Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dá sa umrieť od SMIECHU? Predlžuje život, no môže nás aj ZABIŤ

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Koľkokrát ste sa chytali za brucho so slovami "umieram od smiechu"? Hoci to môže znieť prehnane, niečo na tom skutočne môže byť. Nemali by ste podceňovať tieto slová.

Hoci je to veľmi nepravdepodobné, technicky sa to môže stať. Napokon, sú zdokumentované prípady úmrtí súvisiacich so smiechom, ako potvrdzuje livescience.com

Od smiechu k bezvedomiu

Existuje niekoľko spôsobov, ako môže smiech vyvolať negatívny vplyv na telo. Najviac utrpí srdce. V zriedkavých prípadoch môže obzvlášť srdečný smiech spôsobiť niečo, čo sa nazýva "synkopa vyvolaná smiechom", čo je stav, ktorý spôsobuje, že krvný tlak človeka počas prehnaného smiechu rýchlo klesá. To spúšťa zvýšenú reakciu autonómneho nervového systému - siete nervov, ktorá reguluje nedobrovoľné fyziologické procesy - čo vedie k dočasnému poklesu množstva krvi, ktoré prúdi do mozgu, čo môže viesť k strate vedomia.

"Keď sa smejete, pohybujete hrudníkom hore a dole, čo mení tlak v hrudnej dutine. To môže ovplyvniť  tzv. blúdivý nerv, ktorý prenáša signály medzi mozgom a väčšinou vnútorných orgánov," upozorňuje Dr. Todd Cohen, šéf kardiológie a riaditeľ inovácií medicínskych zariadení na Technologickom inštitúte v New Yorku. "Môže to spôsobiť točenie hlavy, alebo dokonca, veľmi zriedka, omdlitie, najmä, keď je to veľmi prehnané."

Dá sa umrieť od
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Prvý zdokumentovaný prípad synkopy vyvolanej smiechom bol v roku 1997, keď 62-ročný pacient s hypertenziou a inými problémami súvisiacimi so srdcom niekoľkokrát omdlel, zatiaľ čo doslova reval od smiechu v televíznej relácii „Seinfeld“, čo viedlo k prezývke tohto stavu „ Seinfeldova synkopa."

Pacient na tento stav nezomrel, no tento typ synkopy zvyčajne spôsobí, že človek upadne do bezvedomia na menej ako niekoľko minút. Hoci je technicky možné, že synkopa vyvolaná smiechom spôsobí zástavu srdca, väčším rizikom je fakt, že mdloby sa môžu objaviť v nebezpečných situáciách. 

"Je možné, že niekto pri tom spadne a udrie si hlavu. Môže spadnúť napr. zo schodov," povedal odborník. 

Zhorší astmu

Smiech môže taktiež ovplyvniť množstvo vzduchu, ktoré sa dostane do srdca, pľúc a mozgu. Napríklad silné emócie, ako je veľká zábava, môžu zvýšiť frekvenciu dýchania a spustiť vzplanutie symptómov astmy, ktoré môžu byť ďalej zhoršené nezvyčajným dýchaním spojeným so smiechom. V štúdii z roku 2009 výskumníci skúmali 105 pacientov s astmou a zistili, že viac ako 40 % malo astmu vyvolanú smiechom. V závažných prípadoch môžu byť astmatické záchvaty smrteľné, ak niekto nemá prístup k ich inhalátoru.

Hrozí zadusenie

Teoreticky môže smiech spustiť aj náhly kŕč hlasiviek – stav známy ako laryngospazmus – alebo zadusenie, ak človek nedostane dostatok kyslíka. Podľa doktorky Megan Kamathovej, kardiologičky z UCLA Health, sú však šance na túto príčinu smrti mizivé.

Dá sa umrieť od
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Aj keď boli hlásené prípady úmrtia zo smiechu v dôsledku zadusenia alebo zástavy srdca, zostáva stále celkovo nepravdepodobnou príčinou smrti u zdravých ľudí,“ povedala. 

Znižuje úzkosť

V skutočnosti je smiech v drvivej väčšine situácií neškodný - alebo dokonca prospešný - pre vaše zdravie. 

„Smiech a humor môžu pomôcť pacientom pri ich zdravotnom stave a udržať ich viac prítomných v ťažkých chvíľach a užívať si život,“ povedal.

Štúdie ukazujú, že smiech môže znížiť úzkosť tým, že výrazne zníži hladinu stresového hormónu kortizolu a zároveň zvýši uvoľňovanie dopamínu, chemickej látky, ktorá spôsobuje "dobrý pocit". Okrem toho by smiech mohol pomôcť zvýšiť prietok kyslíka v tele a znížiť zápal u pacientov s ochorením koronárnych artérií.

"Verím, že smiech je najlepší liek a je veľmi nepravdepodobné, že by niekoho zabil - ale teoreticky je to možné," dodáva Cohen na záver.

Viac o téme: ZdravieSmrťSmiech
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9