Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

SPÁNOK môže zničiť vaše TELO: Zabudnite na túto POLOHU, odskáče si to chrbát i krk

(Zdroj: gettyimages.com)

Od spánku očakávate, že vaše telo i myseľ zregeneruje a vy sa zobudíte ako znovuzrodení. Ak však budete oddychovať v určitej polohe, ráno bude pre vás o niečo ťažšie. Plné bolesti.

Pokiaľ ide o odpočinok, nie je jedno, ako sa uložíte do postele. Podľa Jamesa Leinhardta, odborníka na spánok, budete mať po tom, čo v posteli strávite čas v jednej pozícii, nepríjemné bolesti. Rozhodne sa nebudete cítiť sviežo, čo by každý čakal po niekoľkých nočných hodinách, uvádza sa na nypost.com. Konkrétne ide o spánok na bruchu s rukami natiahnutými na vankúši. Na sociálnej sieti TikTok odborník vyzval ľudí, aby ju vymenili za inú polohu. 

"Pri tejto polohe máte vykrútený krk, hlava je vyššie a bojujete so všetkými prirodzenými krivkami svojej chrbtice," upozorňuje Leinhardt. 

Čo robí s telom? 

Vo videu, ktoré má viac ako 52,4 milióna videní, Leinhardt na plastovej kostre položenej v rovnakej polohe demonštroval, ako dokáže stlačiť vaše stavce. Hrozí mravčenie a bolesti krku a chrbta. Predstavte si, že by ste to robili každú jednu noc! Túto polohu považujú mnohí za najpohodlnejšiu, no odborník varuje na dlhodobé následky. 

Porovnal to so sedením v kresle, v ktorom sa hrbíte. Dobre a pohodlne sa cítite približne 20 minút, maximálne pol hodiny. Avšak potom tlak na hornú časť krížovej kosti a spôsob, akým máte zhrbenú chrbticu, vám začne spôsobovať veľa bolesti. Prirodzene zmeníte polohu a zlepšíte si držanie tela. 

@levitex Replying to @polliprissipnts ♬ original sound - Levitex

Dôležité vankúše

Uvedená poloha pri spaní je úplne bežná, keďže mnohí si na ňu už zvykli. Zároveň Leinhardt dodal, že umiestnenie vankúša je životne dôležité pre dobrý spánok. Jeden vankúš by mal byť pod hlavou, druhý medzi nohami. To podporí a stabilizuje bedrovú časť a udrží vaše telo v bezpečnej polohe. Taktiež je menej pravdepodobné, že si nohu prehodíte cez druhú. 

Viac o téme: OddychZdravieSpánokPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9