Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

CVIKY, ktoré ROZHÝBU aj tie najlenivejšie ČREVÁ: Zbohom zápcha, ihneď poletíte na ZÁCHOD

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niekedy to jednoducho nejde. Vaše telo prijíma dostatok vlákniny, no na záchod sa vám nechce. Čo robiť v tom prípade? Pohyb čriev popoženiete určitými cvikmi.

Zdravý životný štýl a pitie veľkého množstva vody sú kľúčovými hráčmi v boji proti zápche, ale vedeli ste, že aj určitý pohyb môže pomôcť? V skutočnosti jedným z hlavných vinníkov zápchy je nedostatočná fyzická aktivita. Cvičenie totiž podporuje pohyby čriev tým, že skracuje čas, počas ktorého všetko, čo zjete, prejde cez vaše hrubé črevo.

Trénerka Kattie Kollahová odporúča týchto 6 cvikov, ktoré pomáhajú uvoľniť črevá a zlepšiť prechod stolice, uvádza sa na eatthis.com:

Masáž brucha

Masáž dokáže stimulovať svaly v tráviacom systéme a podporiť pohyb čriev,“ uvádza Kollahová.

Najskôr si ľahnite na chrbát a umiestnite ruky na brucho mierne nad lonovú kosť. Rukami jemne pohybujte v smere hodinových ručičiek a postupne masírujte. Aplikujte tento proces niekoľko minút. Pokojne si dajte kolená na hrudník a párkrát sa húpajte dopredu a dozadu, čím sa uvoľnia brušné svaly.

Hlboké dýchanie

Taktiež ide o spôsob, ktorý je dostatočne účinný pri uvoľňovaní čriev. Trénerka potvrdzuje, že hlboké dýchanie zmierňuje svalstvo a púšťa zvyšky ďalej do tráviaceho systému. Ľahnite si alebo sadnite do vhodnej polohy a položte obe ruky na brucho.

CVIKY, ktoré ROZHÝBU aj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Zhlboka sa nadýchnite nosom, aby ste cítili rozpínanie brucha. Po niekoľkých sekundách zadržaného dychu vydýchnite ústami. Opakujte tieto kroky niekoľkokrát s pomalými, hlbokými nádychmi,“ dodáva Kollahová.  

Póza uvoľňujúca plyny

Aj určité jogové pozície môžu pomôcť pri pohybe čriev. Ľahnite si na chrbát a kolená pritisnite k hrudníku. Držte sa kolien a kmitajte sa dopredu a dozadu.

Drepy

Trénerka vraví, že drep patrí k najlepšiemu riešeniu ako uvoľniť zápchu. Jednoducho sa dajte do pozície drepu – čiže boky mierne dozadu a zostúpite čo najviac k zemi.

Otočka v sede

Sadnite si na zem nohami natiahnutými pred seba. Pokrčte pravé koleno a položte pravú nohu na podlahu z vonkajšej strany ľavého kolena. Otočte trup doprava a položte ľavý lakeť na vonkajšiu stranu pravého kolena. Vykonajte niekoľko nádychov a výdychov a to isté spravte aj na druhej strane.

Kardio s nízkou intenzitou

V tomto prípade nezáleží, aké kardio si presne vyberiete, keďže akákoľvek forma tohto cvičenia pomáha zvýšiť prietok krvi. Kollahová odporúča na začiatok vykonávať aktivity po dobu 20 minút každý deň s predpokladom lepšieho pohybu čriev.

Viac o téme: TrávenieCvikyČreváStolica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9