Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Oslabená IMUNITA sa nemusí prejaviť chorobou: Varovné SIGNÁLY, ktoré vyšle telo v predstihu, že je ZLE

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak imunitný systém slabne, môže to dať najavo rôznymi spôsobmi. I takými, ktoré sú nenápadné a vy si ich len ťažko všimnete. Ako zistiť, že vaša obranyschopnosť nie je najsilnejšia?

Keď sa necítite dobre, telo produkuje protilátky navrhnuté tak, aby útočili na akékoľvek vírusy, baktérie alebo toxíny, ktoré spôsobujú chorobu. Je to komplexný systém zahŕňajúci mnoho rôznych funkcií v tele a veľa vecí môže ovplyvniť to, ako funguje. Odráža sa to na tom, ako sa cítite, uvádza dailymail.co.uk.

Väčší pocit únavy než zvyčajne

„Keď je imunitný systém zaneprázdnený bojom s infekciou nízkeho stupňa, často to vyčerpáva vaše energetické zásoby,“ povedala Susie Perryová, potravinárka a odborníčka na výživu."Ak sa cítite viac unavení než zvyčajne, alebo neustále reagujete na počasie, je to znak toho, že váš imunitný systém je veľmi preťažený.”

Dodala, že ak trpíte opakujúcimi sa oparmi, cystitídou, autoimunitným ochorením, potravinovými alergiami alebo intoleranciami, imunitný systém môže pracovať zle a môže mu dochádzať zinok a vitamíny A, C a D3, takže budete náchylnejší na bežné zimné infekcie.

Oslabená IMUNITA sa nemusí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Problémy s trávením

Taktiež môžu byť tiež príznakom oslabeného imunitného systému. Podľa doktora Petra Abela, docenta biomedicínskych vied na University of Central Lancashire 70 percent imunitných buniek je v gastrointestinálnom trakte, konkrétne vo výstelke čreva.

„Črevá normálne bojujú s toxínmi, ktoré mohli byť požité. Tiež regulujú prísun živín, takže oslabený imunitný systém môže viesť k žalúdočným kŕčom a hnačke,” tvrdí odborník.

Opakujúce sa prechladnutia a chrípky

Často sa vám stáva, že máte príznaky prechladnutia a chrípky?

Človek s oslabeným imunitným systémom môže často prechladnúť. Je to spôsobené tým, že sa v jeho tele nevytvára dostatok lymfocytov, produkujúcich protilátky, ktoré bojujú proti vírusovým infekciám," varuje Dr. Abel. 

To môže byť spôsobené faktormi, ako je zlá strava.

Oslabená IMUNITA sa nemusí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„K produkcii týchto buniek prispievajú vitamíny ako B12, kyselina listová alebo zinok. Ak tieto vitamíny chýbajú alebo ich užívate až príliš, hrozí čatejšie prechladnutie. Môže sa vám tiež predĺžiť doba zotavenia,“ dodal. „Zvyčajne môžete mať dve až tri prechladnutia za rok. Ak je to viac ako štyrikrát, ide o možný znak oslabeného imunitného systému.“

Infekcie nízkeho stupňa

Infekcie si obvykle hneď všimnete. Avšak tie nízkeho stupňa môžu spôsobiť príznaky, ktoré nie sú závažné. 

„Sú neviditeľné, ale krvácanie z ďasien môže naznačiť bakteriálnu infekciu a boľavé brucho zase môže byť v skutočnosti spôsobené črevnou alebo mikrobiómovou infekciou,“ povedala Perryová.

Podobné infekcie si vyžadujú pozornosť vašej imunity. Imunitné bunky sú totiž zodpovedné za odstraňovanie infekcií z tela a mali by byť podporované živinami, ako je zinok, vitamíny C a D3. Ak ich nemáte dostatok, môžete si byť istí, že časom imunitný systém vyšle ďalší signál. Zimnica, horúčka, nádcha a zápal môžu byť len začiatok. 

Čo s tým robiť?

Existuje niekoľko jednoduchých krokov, týkajúcich sa stravovania a životného štýlu, ktoré londýnska wellness koučka Lauren Johnson Reynoldsová odporúča na podporu normálnej imunitnej funkcie:

  • Zamerajte sa na vyváženú stravu bohatú na ovocie, zeleninu, bielkoviny, zdravé tuky a celé zrná, živiny ako vitamíny C, D a zinok hrajú kľúčovú úlohu v imunitnej funkcii
  • Pravidelná fyzická aktivita môže pomôcť zlepšiť imunitné funkcie a znížiť riziko chronických ochorení, dokonca aj 30 minút trikrát až štyrikrát týždenne stačí na dosiahnutie účinku
  • Vysoká úroveň stresu môže oslabiť imunitu, takže praktizovanie techník na zníženie stresu, ako je jóga alebo meditácia, môžu byť prospešné
  • Spánok je tiež nevyhnutný, zamerajte sa na sedem až deväť hodín spánku za noc
  • Fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu môžu oslabiť imunitný systém, skoncujte s týmito zlozvykmi
  • Dopĺňanie vitamínu D v tomto ročnom období je nevyhnutné, slnečného žiarenia máme v týchto mesiacoch oveľa menej
Viac o téme: ZdravieImunitaPrevenciaImunitný systém
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9