Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vyhýbajte sa MIKROVLNKE: POTRAVINY, ktoré mení na časované bomby, hrozí OTRAVA!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niekedy navaríte viac ako ste schopní zjesť, preto si jedlo odložíte a potom zohrejete. Hoci to šetrí čas a peniaze, niektoré pokrmy môže mikrovlnka zmeniť na nepriateľov vášho tela.

Odborníčka a akreditovaná praktizujúca dietetická sestra z Austrálie Kim Lindsayová vie o štyroch potravinách, ktoré sa stávajú riskantnými pre ľudské zdravie po tom, čo ich opätovne zohrejete. Naopak, uvádza ďalšie štyri, ktoré sú i napriek pochybnostiam mnohých ľudí úplne v poriadku aj po tom, čo ich vytiahnete z mikrovlnky, ako sa píše na dailymail.co.uk.

NIE: Vajcia

Vydržia nekonečné dni, ak sú uchovávané v chladničke v surovom stave. Ak vám však ostali uvarené zo včerajších raňajok, radšej ich nezohrievajte. Hoci samotná mikrovlnka alebo rúra im neublíži, problém nastane, ak ostanú nejaký čas mimo chladničky. Môžu prenášať baktériu salmonela, ktorá spôsobuje otravu jedlom.

Lindsayová upozorňuje, že vajcia skladované pri teplotách medzi 4 a 73 stupňami Celzia sú „nebezpečnou zónou“.

"Pri tejto teplote môžu patogény rásť rýchlejšie," povedala. „Ak je v potravine viac patogénov a škodlivejších baktérií, potom existuje zvýšené riziko otravy jedlom pri konzumácii.“

Správa potravín a liečiv (FDA) odporúča, aby vajcia alebo jedlá, ktoré ich obsahujú, nikdy neostali mimo chladničky dlhšie ako dve hodiny alebo jednu hodinu v horúcom počasí. Okrem toho agentúra radí, aby sa zvyšky jedál z vajec spotrebovali do troch až štyroch dní. Pri mikrovlnke však buďte opatrní.

Vyhýbajte sa MIKROVLNKE: POTRAVINY,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Problém s mikrovlnkou je, že niekedy je jedlo na okrajoch horúce a v strede chladnejšie alebo naopak,“ povedala odborníčka.

Ako radí, jedlo v miske by ste mali asi v polovici zohrievania premiešať a následne otočiť, aby sa teplo rovnomerne rozložilo. 

NIE: ryža

Ryža sa zvyčajne považuje za úplne neškodnú. Avšak na sociálnej sieti TikTok vyvolala diskusiu po tom, čo niektorým vraj spôsobila otravu. Môže to byť tým, že varená ryža obsahuje bacillius cereus, baktériu tvoriacu spóry, ktorá sa zvyčajne nachádza v pôde a zelenine. Nachádza sa v mnohých surových a nespracovaných potravinách vrátane zemiakov, hrachu, fazule a niektorých korenín.

„Ryža predstavuje veľké riziko,“ varuje Lindsayová. "Tieto spóry sú odolné voči teplu, takže aj keď ich zohrejete, stále môžu spôsobovať škodlivé patogény.

Symptómy ochorenia, ktoré spôsobujú tieto baktérie, zahŕňajú vracanie, hnačku a kŕče v bruchu. Mnohí sú zvyknú ryžu pred tým prepláchnuť, aby ju zbavili baktérií. Robte tak aj vy. Treba dávať pozor, keďže každé zrnko, ak nie je správne skladované a zohrievané, nesie riziko. 

NIE: špenát 

Ohrievanie špenátu môže byť priamo spojené so zvýšeným rizikom rakoviny. Zelená listová zelenina ako je napr. špenát, obsahuje zlúčeniny nazývané dusičnany. Keď sa dusičnany zohrievajú, môžu sa rozložiť na iné zlúčeniny, ktoré zvyšujú riziko choroby. Samotné dusičnany sú neškodné. Avšak baktérie žijúce v ústach a enzýmy v tele ich dokážu premeniť na dusitany a potom na nitrozamíny. Tie majú karcinogénne vlastnosti.

Vyhýbajte sa MIKROVLNKE: POTRAVINY,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jedna štúdia odhaduje, že ľudia prijímajú asi 80 percent dusičnanov zo zeleniny. Dusičnany sa nachádzajú aj vo fenikle, reďkovke, mrkve, čínskej kapuste pak choi a repe. Navyše, ak špenát nebol správne zohriaty, baktérie listeria na ňom môžu stále žiť. Tak hrozí listerióza, závažná infekcia, ktorá má za následok horúčku, symptómy podobné chrípke, bolesti hlavy, stuhnutosť šije, zmätenosť a dokonca záchvaty. Vo všeobecnosti predpripravené šaláty a zelenina z obchodu nesú riziko listérie, povedala Lindsayová.

NIE: zemiaky

Podobne ako v prípade ryže, problémom u zemiakov nie je samotné teplo, ale ich ponechanie po dlhšiu dobu mimo chladničky. Ak ich skladujete pri izbovej teplote viac ako dve hodiny, môže to viesť k rastu Clostridium botulinum. To spôsobuje botulizmus, stav, keď toxíny útočia na nervy tela a môžu spôsobiť ťažkosti s dýchaním.

Výsledkom sú príznaky ako vracanie, nevoľnosť, bolesť žalúdka a hnačka. Smrteľný je až jeden z desiatich prípadov. Existuje tiež zvýšené riziko botulizmu u pečených zemiakov varených vo fólii. Baktérie pochádzajúce z pôdy sa môžu dostať na zeleninu, pričom hliník z fólie odbúrava kyslík a umožní tak ich rast.

Ani zemiaková kaša na tom nie je dobre. Treba myslieť na to, že obsahuje zložky podliehajúce skaze, ako je mlieko, maslo a smotana. Uistite sa, že ju necháte vonku menej ako dve hodiny, zohrejete ju, kým sa nezaparí a dáte si pozor na to, aby nešla hneď do chladničky. Tak znížite riziko otravy jedlom, najmä, ak v ňom máte rýchlo sa kaziace ingrediencie, ako je maslo, mlieko alebo smotana.

Vyhýbajte sa MIKROVLNKE: POTRAVINY,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

ÁNO: ryby

Napriek svojej negatívnej povesti, že zanecháva nepríjemný zápach v mikrovlnke, ryba predstavuje malé riziko, keď ju na druhý deň ohrejete.

FDA uvádza, že čerstvé morské plody, ktoré boli ulovené a potom okamžite zmrazené, je bezpečné znovu ohriať. Podobne ako v prípade ryži a vajec, vyhnite sa uchovávaniu ryby pri izbovej teplote dlhšie ako dve hodiny. Aj keď ju môžete vložiť do mikrovlnnej rúry a nič sa nestane, na druhej strane ju to môže vysušiť a zničiť štruktúru.

Varenie v rúre alebo na varnej doske môže zabrániť vyschnutiu. FDA odporúča uchovávať varené ryby v chladničke nie dlhšie ako tri až štyri dni a treba sa uistiť, že sú tepelne spracované najmenej pri 73 stupňoch Celzia. Majte ich zakryté pri zahrievaní, aby sa zabezpečilo, že dosiahnu ideálnu teplotu. 

ÁNO: šunka a saláma

Lahôdkové mäso ako sú rôzne šunky a nakrájané salámy boli dlho zdrojom paniky kvôli varovaniam pred listériou. Lindsayová však upokojuje, že nie je dôvod na strach. Ak bolo mäso uvarené a následne zohrievané, je úplne bezpečné. Tepelné spracovanie pomáha zabiť listérie. 

Vyhýbajte sa MIKROVLNKE: POTRAVINY,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb odporúčajú ohrievať lahôdkové mäso a syry na najmenej 73 stupňov Celzia, aby sa zabili spomínané baktérie. K bakteriálnej infekcii môže dôjsť po konzumácii kontaminovaného jedla, pričom ohrozené sú hlavne tehotné ženy, tí s oslabenou imunitou a taktiež ľudia starší ako 65 rokov. Zdravý dospelý človek s dobrým imunitným systémom sa nemá čoho báť. 

ÁNO: mlieko

Zohriate mlieko taktiež nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo. Treba si len dávať pozor na dátum spotreby a skontrolovať pred zohriatím konzistenciu a to, čo náhodou už nie je pokazené. Ak je všetko v poriadku, môžete ho zohriať na vyššiu teplotu, čím sa tak zabijú formy baktérií, ako je listéria, salmonela a E. Coli. Pozor však na zohrievanie materského mlieka a umelej výživy, čím by ste tak mohli prísť o výživné látky. 

Áno: kura

Kľúčové je otáčanie mäsa každé dve minúty, kým nedosiahne 73 stupňov Celzia. Tým sa zníži riziko salmonely. Taktiež si dávajte pozor, aby nebolo mäso dlhšie ako dve hodiny pri izbovej teplote a neuchovávajte ho v chladničke dlhšie ako jeden až dva dni. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaJedláUohrievanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9