Dôvod ÚZKOSTI, ktorý by ste nečakali: Tieto JEDLÁ vás potichu OKRÁDAJÚ o náladu

Zdroj: gettyimages.com
2023-05-08 15:00:00

Milovníci hranolčekov budú opäť sklamaní. Ich konzumácia vo veľkom množstve môže spôsobiť depresiu a úzkosť. Týka sa to dokonca aj vyprážaného kuracieho mäsa.

Výskumníci 11 rokov sledovali viac ako 140 000 ľudí v Spojenom kráľovstve. Ich úlohou bolo vypĺňať dotazník o tom, čo zjedli za predchádzajúcich 24 hodín. Boli sledovaní v priemere 11 rokov, aby sa zistilo, či sa u nich prejavujú príznaky úzkosti alebo depresie. U ľudí, ktorí jedli aspoň porciu vyprážaného jedla, čo znamená, že išlo o bežnú súčasť stravy, bola o 12 percent vyššia pravdepodobnosť úzkosti ako u tých, ktorí nejedli toto nezdravé jedlo, píše sa na dailymail.co.uk. Taktiež mali o sedem percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú vykazovať príznaky depresie.

Je za tým akrylamid

Odborníci sa domnievajú, že akrylamid – chemická látka, ktorá vzniká pri vyprážaní a pečení škrobových potravín, ako sú zemiaky, pri vysokých teplotách – môže súvisieť so zápalom v mozgu. Štúdia vedená univerzitou Zhejiang v Číne dospela k záveru, že jej výsledky „zdôrazňujú význam zníženia spotreby vyprážaných jedál pre duševné zdravie“.

„Západná strava pozostávajúca z vyprážaných alebo spracovaných potravín, rafinovaných obilnín, sladkých produktov a piva je spojená s vyšším rizikom depresie a úzkosti. Bohužiaľ, spotreba vyprážaných jedál celosvetovo rastie, čo bolo hlavne počas vypuknutia covidu," upozorňujú autori. 

K vyprážaným jedlám majú bližší vzťah hlavne mladí ľudia a muži. Súvislosť medzi konzumáciou vyprážaných jedál a depresiou bola najvýraznejšia u mužov a osôb mladších ako 60 rokov.

Ľudia v strednom veku zo štúdie UK Biobanky mali za úlohu vypĺňať dotazník o ich duševnom stave a stravovacích návykoch. Ľudia, ktorí v potravinovom dotazníku uviedli, že jedli aspoň jednu porciu buď vyprážaných zemiakov alebo vyprážaného bieleho mäsa, mali o štyri percentá vyššie riziko, že budú mať príznaky úzkosti. Vyprážané zemiaky, podobne ako čipsy, boli spojené s menším rizikom depresie - o dve percentá.

Ďalšie dôkazy

Vedci taktiež vykonali experiment na rybičkách. Zebričku vystavili pôsobeniu akrylamidu, aby sa pokúsili pochopiť účinok tejto chemikálie na ľudí, ktorí jedia vyprážané jedlo. Rybičky vykazovali správanie podobné úzkosti a depresii, napríklad častejšie sa vyhýbali ostatným. 

Nie je novinkou, že chemikália má negatívne účinky a môže ovplyvniť  to, ako telo reguluje cholesterol, čo potvrdili viaceré štúdie na zveiratách. To by taktiež mohlo súvisieť s úzkosťou a depresiou. Taktiež vplýva na mozog a spôsobuje zápal, čo ovplyvňuje duševný stav. 

Navyše, vyprážané jedlá vo všeobecnosti, medzi ktoré patria vyprážané ryby a tie v cestíčku, šišky a lupienky, boli významne spojené so sedempercentným vyšším rizikom symptómov úzkosti u mužov. 

V rokoch 2022/23 priemerne až 37 percent žien a takmer 30 percent mužov uviedlo vysokú úroveň úzkosti, zatiaľ čo až 10 percent ľudí v Anglicku zažije depresiu počas svojho života.

Dr Duane Mellor, registrovaný dietológ z Aston University, povedal na záver: "Je možné, že ľudia, ktorí konzumujú viac vyprážaných jedál, môžu mať iné rizikové faktory, ktoré zvyšujú riziko problémov duševného zdravia."

Fotogaléria


Tagy:
zdravie depresia hranolčeky úzkosť vyprážané jedlo spychika

2023-05-08 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/sh

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia