Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Predbehnite KOMÁRE a udržte si ich od tela: Táto vôňa ZABRÁNI nepríjemným ŠTÍPANCOM

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci sezóna komárov je za dverami, už teraz sem-tam možno zbadať poletujúci dotieravý hmyz. Toto leto však boj s nimi bude o niečo jednoduchší! Jedna vôňa je pre komárov veľmi odpudzujúca.

Zrejme budete ďakovať malej štúdii uverejnenej v časopise iScience, ktorá sa zaoberala tým, či by rôzne voňavé mydlá mohli odlišne pôsobiť na hmyz, pre ktorý by ste boli menej či viac príťažliví. Zároveň odhalila zaujímavé zistenia, čo sa týka vôní z ľudských tiel a produktov, ktoré účastníci použili. 

"Odpoveď je zložitejšia. Veľmi záleží na tom, ako sa chemikálie v mydle kombinujú s látkami jednotlivca," tvrdí hlavný autor štúdie Clement Vinauger, odborný asistent biochémie na Virginia Tech, ktorý študuje molekulárnu genetiku toho, ako si komáre vyberajú svoju korisť.

Výsledky však ukázali niečo jednoznačné. Vôňa kokosu odpudzuje komáre, zatiaľ čo citrusové vône, o ktorých sa pôvodne myslelo, že sú účinné proti hmyzu, hmyz priťahujú, ako sa píše na nbcnews.com

Kombinácia vône z tela a produktov

Krv vyhľadávajú iba samičky komárov, a to až po párení, keď potrebujú živiny na vývoj vajíčok. Zvyšok času sa živia sladko voňajúcimi kvetmi. Keď používame parfumované produkty na našu pokožku, spoja sa vône z ľudského tela s vôňou rastlín. Vôňa človeka pochádza z jedinečnej kombinácie viac ako 350 chemikálií, z ktorých niektoré sú produkované telom a iné baktériami, ktoré žijú na nás a v našom tele. Každý má rovnaké chemikálie, len v iných pomeroch a niektoré sú pre komáre atraktívnejšie ako iné, povedal Ali Afify, odborný asistent biológie na Drexel University vo Philadelphii, ktorý sa novej štúdii nezúčastnil.

Predbehnite KOMÁRE a udržte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Existuje veľa faktorov, ktoré vplývajú na vôňu, pochádzajúcu z nášho tela. Napríklad tehotenstvo alebo choroba môže zmeniť chemické pomery a príťažlivosť pre komáre. Rovnako tak pitie piva alebo fyzická aktivita. Svoju úlohu zohrávajú aj parfumy, mydlá a pleťové vody.

„Všetko, čo použijete na svoju pokožku, vás môže urobiť pre komáre viac či menej príťažlivým,“ povedal Afify.

Kokos hmyz odrádza

Aby sa zistilo, ktoré chemikálie môžu pôsobiť proti hmyzu alebo naopak, ho môžu pritiahnuť, boli štyria dobrovoľníci požiadaní, aby sa umyli štyrmi rôznymi značkami mydla. Dobrovoľník si umyl jedno predlaktie a druhé nechal nedotknuté a potom si dal na obe ruky na jednu hodinu nylonové návleky. Postup zopakovali s každým použitým mydlom. Po uplynutí hodiny vedci odstránili pachom nasiaknuté rukávy. Každý rukáv umiestnili do pohára a poháre vložili do sieťovej klietky plnej komárov Aedes aegypti. Tento druh sa nachádza v južnej polovici USA a na východnom pobreží ako je Connecticut.

Vôňa v pohári, ktorá prilákala najviac komárov, bola považovaná za najatraktívnejšiu. Všetky štyri mydlá obsahovali limonén, zlúčeninu nachádzajúcu sa v citrusoch, ktorá je známym repelentom proti komárom. Tri zo štyroch mydiel však urobili ľudí atraktívnejšími pre hmyz. Vzorky pachov z umytých rúk tiež obsahovali zvýšené množstvo chemikálie nazývanej terpén, čo je zlúčenina bežne sa vyskytujúca v esenciálnych olejoch a tá, ktorá dodáva konope jeho vôňu. Zdá sa, že skutočnosť, že terpény v mydle robia ľudí príťažlivejšími pre komáre, sa nezakladá na pravde.

"Terpény majú tendenciu byť odpudzujúce," povedal Christopher Potter, docent neurovedy na Johns Hopkins University School of Medicine v Marylande, ktorý študuje čuch komárov.

Vyzerá to tak, že určité vône zosilňujú repelentné alebo iné zlúčeniny, ktoré sa prirodzene vyskytujú u ľudí. Nakoniec tím identifikoval štyri chemikálie, ktoré sú o niečo príťažlivejšie pre komáre, a tri, ktoré ich odpudzovali. Výsledky boli vo všeobecnosti slabé a premenlivé pre všetky testované chemické vône okrem jednej: kokosu.

Predbehnite KOMÁRE a udržte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Potvrdzuje to to, čo zistili minulé štúdie. Komáre nemajú radi produkty s kokosovou vôňou, takže ich môžeme používať," povedal Vinauger.

Je za tým súhra chemikálií

Stále nie je jasné, či samotná kokosová vôňa odpudzuje komáre, alebo či zvyšuje jednu z prirodzene sa vyskytujúcich chemikálií na ľudskej pokožke, ktorá je repelentom. Nie je tiež jasné, či to platí pre všetkých približne 200 druhov komárov, ktoré sa živia ľudskou krvou, alebo len pre komáre Aedes aegypti použité v štúdii.

Treba tiež myslieť na fakt, že pachy sú komplexné. Napríklad za vôňu jahôd je zodpovedná špecifická kombinácia asi 12 chemikálií, takže jedna zlúčenina pravdepodobne nie je výlučne zodpovedná za to, aký atraktívny je človek pre komáre.

Lepšie ako DEET

Už štúdia Ministerstva poľnohospodárstva USA (USDA) spred niekoľkých rokov zistila, že zlúčeniny z kokosového oleja fungujú lepšie pri odpudzovaní hmyzu sajúceho krv ako DEET, čo je známa účinná látka v syntetických repelentoch a insekticídoch. Údajne je za tým zmes voľných mastných kyselín v kokosovom oleji – kyselina laurová, kyselina kaprínová a kyselina kaprylová, ako aj ich zodpovedajúce metylestery. Poskytujú silnú repelentnosť proti hmyzu sajúceho krv.

Viac o téme: KokosZdravieVôňaKomáre
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9