Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VODA, ktorá vplýva na štítnu žľazu: Pite ju z tejto nádoby a očakávajte ZMENY v tele!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Už v Staroveku skladovali ľudia vodu v medených nádobách a verili v jej liečivé účinky. Podľa Ayurvedy práve takto uskladnená voda dokáže regulovať energiu v našom tele. Aké sú benefity pitia medenej vody?

Medená voda nie je nápoj, ktorý kúpite v obchode, alebo v lekárni. Jej príprava je úplne jednoduchá. Stačí, keď pitnú vodu uskladníte v medenej nádobe, alebo fľaši. Ako sa píše na healthline.com, ak ju takto necháte lúhovať cez noc, alebo minimálne 8 hodín, obohatí sa o meď, ktorá má blahodarne účinky na zdravie. Niektoré štúdie dokonca hovoria, že v nádobe by mala zostať minimálne 48 hodín, aby jej pitie malo zdravotné výhody.

Čítajte tiež: TOP potraviny, ktoré nakopnú produkciu KOLAGÉNU: Vypnutá POKOŽKA a zdravé KĹBY na počkanie!

Čo dokáže medená voda? 

Meď je stopový prvok, ktorý hrá kľúčovú úlohu vo viacerých základných telesných funkciách, ako je výroba energie, podpora imunitného systému, či regulácia mozgových funkcií. Má antimikrobiálne, antioxidačné, protirakovinové a protizápalové vlastnosti. Pomáha neutralizovať toxíny. Niektorí odborníci sú presvedčení, že pitie vody obohatenej o meď urýchľuje hojenie rán, omladzuje, reguluje činnosť štítnej žľazy, pomáha pri chudnutí a pri ťažkostiach s trávením. Skladovanie vody v medenej nádobe má podľa nich čistiace účinky. 

Zabíja mikroorganizmy, plesne, huby, riasy a baktérie, ktoré sú bežne prítomné vo vode. Inak by mohli spôsobiť problémy. Vedci sú presvedčení, že uskladňovanie vody v medených nádobách by mohlo byť riešením pre ľudí, ktorí nemajú prístup k nezávadnej pitnej vode. Kontaminovaná voda môže obsahovať značné množstvo baktérií, vrátane Vibrio cholerae, Shigella flexneri, Escherichia coli a Salmonella typhimurium, ktoré môžu spôsobiť hnačky a sú jednou z hlavných príčin úmrtí v rozvojových krajinách.

VODA, ktorá vplýva na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Meď sa bežne nachádza v potravinách, ako sú mäkkýše, orechy, semená, zemiaky, celozrnné výrobky, či tmavá čokoláda. Nedostatok medi v tele je preto zriedkavý, pretože denné potreby medi je možné ľahko uspokojiť bežnými potravinami. Doporučená dávka pre dospelú osobu sú 3 miligramy denne.

Pozor na veľké množstvo medi

Dlhodobé vystavenie vysokým dávkam medi môže spôsobiť jej toxicitu, ktorá sa prejavuje nevoľnosťou, vracaním, bolesťami brucha a hnačkami. Môže dokonca viesť k poškodeniu pečene a ochoreniu obličiek. Avšak množstvo medi, ktorá sa vylúhuje do vody skladovanej v medených nádobách, je pod bezpečnostnými limitmi.

Ako udržať medenú nádobu čistú?

Hoci sa v nádobe uskladňuje obyčajná voda, treba ju pravidelne čistiť. Tradičnou Ayurvedskou metódou čistenia je jej vytieranie zmesou soli a tamarindovej pasty, alebo použitím citrónovej šťavy. Ak ju nemáte, použite kuchynský ocot.

Zdravotné benefity pitia vody z medenej nádoby

  • spomaľuje starnutie a tvorbu vrások
  • má protizápalové účinky, lieči zvnútra
  • podporuje trávenie, pomáha odbúrať tukové zásoby
  • reguluje funkciu štítnej žľazy
  • má protirakovinové účinky
  • chráni pokožku pred spálením
  • pomáha absorvovať správne množstvo železa do vášho krvného obehu
  • znižuje hladinu cholesterolu a podporuje správnu činnosť srdca
  • zlepšuje myseľ
  • posilňuje kosti, bojuje s artritídou
Viac o téme: VodaMeďBenefityMedená voda
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9