Domáce REPELENTY proti kliešťom, ktoré prekvapujú ÚČINKAMI: Žiadna chémia, tieto fungujú NAJLEPŠIE

Zdroj: gettyimages.com
2023-05-09 22:00:00

S prírodnými prípravkami proti kliešťom sa roztrhlo vrece. Ako sa však v nich vyznať a vybrať si ten najlepší? Nasledujúci zoznam účinných prírodných zložiek vám to uľahčí.

Hoci prisatie kliešťom je často neškodné a nespôsobuje žiadne viditeľné príznaky, v niektorých prípadoch to tak nemusí byť. Hrozia vážne choroby vrátane kliešťovej encefalitídy alebo lymskej boreliózy, čo neostane bez povšimnutia. Zvyčajne sa na mieste uhryznutia objaví červená škvrna alebo vyrážka. Nič príjemné, preto je najlepšie vyhnúť sa tomu, aby si vás parazit vôbec našiel. 

V dostatočnej vzdialenosti od kliešťov vás udržia repelenty. K dispozícii je množstvo rôznych prípravkov od tých s prírodnejším zložením až po syntetické repelenty, ktoré sľubujú ochranu pred parazitmi, zatiaľ čo vy trávite čas v prírode. Čoraz populárnejšie sú produkty bez chémie. Stačí zájsť do zahrády alebo pozrieť sa do špajze a máte účinný repelent proti kliešťom. Aspoň tak to sľubujú. Ktoré prírodné zložky v produktoch však naozaj odpudzujú parazity? 

Prírodné odpudzovače kliešťov

Ak hľadáte alternatívy ku konvenčným repelentom, ako sú DEET, pikaridín a permetrín, existuje množstvo prírodných možností, ako sa píše na healthline.com. Niektoré je možné aplikovať na oblečenie, zatiaľ čo iné sa majú nastriekať na trávnik, kde sa často pohybujete. 

Cesnakový olej

Cesnakový olejový repelent používa esenciálne oleje získané z cesnakových rastlín. Štúdia z roku 2015 naznačila, že pri aplikácii na trávniky môžu byť potrebné viaceré aplikácie repelentov na báze cesnakového oleja. Ako bolo naznačené, sprej s cesnakovým olejom sa používa na trávniky, kde sa  bojíte otravných parazitov.

Podobne pôsobia tiež dva druhy húb Metarhizium brunneum a Metarhizium anisopliae, prirodzene rastúce v pôde. Majú schopnosť odpudzovať alebo zabíjať kliešte. Sú komerčne dostupné na použitie na trávnikoch a možno ich nájsť pod názvom Met52. Štúdia týchto húb zistila, že môžu poskytnúť alternatívny prístup iných insekticídov na kontrolu populácií kliešťov. 

Nootkatón

Aktívna zložka nootkatón sa nachádza v esenciálnych olejoch niektorých druhov cédrových stromov, bylín alebo ovocia. V súčasnosti však nie je komerčne dostupná. Tiež sa môže dať na trávniky, no výskumníci stále bádajú, čo robiť, aby látka dlhšie vydržala a bola menej toxická pre rastliny. 

Éterické oleje

Niektoré zmesy éterických olejov sú komerčne dostupné ako repelenty proti kliešťom. Bežne používané esenciálne oleje zahŕňajú citrónovú trávu, céder, mätu piepornú, tymian a geraniol - u týchto všetkých boli preukázané ochranné účinky.

Pozrite sa na podrobnejší zoznam éterických olejov podľa healthline.com, ktoré boli predmetmi štúdií, pričom sa ukázala ich účinnosť u ľudí:

Oregano

Oreganový esenciálny olej je vo viacerých štúdiách na prvom mieste, čo sa týka sily proti kliešťom. Obsahuje cedrol, o ktorom sa v jednej štúdii preukázalo, že zabíja 100 percent kliešťov, s ktorými prišiel do kontaktu, keď sa používal vo vysokých dávkach! Olej z cédrového dreva taktiež obsahuje cedrol. Ďalšia štúdia odhalila, že karvakrol, zložka oreganového oleja, bola vysoko účinná pri ničení Borrelia burgdorferi, baktérie, ktorá spôsobuje lymskú boreliózu. 

Ako ho použiť: U niektorých ľudí však môže olej dráždiť pokožku. Rovnako ako všetky esenciálne oleje, oreganový olej by mal byť zriedený s nosným olejom. Zmiešajte 5-6 kvapiek s 29 ml nosného oleja a naneste na pokožku pomocou vatového tampónu. Zmes oreganového oleja môžete nastriekať aj priamo na oblečenie, ako sú nohavice, ponožky, bundy a klobúky. Kliešte často padajú zo stromov, preto je nevyhnutné chrániť si hlavu. Pozor však na použitie na jemné tkaniny, ktoré sa môžu zafarbiť. 

Kombinácia tymiánu a citronely

Citronelový olej je široko používaný biopesticíd, ktorý je od roku 1997 registrovaný Agentúrou na ochranu životného prostredia (EPA) ako repelent proti hmyzu. Jedna štúdia, ktorá analyzovala 11 esenciálnych olejov, zistila, že kombinácia tymiánu a citronelového esenciálneho oleja bola najúčinnejšia proti kliešťom.

Ako ho použiť: Pri aplikácii pridajte 10 až 15 kvapiek citronelového oleja plus 5 kvapiek tymianového oleja do vody a nastriekajte na pokožku alebo odev. Pretože sa olej a voda nemiešajú efektívne, môže pomôcť pridanie dispergačného činidla, ako je solubol. Použite pomer 4:1 – 4 kvapky solubolu na každú 1 kvapku esenciálneho oleja – a dobre premiešajte. Olej môžete tiež zriediť v nosnom oleji a aplikovať na pokožku.

Klinčeky

Rovnaká štúdia spomenutá vyššie zistila, že olej z klinčekových púčikov je účinný pri odvracaní kliešťov, čo bolo podložené vo výskumoch z roku 2006 a 2018.

Ako ho použiť: Môžete si vyrobiť vlastný odpudzovač kliešťov pridaním 10 až 15 kvapiek klinčekového esenciálneho oleja do 29 ml vody. Môžete pridať solubol. Použite pomer 4:1 – 4 kvapky solubolu na každú 1 kvapku esenciálneho oleja.

S použitím rovnakého množstva môžete tiež pripraviť lokálny olej zmiešaním klinčekového oleja s olejom, ako je napr. kokosový. Hojne rozotrite na oblasti pokožky alebo aplikujte vatovým tampónom.

Červený tymián

Červený tymian obsahuje karvakrol, ktorý je účinný pri odpudzovaní kliešťov pri použití na koži alebo na oblečení. Je to vysoko koncentrovaný, silný olej a zároveň prírodné antiseptikum. Buďte však opatrní, keďže by u niektorých mohol podráždiť pokožku. 

Ako ho použiť: Na odpudzovanie kliešťov pridajte 3 až 5 kvapiek oleja červeného tymiánu do 2 šálok oleja, ako je napr. jojobový, a naneste na pokožku.

Citrónový eukalyptus

Citrónový eukalyptus je bežnou zložkou mnohých insekticídov.

Ako ho použiť: Môžete si kúpiť hotový repelent proti hmyzu z eukalyptového oleja alebo si vyrobiť vlastný pridaním 15 až 20 kvapiek oleja do 118 ml vody. Môžete tiež pridať solubol. Použite pomer 4:1 – 4 kvapky solubolu na každú 1 kvapku esenciálneho oleja.

Neem semená

Ukázalo sa, že olej z neemových semien zabíja larvy kliešťov u hovädzieho dobytka. Silné, avšak neoficiálne dôkazy naznačujú, že odpudzuje kliešte a keď sa aplikuje na prisatého parazita, môže pomôcť uvoľniť ho z kože. Ak ho chcete použiť ako repelent, pridajte rovnaké diely neemového oleja do nosného oleja a naneste na pokožku. 

Ďalšie esenciálne oleje

Ktoré ešte môžete vyskúšať, či už samostatne alebo v kombinácii s tými, ktoré sú uvedené vyššie?

  • mätový esenciálny olej
  • esenciálny olej z vratiča obyčajného
  • rozmarínový esenciálny olej
  • esenciálny olej z konvalinky

Fotogaléria


Tagy:
kliešte príroda alternatívna medicína

2023-05-09 22:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia