Zdravá POTRAVINA, ktorá má od dokonalosti ďaleko: Prečo si dávať pozor na KUSKUS!

Zdroj: gettyimages.com
2020-09-27 15:00:00

Kuskus sa zvykne spomínať v súvislosti so zdravým stravovaním, no nie je to prehnané? Táto maličká cestovina v tvare guliek, podobná výzorom tarhoni, síce nie je ochudobnená o výživné látky, no na druhej strane, nie je pre každého!

V cestovine sa nachádza množstvo živín, ktoré podporujú náš organizmus. Kuskus je prospešný na trávenie a postará sa o správne fungovanie tráviaceho systému. Nachádzajú sa v ňom prospešné minerály, ako napríklad železo, vápnik a horčík. Nechýbajú ani bielkoviny, veľa vlákniny, fosforu a omega-3 mastných kyselín. Samozrejmosťou sú vitamíny B, E a K. Aj kvôli tomu sa odporúča kuskus zaradiť k svojim stravovacím návykom.

Čítajte tiež: Z banálnej príčiny nebezpečná CHOROBA: Čo v skutočnosti môže byť za SVRBENÍM hlavy

Mohlo by sa zdať, že ide priam o ideálnu potravinu. Napriek tomu však treba byť obozretný. Ak by ste sa bližšie pozreli na túto drobnú cestovinu, konkrétne na jej zloženie, zistili by ste, že od dokonalosti má ďaleko.

Hoci kuskus obsahuje výživné látky, treba zvážiť niekoľko vecí pred jeho konzumáciou, ako sa uvádza na healthline.com. Ani táto potravina nie je úplne bez chyby, ba práve naopak. Niektorým by mohla doslova uškodiť.

Veľa lepku

Krupicová múka, z ktorej je kuskus, sa vyrába mletím endospermu tvrdej pšenice. Ide o produkt s vysokým obsahom lepku. Preto by si mali niektorí dvakrát rozmyslieť, či si naložia na tanier kuskus, ak majú alergiu na glutén alebo intoleranciu. Aj keď iba asi 1% populácie má intoleranciu lepku známu ako celiakia, predpokladá sa, že 0,5–13% ľudí môže mať citlivosť na lepok. Konzumácia kuskusu by preto mohla byť pre týchto jednotlivcov škodlivá.

Zvýšená hladina cukru v krvi

Kuskus síce obsahuje obmedzené množstvo bielkovín znižujúcich hladinu cukru v krvi, ale má vysoký obsah sacharidov, a to 36 gramov na šálku (157 gramov). Tí, ktorí majú problémy s hladinou cukru v krvi alebo majú cukrovku, by mali byť pri konzumácii potravín so stredným až vysokým obsahom sacharidov opatrní. Tieto potraviny môžu spôsobiť prudký nárast cukru v krvi, ktorý môže mať rôzne nepriaznivé účinky na zdravie. Ideálna na vyrovnanie hladiny cukru v krvi je konzumácia kuskusu s inými zdrojmi bielkovín alebo potravinami bohatými na rozpustnú vlákninu.

Nižšie množstvo základných živín

Hoci kuskus obsahuje určité množstvo vlákniny, draslíka a ďalších výživných látok, nepovažuje sa za dobrý zdroj! Vláknina nachádzajúca sa v celých zrnách a pšenici funguje ako prebiotikum, ktoré pomáha zlepšovať trávenie a celkové zdravie čriev. Avšak, celozrnné výrobky ako quinoa, hnedá ryža a ovos sú lepším zdrojom vlákniny ako kuskus.

Štúdie preukázali, že konzumácia stravy bohatej na draslík môže zlepšiť prietok krvi a znížiť riziko mozgovej príhody. Zatiaľ čo kuskus poskytuje malé množstvo draslíka, oveľa lepším zdrojom tohto minerálu sú ovocie a rastlinné potraviny, ako je avokádo, banány alebo zemiaky.

Kuskus má vysoký obsah sacharidov a nemusí byť tou najlepšou voľbou pre tých s problémami s krvným cukrom, celiakiou alebo neceliatickou citlivosťou na lepok. Obsahuje tiež menej základných živín ako iné potraviny.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie potravina kuskus

2020-09-27 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia