Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nepodceňujte ZÁPACH z úst: Kedy treba ísť k ZUBÁROVI a ako sa ho zbaviť potravinami!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Za zapáchajúcim dychom nemusí byť len reflux kyseliny či ochorenie ďasien. Dôvodom môže byť nahromadenie baktérií v črevách. V takom prípade je dobré zmeniť jedálniček.

Ak bojujete so zápachom z úst, ktorý pripomína pokazené vajcia, pravdepodobne to súvisí s vašimi črevami.

„Zlý črevný dych zvyčajne zapácha ako niečo zhnité a môže sa líšiť v závažnosti,“ konštatovala doktorka Zoe Williamsová.

Tento diskomfort je podľa nej často sprevádzaný grganím a plynatosťou. Na príčine je väčšinou nahromadený sírovodík, ako sa píše na dailymail.co.uk. Ten sa uvoľňuje vtedy, ak je v čreve príliš veľa baktérií. Odborníci sú presvedčení, že konzumácia určitých potravín a vyhýbanie sa korenistým jedlám tento problém dokážu odstrániť.

Nahromadené baktérie ako vinník

Mikrobióm človeka sa skladá z biliónov mikroorganizmov, ktoré žijú v čreve a komunikujú s mozgom prostredníctvom blúdivého nervu a posielaním chemických signálov.

„Keď dôjde k premnoženiu baktérií, môže to viesť k zápachu z úst,“ poznamenala odborníčka.

Nepodceňujte ZÁPACH z úst:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako dodala, aj Helicobacter pylori, baktéria prítomná v žalúdku zvyšuje riziko žalúdočných vredov a môže spôsobiť nepríjemný pach z ústnej dutiny. Je to preto, že baktérie produkujú sírovodík. Zatiaľ čo prítomnosť určitého množstva je v dychu normálna, jeho vysoké hladiny sa spájajú s niekoľkými vážnymi ochoreniami tráviaceho traktu.

Problémy v črevách

Špecialistka na výživu čriev z The Gut Health Clinic Anna Pettitová tvrdí, že na vine môže byť aj bakteriálne prerastanie tenkého čreva (SIBO). V hrubom čreve žije obrovské množstvo baktérií, ktoré sú životne dôležité pre trávenie a posilnenie zdravia. Pri SIBO však pacienti trpia ich nekontrolovateľným rastom, napadajúcim tenké črevo, čím hrozí vyvolanie črevných problémov. Zvyšuje sa u nich produkcia veľkého množstva plynného sírovodíka, ktorý spôsobuje zlý dych, ako aj hnačku, riedku stolicu a nadmernú plynatosť.

„Vo všeobecnosti sa podieľa na zvládaní zápalu a oprave slizničnej vrstvy v gastrointestinálnom trakte, takže je pre nás dobrý,“ uviedla Pettitová.

Ako však varovala, keď je ho príliš veľa, spája sa s ulceróznou kolitídou. Ak tento stav pretrváva veľmi dlho, spôsobuje zápal v hrubom čreve a konečníku a stojí aj za vznikom vredov.

Fermentované potraviny to vyriešia

Dobrou správou pre tých, ktorí majú podozrenie, že črevá sú hlavnou príčinou ich zápachu z úst, je, že sa tohto neduhu dá zbaviť jednoducho zmenou životného štýlu a stravy.

„Stačí do jedálnička zahrnúť viac rastlinnej stravy a konzumovať väčšie množstvo fermentovaných potravín, ako sú jogurty, kimchi a kyslá kapusta,“ radí doktorka Williamsová.

Nepodceňujte ZÁPACH z úst:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa nej je potrebný aj dostatok spánku, pravidelné cvičenie a zníženie hladiny stresu. Špecialistka na výživu Pettitová zase odporúča konzumáciu petržlenu.

„Probiotiká obsahujúce bakteriálne kmene laktobacillus a bifidobaktérie sú tiež skvelým prostriedkom na zníženie zápachu z úst,“ dodala.

Čo spôsobuje zápach z úst?

Zápach z úst, tiež nazývaný halitóza, je veľmi častý a zvyčajne ľahko liečiteľný. Najčastejšie býva spôsobený:

  • jedením alebo pitím silne zapáchajúcich alebo korenených jedál a nápojov
  • problémami so zubami alebo ďasnami - môže to zahŕňať ochorenie ďasien, kazy alebo infekciu
  • nárazovou diétou
  • zdravotnými stavmi, ako je sucho v ústach, kyslý reflux alebo tonzilitída
  • fajčením

Kedy navštíviť zubára?

Stomatológa by ste mali navštíviť, ak vám krvácajú ďasná, bolia, alebo ich máte opuchnuté. Takisto v prípade, keď vás bolia zuby, alebo vám zapácha z úst a aróma nezmizne ani po niekoľkých týždňoch liečby.

Viac o téme: PotravinyZdravieZápachDych
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9