Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tvorí základ kuchyne, no jej príprava ODRÁDZA: TRIK od kuchára, ktorá zmení váš názor na CIBUĽU

(Zdroj: gettyimages.com)

Kuchyňa bez cibule? Neexistuje. Dodá špecifickú chuť mnohým duseným, pečeným a tiež studeným jedlám. Tomu však predchádza príprava, ktorá mnohých doslova rozplače. Nakrájať cibuľu bez vyronených sĺz je priam nadľudský výkon. Dá sa to? 

Vodnaté a červené oči, rozmazané videnie, štípanie... Krájanie cibule môže byť traumatickým zážitkom! Popredný kuchár však našiel riešenie, ako sa vyhnúť tejto nepríjemnosti, ako sa píše na steptohealth.com

Prečo plačeme pri krájaní zeleniny?

Keď začnete krájať cibuľu, narušia sa bunky vo vnútri nej. Následkom toho z nej vychádza plyn, ktorý vytvára látku známu ako kyselina sulfénová. Potom sa táto kyselina spojí s veľkým počtom enzýmov a uvoľní sa ďalší plyn, nazývaný tiopropanalsulfoxid. Ide už o produkt, ktorý sa dostane do vašich očí, zmieša sa s vodou a produkuje kyselinu sírovú. Táto látka spôsobuje, že pociťujeme nepríjemné svrbenie a slzenie. Keď je prítomné väčšie množstvo vody, účinok sa zosilní a podráždenie zraku sa predĺži.

Na začiatku varenia sa každý z enzýmov deaktivuje. V dôsledku toho je kontrolovaná prítomnosť plynov a slzenie nehrozí.

Ako to vyriešiť?

Jack Scalfani, slávny kuchár, vyhlásil, že drží v rukách veľký triumf v podobe ideálneho triku, ako nakrájať cibuľu bez plaču. Podľa neho treba vedieť, ako presne zasunúť nôž do zeleniny. Zapichnite nôž blízko stredu cibule a potom s ním pohybujte krúživým pohybom, až kým z nej nevytiahnete stredovú časť. Presne to je zámer, odrezať centrálnu časť, ktorá tvorí koreň. Ide totiž o časť, ktorá spôsobuje slzy. Nakrájajte potom zvyšok cibule podľa seba. Po odstránení spomínanej časti už nebude existovať žiadne riziko podráždenia očí.

Presné vysvetlenie, ako na to: 

Ďalšie obľúbené triky

Niektorí už zistili, že keď je cibuľa veľmi studená, plyny sa neutralizujú. Z tohto dôvodu zeleninu odporúčajú dať do mrazničky na 1 hodinu pred krájaním. Ďalšou možnosťou je nakrájať ju v nádobe s vodou. Týmto spôsobom sa uvoľní menej plynov a s menšou intenzitou. Iní zase prisahajú na zapálenie sviečky v oblasti, v ktorej budete krájať cibuľu. Zistili, že tento prvok pomáha absorbovať vznikajúce plyny.

Výhody cibule

I pre pár sĺz sa oplatí použiť cibuľu v kuchyni! Ide o veľmi dôležitý zdroj vitamínov, nachádzajú sa v nej vitamíny B, A, C a E. Obsahuje tiež viacero minerálov, ako je sodík, železo, vápnik, horčík, draslík, zinok a fosfor.

Navyše, štúdia publikovaná v Semantic Scholar zistila, že cibuľa pôsobí proti baktériám. To znamená, že by mohla pomôcť pri prechladnutí. Taktiež obsahuje alicín a aliín, dve zložky, ktoré zabraňujú tvorbe krvných zrazenín. Preto sa odporúčajú v strave pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Na záver treba spomenúť aj silný antioxidant - kvercetín. Ten posilňuje imunitný systém a chráni pred osteoporózou.

Viac o téme: ZdraviePlačCibuľaPotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9