Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

BOJ proti najvýznamnejšej príčine SMRTI na Slovensku: ZÁCHRANA, ktorú má takmer každý DOMA!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Každý rok u nás zomrie na srdcovo-cievne ochorenia okolo 25-tisíc ľudí. Na vine je okrem iného aj infarkt, proti ktorému existuje tajný bojovník, ktorý majú mnohí vo svojej domácej lekárničke.

Hoci niet pochýb o prospešnosti vitamínu D na ľudský organizmus, už dlhšie sa diskutuje, aké konkrétne výhody má jeho užívanie ako doplnku stravy. Najnovšia štúdia, publikovaná v BMJ, naznačuje, že môže znížiť riziko srdcového infarktu, ako sa píše na sciencealert.com.

Účinok hlavne u tých, ktorí sa liečia

Podľa hlavnej autorky štúdie, epidemiologičky Rachel Nealeovej z QIMR Berghofer Medical Research Institute v Austrálii, ide o druhú najväčšiu štúdiu, ktorá sa zaoberá doplnkami vitamínu D a rizikom kardiovaskulárnych ochorení. Zúčastnilo sa jej veľké množstvo pacientov, až 21 302 vo veku od 60 do 84 rokov.

"Naša štúdia zistila, že suplementácia vitamínu D môže znížiť riziko závažných kardiovaskulárnych príhod. Ochranný účinok je výraznejší u tých, ktorí užívajú statíny a iné lieky na srdcové choroby," hovorí Nealeová.

BOJ proti najvýznamnejšej príčine
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Účastníkom štúdie bol podávaný buď doplnok vitamínu D alebo placebo po dobu až piatich rokov, pričom približne 80 percent ľudí v skupine s vitamínom D na konci týchto piatich rokov stále užívalo doplnky. Približne 6 percent tých s vitamínom D zažilo veľkú kardiovaskulárnu príhodu v porovnaní so 6,6 percentami účastníkov, ktorí užívali placebo. Pokiaľ ide konkrétne o srdcové infarkty, frekvencia bola o 19 percent nižšia v skupine s vitamínom. Čo sa týka mŕtvice, nebol zaznamenaný žiadny rozdiel. Štatistiky ukázali väčší úžitok z doplnkov vitamínu D u tých, ktorí užívali statíny alebo inú formu lieku na zdravie srdca. 

"Nie sme si istí, prečo to tak je," tvrdí odborníčka. "Mohol by to byť indikátor vyššieho rizika na začiatku štúdie. Inak povedané, išlo o rizikovejšiu skupinu ľudí, takže bol väčší priestor na zlepšenie ich zdravotného stavu."

Kde sa nachádza? 

Vedci zdôrazňujú, že nikto by nemal začať užívať doplnky vitamínu D bez predchádzajúcej konzultácie s lekárom. Týka sa to najmä starších ľudí s existujúcimi ochoreniami. V prípade prirodzenejšieho zvýšenia vitamínu D môžete siahnuť po potravinách vrátane mastných rýb a vaječných žĺtkov. Taktiež dostatok slnečného žiarenia vám v tom pomôže. 

Viac o téme: SrdceZdraviePrevenciaInfarktVitamín D
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9