Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pozor na nebezpečné TOXÍNY v bežných POTRAVINÁCH: Mnohí o nich ešte nepočuli!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Arašidy aj orechy sú obľúbenou pochúťkou. Málokto však vie, že môžu byť kontaminované zdraviu škodlivými toxínmi. Tie sa nájdu dokonca aj v ryži, kukurici a rastlinnom oleji.

Potraviny, ktoré bežne kupujete, môžu byť znečistené aflatoxínmi, ak nie sú dodržané potrebné hygienické podmienky. Ide o mykotoxíny produkované hubami, pričom predstavujú alarmujúce zdravotné riziko. Sú genotoxické a karcinogénne, preto sa ich požitiu treba v každej situácii vyhnúť, uvádza sa na steptohealth.com.

Vo všeobecnosti platí, že ak chcete byť zdraví, hygiena potravín musí byť kľúčová. Toxíny totiž môžu ohroziť výkonnosť tela na vnútornej úrovni a spôsobiť vážne zmeny vo vývoji plodu u tehotných žien.

Druhy aflatoxínov 

Existujú rôzne typy aflatoxínov v závislosti od ich pôvodu. Doteraz bolo identifikovaných približne 20 typov. Spomedzi všetkých je najnebezpečnejší B1, pretože je veľmi toxický a zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Dokazuje to aj výskum publikovaný v časopise Toxins. Je to prvok, ktorý sa môže dokonca preniesť na dieťa prostredníctvom materského mlieka.

Aj ďalšie aflatoxíny môžu vážne poškodtelo, najmä pečeň. Ide o aflatoxín B2, G1 a G2 atoxín. Ide však o malé prvky, dokonca menšie ako toxíny generované baktériami. To sťažuje ich detekciu pri bežnej analýze potravín.

Potraviny s najvyšším obsahom toxínov

Podľa odborníkov je dôležité vedieť, ktoré potraviny obsahujú najviac aflatoxínov, keďže ľahšie sa im potom vyhnete. Nájdeme ich v orechoch, semenách aj tropickom korení. Riziko sa zvyšuje, keď sú kontaminované plesňami. Zo všetkých týchto produktov sú arašidy najčastejšie infikované. Avšak aflatoxíny sú prítomné aj v produktoch, ktoré neboli správne konzervované. Aj nedostatočná hygiena potravín zvyšuje riziká. Z tohto dôvodu je vždy vhodné skladovať potraviny na chladnom a suchom mieste. Vlhkosť a teplo majú tendenciu podporovať rozvoj plesní, ktoré sú hlavnými producentmi toxínov.

Pozor na nebezpečné TOXÍNY
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aflatoxíny sa dokonca môžu objaviť aj v balených výrobkoch, ktorým uplynul dátum spotreby. Je pravda, že konzervačné látky znižujú riziko prítomnosti toxínov, no tie stále môžu byť prítomné, ak sa nedodržiavajú pokyny výrobcu.

Aflatoxíny a zdravie pečene

Aflatoxíny nielenže zvyšujú riziko vzniku rakoviny, ale spôsobujú aj rozsiahle poškodenie pečeňového tkaniva. Ak tento stav nastane, dochádza k chronickému zápalu a oxidácii. Je preto dôležité poskytnúť telu živiny alebo fytochemikálie, schopné zvrátiť oba procesy, aby sa stimulovala oprava orgánu. Našťastie je pečeň jedným z orgánov, ktorý sa najrýchlejšie obnovuje. Napriek tomu je najlepšie vyhnúť sa vystaveniu týmto toxínom, aby ste predišli väčšiemu zlu. Prostredníctvom bežnej stravy je pečeň už pod veľkým pracovným zaťažením. Okrem vykonávania mnohých ďalších dôležitých metabolických funkcií musí často čistiť telo od toxických zlúčenin. Čím menej bude teda preťažená, tým lepšie.

Dodržiavajte pokyny výrobcu!

Aflatoxíny sú pre zdravie veľmi nebezpečné zlúčeniny produkované hubami. Môžu sa nachádzať v niekoľkých bežne konzumovaných potravinách, preto je dôkladná hygiena potravín dôležitá, aby sa predišlo kontaminácii, ktorá by mohla byť smrteľná. Je nevyhnutné vždy dodržiavať pokyny výrobcu týkajúce sa uchovávania spracovaných produktov.

Nakoniec je potrebné poznamenať, že príjem týchto zlúčenín je obzvlášť znepokojujúci v prípade starších a tehotných žien. Považujú sa za rizikové skupiny, preto treba prijať preventívne opatrenia, aby sa predišlo škodám, ktoré by mohli drasticky ovplyvniť ich zdravie.

Viac o téme: ZdravieOrechyToxické látkyToxíny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9