Žiadna obyčajná zohriata voda: Vplyv POLIEVKY na ľudské telo, o ktorom vie málokto!

2020-10-12 20:00:00

Hoci je aróma domácej polievky, ktorá sa varí na sporáku, vždy lákavá, nie každý ju máva denne na tanieri. Nejde pritom len o obyčajnú zohriatu vodu, polievka dokáže s ľudským telom spraviť doslova divy, čo by málokto povedal. 

Zjete zeleninu, ktorú nemusíte

Polievky predstavujú ľahký spôsob, ako zvýšiť príjem zeleniny u vyberavých jedákov, čo sa uvádza na parentscanada.com. Podľa výskumu pravidelné vystavenie sa určitým potravinám môže zlepšiť ich toleranciu u človeka. Nedávna holandská štúdia ukázala, že keď sa zdravým batoľatám podávali zeleninové polievky obsahujúce endíviu a špenát dvakrát týždenne počas sedemtýždňového obdobia, došlo k výraznému rozdielu v akceptácii v porovnaní s tými bábätkami, ktoré takúto polievku nejedli. Podobne je to aj u dospelého človeka. Aj keď by pomohla konzumácia nejakej zeleniny, ktorú nemáte radi, spolu s inými potravinami, ktoré preferujete, „pretlačiť“ ich do polievky je ďalšia z možností.

Čítajte tiež: Dajte si túto ZELENINU na vlasy a čakajte na výsledok: Po 2 týždňoch obnovená koruna krásy!

Prijmete viac živín

Niektoré živiny sa lepšie vstrebávajú, keď je jedlo zohriate, než keď sa konzumuje surové. Napríklad varená mrkva dáva viac vstrebateľného betakaroténu, teda oranžového pigmentu alebo karotenoidu, v porovnaní so surovým stavom. To isté platí pre lykopén, červený pigment zodpovedný za farbu paradajok.

Navyše, keď si uvaríte zeleninu a skonzumujete ju s uvarenou vodou, prijmete vitamíny rozpustné vo vode. Napríklad varenie kelu, špenátu alebo mangoldu v polievke vo vode zvyšuje ich množstvo vitamínu B. Jednoducho povedané, vďaka polievke neprídete o všetky živiny, ktoré ponúka zelenina. 

Skrotíte chute na sladké

Výskum na Pennsylvánskej štátnej univerzite, do ktorého boli zapojené malé deti, preukázal množstvo zdravotných výhod, keď si na začiatku konzumácie jedla dali malí účastníci štúdie veľkú porciu zeleninovej polievky. Okrem toho, že sa zlepšil ich príjem zeleniny, štúdia zistila, že konzumácia veľkej porcie nízkokalorickej zeleninovej polievky spôsobila prijatie menšieho počtu kalórií. 

Ide o jednoduchý spôsob, ako pomôcť ľuďom skrotiť ich veľké chute, o čom svedčí niekoľko štúdií, podľa ktorých tým, ktorí jedia pravidelne polievku, hrozí menšie riziko obezity. Polievky sú sýte, takže dokážu nahradiť kalorickejšiu večeru. Záleží však od toho, o akú polievku ide. V tomto prípade je reč o nízkokalorickej zeleninovej polievke. 

Pomôže pri chrípke

Jesenné dni sú znamením nepríjemného prechladnutia, nádchy a chrípky. Choroba vás môže častejšie prekvapiť ako v inom období roku. Polievka to síce úplne nevyrieši, ak na sebe pociťujete prvé príznaky, môže však zmierniť priebeh ochorenia. Pomôže pri upchatom nose a bolesti hrdla, keďže urýchli prúdenie hlienu v dutinách. Slepačia polievka je najlepšia pre celkové posilnenie organizmu, na čo prisahajú naše babičky. Nie nadarmo sa tento vývar nazýval ako „židovský penicilín“.

Zotaví po športe

Každý športovec potrebuje po náročnom tréningu doplniť svoje telo o sacharidy a elektrolyty. Okrem športových nápojov je skvelou voľbou polievka, ktorá hydratuje a po fyzickej aktivite vás zásobí tekutinami a elektrolytmi. Tak vám dodá stratenú silu a vy sa rýchlejšie zregenerujete. 

Fotogaléria


Tagy:
zelenina zdravie polievka

2020-10-12 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia