Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Krutá pravda o skladovaní potravín: Takéto nechutnosti zistili kontroly

Niektoré predajne dostali pokutu za to, ako skladovali potraviny.
Niektoré predajne dostali pokutu za to, ako skladovali potraviny. (Zdroj: sxc.hu )

Klamlivé označenie potravín, výskyt plesní a trusu hlodavcov, či pobehujúce myši! Aj takýto hnus odhalili inšpektori orgánov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, ktorí urobili za mesiac október takmer 5-tisíc úradných kontrol.

Inšpektori orgánov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR zistili množstvo nedostatkov! Z celkového počtu 3 296 kontrolovaných objektov boli nedostatky zistené až v 599 objektoch. Kontrolovali celý potravinový reťazec od primárnych producentov až po výrobcov, ktorí predávali hlavne v maloobchode. „Na mušku“ si vzali hlavne malé maloobchodné predajne, stredné predajne a hyper a supermarkety.

Rozdávali pokuty

Niektoré objekty sa nevyhli pokutám. Až v 203 prípadoch museli inšpektori zakročiť a dať im blokovú pokutu. Takto rozdali až 8 386 eur a celkovo bolo uložených 303 blokových pokút. Právoplatnosť nadobudlo 193 rozhodnutí v celkovej sume 215 220 eur a uložených bolo v rámci nich 37 opatrení.

Zistené nedostatky v rámci nevyhovujúcich surovín, výrobkov a tovaru

Kontroli odhalili také nedostatky, ako výrobky po dátume spotreby, nedostatočné označenie, nedostatočná hygiena budov, kde sa skladovali potraviny, či poškodený tovar.

Popis

Počet ZN/ Druhov tovaru

Množstvo v kg

Cena v €

Po DS/DMT(dátum spotreby/dátum minimálnej trvanlivosti)

395

818,410

3 183,65

Nečitateľné, nedostatočné alebo nesprávne označenie

385

21 223,154

15 914,91

Hygiena budov, hygiena prevádzkarne

383

0,000

0,00

Hygiena skladovania

279

0,000

0,00

Hygiena technologického zariadenia, pracovné pomôcky

245

0,000

0,00

Hygiena predaja

209

0,000

0,00

Osobná hygiena

104

0,000

0,00

Dodržiavanie a evidencia teplotných režimov

89

0,000

0,00

 

Nedostatky u primárnych výrobcov

  • Znečistená vnútorná časť chladničky zvyškami vytečených a nalepených potravín.
  • Nečitateľné označenie, použitá kyselina benzoová, ktorá nie je povolená v kategórii jemné pečivo.
  • Miestne poškodený obklad v expedícii, miestne znečistená zatečená stena v sklade obalov a surovín, miestne skorodovaný strop a chýbajúci kryt na svietidle.
  • Znečistený a mierny lokálny výskyt plesní na nosnom stĺpe pri vstupe do umývacej linky.
  • Chýbala evidencia čistenia a sanitácie.
  • Výrobca nepredložil laboratórne výsledky z vlastnej kontroly kvality a bezpečnosti svojich výrobkov.
  • Prekročenie limitu RP – „acetamipridu“ a „iImidaclopridu“.
  • V sklade obalov zistený výskyt trusu hlodavcov v neumytých formách na jemné pečivo.
  • Výskyt trusu hlodavcov zistený v miestnosti s oceľovými silami s uloženou múkou a to na podlahe pri stene, na podlahe pod silami, na bočnej stene sila, trus zistený aj v prázdnych prepravkách, na podlahe pod silom zistená mŕtva myš 1 ks.
  • Výskyt myšacieho trusu v priestoroch baliarne cestovín a strúhanky, zistený pohyb živých hlodavcov odchytené 2 ks myší.
  • Na viacerých miestach znečistené svietidlá uhynutým hmyzom.

     

Nedostatky u distribútorov

  • Nečistoty, pavučiny na oknách skladu.
  • Vozidlo počas prepravy nezodpovedalo požiadavkám na hygienu.
  • Tovar skladovaný priamo na podlahe, okná otvárajúce sa do vonkajšieho priestoru nezabezpečené proti vnikaniu hmyzu.
  • Nebalené cukrárske výrobky pri preprave boli uložené priamo na podlahe.
  • Nebol dodržaný teplotný režim pri prepravovaní baleného hydinového mäsa a mäsových výrobkov.
  • Klamlivé označenie alkoholického nápoja.
     

Nedostatky v obchodných sieťach

  • Mechanické nečistoty a známky plesní v škárach skiel vitríny mäsových a mliečnych výrobkov.
  • Uskladnenie balených pekárskych výrobkov v nákupnom košíku v blízkosti čerstvého ovocia a zemiakov uprostred predajne.
  • Syr bol predávaný pri izbovej teplote, ale výrobca udával skladovanie do teploty +8°C.
  • Uskladnenie mäkkých mäsových výrobkov pri nevyhovujúcej teplote.
  • Predaj 34 druhov potravín po uplynutí dátumu spotreby, dátumu minimálnej trvanlivosti


Inšpektori orgánov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky urobili za mesiac október doteraz najviac úradných kontrol v tomto roku. Výsledky boli šokujúce a odhalili, v akých otrasných podmienkach sú skladované potraviny.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9