Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na jednu z NAJSMRTEĽNEJŠÍCH chorôb zaberajú tieto POTRAVINY: Ochrancovia ČRIEV v hlavnej úlohe!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zaútočte na jednu z najsmrteľnejších rakovín! Je to jednoduché, než by sa mohlo zdať. Stačí si dať na tanier pár potravín, ktoré obsahujú určité živiny, čím sa stávajú výnimočnými. Vďaka nim totiž rakovina čriev nemusí mať šancu.

Pomôže strava s výživnými látkami

Podľa vedcov potraviny ako brokolica, mlieko a arašidy môžu znížiť riziko zákernej choroby. Na svedomí to majú kľúčové živiny, ktoré obsahujú. Ide o potraviny s vysokým obsahom folátov, horčíka a taktiež mliečne výrobky, ktoré by mohli pomôcť odvrátiť rakovinu čriev, ako sa uvádza na thesun.co.uk

Čítajte tiež: TOP potraviny, ktoré nakopnú produkciu KOLAGÉNU: Vypnutá POKOŽKA a zdravé KĹBY na počkanie!

Je to jedna z najsmrteľnejších a najbežnejších rakovín na svete. Napriek tomu sa dá choroba vyliečiť, ak sa zachytí dostatočne skoro. Preto webový magazín The Sun zahájil kampaň No Time 2 Lose s cieľom zvýšiť povedomie o príznakoch choroby a vyzvalo vládu, aby znížila vek  ľudí, ktorí by mali podstúpiť skríning v Anglicku zo 60 na 50 rokov, pričom sa dohodli, že sa tak stane do niekoľkých mesiacov od spustenia kampane.

Nová štúdia publikovaná v časopise Gut zistila, že strava obsahujúca špecifické výživné látky by mohla pomôcť - dodala však, že neexistujú dôkazy o tom, že by čaj, káva, ryby, cibuľa alebo cesnak udržali rakovinu na uzde.

Vedci skúmali údaje a recenzie o rakovine, ako aj klinické a pozorovacie štúdie, ktoré hodnotili vplyv stravy a liekov na vývoj rakoviny čriev. Medzi lieky patrili: aspirín, nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), ako je paracetamol a statíny. Pozreli sa na stravovacie faktory, medzi ktorými boli zahrnuté vitamíny alebo doplnky (horčík, vápnik, kyselina listová, vitamín A, B, C, E, D, β-karotén a selén), káva, čaj, ryby a omega-3 mastné kyseliny, mliečne výrobky, vláknina, ovocie a zelenina, mäso a alkohol. Vedci analyzovali údaje od septembra 1980 do júna 2019.

Na jednu z NAJSMRTEĽNEJŠÍCH
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výsledky skúmania

Vedci prišli na zaujímavé výsledky:

  • Aspirín pravdepodobne chráni pred rakovinou čreva, čím znižuje riziko o 14 percent - u ľudí užívajúcich dávku iba 75 mg denne.
  • Horčík, ktorý sa nachádza v potravinách, ako sú orechy, semená a špenát, bol spájaný s o 23 percent nižším rizikom, pričom ľudia mali najmenej 255 mg denne.
  • Vysoký príjem kyseliny listovej, ktorá sa nachádza v potravinách, ako sú brokolica, fazuľa a raňajkové cereálie, súvisel s 12 - 15 percentným nižším rizikom - odborníci však nedokázali určiť, aké dávkovanie bolo prospešné.
  • Konzumácia mliečnych výrobkov, ako sú syry, mlieko a jogurty, je spojená s 13% až 19% nižším rizikom ochorenia.

Vedci varovali, že z analýzy nie sú schopní vyvodiť závery o dávkovaní. Zistili, že príjem vlákniny bol spojený s 22% - 43% nižším rizikom, zatiaľ čo príjem ovocia a zeleniny až s 52% nižším rizikom. Dodali, že každých ďalších 100 g denne, ktoré človek skonzumuje, poskytne ľudskému telu určité výhody. Tí, ktorí dodržiavali rastlinnú stravu - konkrétne sója bola spojená s miernym poklesom rizika o 8 až 15 percent. 

Negatívne účinky

Vedci zároveň dodali, že neexistujú dôkazy o tom, že by vitamíny E, C alebo multivitamíny mali ochranné účinky. Údaje boli tiež slabé, pokiaľ išlo o ochranné vlastnosti čaju, cesnaku alebo cibule, vitamínu D buď samotného alebo v kombinácii s vápnikom, kávy a kofeínu, rýb a omega-3 a v súlade s ochranným účinkom nie sú ani vitamín A a vitamín B.

Na jednu z NAJSMRTEĽNEJŠÍCH
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

  • Zatiaľ čo observačné štúdie zistili, že vysoký príjem vápnika by mohol byť prospešný, klinické štúdie odhalili, že by mohol zvýšiť riziko.
  • Konzumácia mäsa zvýšila riziko z 12 na 21 percent - najmä v prípade spracovaného a červeného mäsa. Tí, ktorí konzumovali 100 mg týchto produktov denne, si zvýšili riziko rakoviny čriev o 10 - 30 percent!
  • Vyššie riziko zvyšovalo aj vyššie množstvo alkoholu.

Uvedené zistenia však majú slabú stránku. Vedci nedokázali definovať optimálnu dávku a trvanie expozície/príjmu potravín či vitamínov. Štúdia bola publikovaná v British Medical Journal a odborníci naznačujú, že tieto zistenia môžu pomôcť klinickým lekárom poradiť pacientom najlepšiu stravu na zníženie rizika rakoviny čriev.

V komentári k zisteniam Dr. Lisa Wildeová, riaditeľka pre výskum v spoločnosti Bowel Cancer UK uviedla: „Táto štúdia prispieva k množeniu dôkazov, že jednoduché zmeny vo vašej strave, ako napríklad dostatok vlákniny, vyhýbanie sa spracovanému mäsu a obmedzenie červeného mäsa, ďalej zdravá telesná hmotnosť a pravidelná fyzická aktivita, skoncovanie s fajčením a obmedzenie konzumácie alkoholu - to všetko môže pomôcť prekonať rakovinu čriev. V tejto zaujímavej oblasti výskumu je však potrebné ešte viac pracovať na konkrétnych skupinách potravín.“

Viac o téme: PotravinyZdravieRakovinaČrevá
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9