Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odhaľte zdravotné PROBLÉMY jediným POHĽADOM: Toto o vás prezradí BRADA!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niekedy sa stačí pozrieť do zrkadla a zistíte, v čom je problém. Tentokrát však upriamte svoju pozornosť na dolnú časť tváre, konkrétne na svoju bradu, ktorá môže čo-to prezradiť o vašom zdraví.

Naše brady nám môžu prezradiť niečo o našom detstve,“ myslia si vedci, ktorí pred pár rokmi zrealizovali zaujímavú štúdiu. Predmetom výskumu bolo približne 6 600 tínedžerov vo veku od 12 do 17 rokov a mali pravdu!

Čítajte tiež: STOP nosovým kvapkám: Jedinečný trik, ako uvoľniť upchatý nos za 20 sekúnd

Pozrite sa, ako detstvo ovplyvňuje tvar vašej brady a čeľuste:

Vypuklá brada (prognatizmus)

Ľudia s vyčnievajúcou dolnou čeľusťou sa môžu pochváliť dobrými svalmi a silnou kostrou, sú však tiež náchylní na bacuľatosť. Ak je čeľusť symetrická, potom je to presne odkaz jedného z rodičov alebo predkov.

Šikmá brada smerujúca dozadu

Retrognatia je abnormálne postavenie čeľuste ustupujúcej dozadu. Táto brada hovorí o slabo vyvinutom svalstve, pružnej kostre, nedostatku sklonu k bacuľatosti a predispozícii k farbosleposti. Pri narodení majitelia takejto brady vážia menej. Dedičnou vlastnosťou je aj symetrická šikmá brada.

Asymetrická čeľusť

Asymetria čeľuste nie je vrodená, ide o získanú črtu. Objavuje sa v dôsledku stresu tela v detstve, napríklad nedostatku bielkovín, vplyvu ťažkých kovov, obezity a fajčenia. Dôvodom môže byť veľká rodina alebo nízka úroveň príjmu, ktorá by mohla ovplyvniť výživu alebo kvalitu lekárskej starostlivosti.

Odhaľte zdravotné PROBLÉMY jediným
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vypuklé aj šikmé brady môžu byť asymetrické. Podľa výsledkov štúdie sa tento typ brady našiel u každého štvrtého „testovaného subjektu“. Slabá asymetria nie je voľným okom viditeľná, ak nie ste čeľustný ortopéd. Existujú však spôsoby, ako sa dať skontrolovať. 

Máte asymetrickú štruktúru čeľuste, ak:

  • viac žujete pravou alebo ľavou stranou
  • používate zuby na drvenie tvrdých potravín
  • zubný povlak sa javí na niektorých zuboch silnejší
  • niekedy vám krvácajú ďasná

Symetrická plochá brada

Podľa výsledkov štúdie symetrická plochá štruktúra čeľuste naznačuje, že ide o úplne zdedenú vlastnosť, ktorá nebola ovplyvnená vonkajšími faktormi ani prostredím.

Viac o téme: ZdravieBradaČeľusť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9