zdravých mužov a žien, ktorí podstúpili tri rôzne experimenty. Účastníci prvého experimentu mali pokojný, normálny spánok a po prebudení vypili sladký nápoj. V druhej skupine sa zúčastnení budili každú hodinu a ráno dostali rovnaký drink. Tretia skupina bola vystavená nočnému budeniu, ale jej členovia pred tým, ako im priniesli sladený nápoj, museli vypiť šálku silnej čiernej kávy. Všetkým účastníkom vedci neskôr odobrali vzorku krvi. Sladený nápoj mal rovnakú energetickú hodnotu ako bežné raňajky.

Vedci zistili, že u tých jedincov, ktorí vypili pred raňajkami silnú čiernu kávu sa zvýšila hladina glukózy v krvi asi o 50 percent. Aj keď mnoho štúdií naznačuje, že káva má mnoho benefitov a je zdraviu prospešná, nový výskum ukazuje, že kofeín má potenciál spôsobiť inzulínovú rezistenciu.

„Znamená to, že šálka horúcej kávy po prebdenej noci vás síce nakopne, ale môže obmedziť schopnosť tela tolerovať cukor,“ konštatoval profesor James Betts z University of Bath.

Najprv raňajky, potom káva

Ako uviedol, mnoho ľudí sa ráno zobudí a prvé, čo urobí, siahne po šálke kávy. Čím sa cítia unavenejší, tým je silnejšia.

„Táto štúdia je veľmi dôležitá a odhaľuje zdravotné dôsledky pitia kávy nalačno. Doteraz sme mali obmedzené vedomosti o tom, čo to robí s našim telom, najmä s metabolizmom a krvou,“ konštatoval.

Ako vysvetlil, najlepší spôsob, ako predísť zdravotným problémom je konzumovať raňajky pred prvou šálkou kávy. 

„Je potrebné zistiť, aké účinky má spánok na náš metabolizmus a čo všetko ho môže narušiť,“ doplnil vedúci výskumný pracovník Harry Smith.

Benefity pitia kávy

Káva je dnes najobľúbenejším nápojom na svete a každý deň sa vypije okolo dvoch miliárd šálok. Ak ju pijete s mierou, má množstvo zdravotných výhod. Je plná antioxidantov, obsahuje draslík aj horčík. Pomáha pri spaľovaní tukov, zvyšuje adrenalín v krvi. Chráni pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.

Fotogaléria


Tagy:
káva zdravie žalúdok nalačno

2020-10-12 19:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia