Začína sa boj o prežitie: Čo dokáže s nami spraviť predvianočný zhon?

Vianoce sa blížia, neprepadnite predvianočnému zhonu!
Zdroj: photl.com
2013-12-11 20:00:00

Vianočné upratovanie, zháňanie darčekov, či vypekanie zákuskov. Vianoce sa pomaly blížia a vy neviete čo skôr? Máme tu náročné obdobie, kedy sme viac v strese ako inokedy. Predvianočný zhon dokáže s nami spraviť divy!

Bojujeme o prežitie

Psychológovia upozorňujú na vianočné nákupy, ktoré sú také stresujúce, že v nás aktivujú základné mechanizmy prežitia. Bojujeme doslova o svoje prežitie, preto sme agresívni. Ako dodal Dr. David Lewis, zakladateľ nezávislého výskumného poradenstva Mindlab International, predvianočný zhon môže spôsobiť v každom z nás vyčerpanie a úzkosť, rovnako aj pocit viny a nedostatočnosti. Ohrození sú hlavne ľudia žijúci na vidieku, ktorí nie sú zvyknutí na dav ľudí a priveľký stres.

„Slávnostná nálada príliš ľahko ustupuje sezónnemu nákupnému stresu. Dôležitým faktorom je aj prítomnosť ďalších osôb. Ostatní ľudia predstavujú pre jedinca veľké hrozby, pričom hlavne keď ide o neznámych ľudí v davoch. Môžete vidieť ľudí, ktorí sa pohybujú pomalšie ako vy – napríklad staršie osoby ako nepriateľa. To vedie k nákupnému hnevu,“ vysvetľuje Dr. David Lewis.

Po vystavení tomuto všetkému sa nám zvýši srdcová frekvencia, potíme sa viac ako obvykle a telo začne produkovať stresový hormón – kortizol. To môže u niektorých ľudí podporiť agresiu. Niektorí začnú panikáriť, či dokonca môžu byť schopní opustiť plný nákupný košík a utiecť.

Tráviace problémy

Stres z vianočných príprav má vplyv aj na naše zdravie. Ak stále beháte na záchod, zrejme sa príliš stresujete. Váš organizmus momentálne prežíva predvianočnú záťaž. Skúste spomaliť! Nezabúdajte sa relaxáciu a naberte si toho na plecia len toľko, koľko je naozaj treba.

Ako sa tomu ubrániť?

Dr. David Lewis tvrdí, že existujú spôsoby, ako sa ubrániť nepríjemnému stresu v predvianočnom období. V prvom rade si premyslite, čo chcete kupovať. Potom si urobte nákupný zoznam a postupne kupujte to, čo máte na ňom napísané. Zabránite tak zbytočného zhonu. Nakupujte vždy len vtedy, ak ste najedení. Hladní by ste boli ešte nervóznejší a navyše by ste do nákupného vozíka nahádzali aj veci, ktoré by ste inak nechceli a nepotrebovali.

Pomôže aj nakupovanie cez internet. V súčasnosti sa online nakupovanie považuje za bezpečný spôsob, ako zohnať darčeky. Aspoň sa nebudete musieť "predierať" davom ľudí v obchodoch a počkáte si na darčeky, až vám ich prinesú.

2013-12-11 20:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia