Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Muž držal prerušovaný pôst až 10 ROKOV: Čo robí DIÉTA skutočne s telom a ako ho MENÍ?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pomôže vám v chudnutí a vďaka nemu budete žiť dlhšie. Prerušovaný pôst je asi najčastejšie skloňovanou diétou ospevovanou do nebies. Čo však na ňu skutočne hovorí muž, ktorý ju dodržiaval niekoľko rokov?

Anthony J. Yeung sa postil každý jeden deň viac ako 10 rokov. Ako dodal s vtipom, stále žije. Prerušovaný pôst je jedným z najkontroverznejších diétnych protokolov, ako sa píše na eatthis.com. Podľa Mayo Clinic prerušovaný pôst znamená jedenie po určitú dobu každý deň. Existuje niekoľko spôsobov, ako ho dodržiavať, no zvyčajne sa odporúča jesť v 8-hodinovom časovom okne a zvyšných 16 hodín sa postiť. 

Niektorí tvrdia, že prerušovaný pôst naozaj funguje, podľa iných ide o šialenú diétu, ktorou si možno privodiť zdravotné problémy. Aká je skutočná pravda? Pozrite sa, ako pôst funguje a čo sa muž za tie roky naučil.

Nebudete hladovať

Zmyslom pôstu nie je pripraviť telo o jedlo. Ide o to, zmeniť načasovanie vašich jedál, aby boli dlhšie prestávky. Samozrejme, tí, ktorí trpia nejakým zdravotným stavom, vyžadujúcim pravidelné jedenie, pôst nie je pre nich. Počas neho sa nekonzumujú kalórie, ale iba voda, čierna káva alebo čaj.

Výskum zistil, že pocity hladu zostávajú stabilné a môžu sa počas pôstu dokonca znižovať. V skutočnosti ani dva celé dni jedenia minimálneho jedla neovplyvnia vašu náladu ani kognitívne a fyzické schopnosti, ako ukazuje ďalší výskum. Potvrdzuje to i Anthony J. Yeung.

Môže zvýšiť stratu tuku

Prehľad kanadských vedcov odhalil, že všetkých 27 štúdií týkajúcich sa prerušovaného hladovania viedlo k „úbytku hmotnosti o 0,8 % až 13,0 % pôvodnej hmotnosti bez závažných nežiaducich účinkov“. Štúdia Chicagskej univerzity zase prišla na to, že u obéznych žien dochádza k veľkému úbytku tuku kvôli hladovaniu. Ďalšia štúdia zistila, že vykonávanie pôstu každý druhý deň znížilo telesný tuk o 4 % už za tri týždne.

Muž držal prerušovaný pôst
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pôst tiež zlepšuje vašu glukózovú toleranciu a citlivosť na inzulín, tvrdí výskum, čo môže zlepšiť vašu schopnosť premeniť sacharidy na energiu a znížiť riziko zdravotných problémov.

Budete žiť dlhšie

Pomôže vám prerušovaný pôst dožiť sa 120 rokov? Pravdepodobne nie. Existuje však výskum, ktorý naznačuje, že by mohol spomaliť starnutie a predĺžiť váš život. Hlavne u zvierat bolo preukázané, že obmedzenie kalórií predlžuje životnosť. Pôst inhibuje mTOR, čo je cesta, ktorá má silný vplyv na dlhovekosť. Výskum ukazuje, že pôst môže dokonca zmierniť zápal.

Trojročná štúdia v domove dôchodcov zistila, že pôst znížil počet úmrtí a chorôb. Taktiež sa prišlo na to, že pôst je solídnou metódou na reguláciu hmotnosti. Okrem toho štúdie vykonané počas ramadánu zistili, že pôst výrazne znížil zlý cholesterol a zvýšil dobrý cholesterol o 30%.

Ľudí vo vašom okolí môže vydesiť

Rátajte s rôznymi názormi od vášho okolia na váš životný štýl. Všetci tvrdia, že „raňajky sú najdôležitejšie jedlo“ a mali by ste jesť každých pár hodín. Preto môžu vaši blízki kritizovať diétu bez toho, aby vedeli čokoľvek o pôste, ako funguje alebo o jeho výhodách.

Nakoniec, pôst nie je pre každého. Musíte vedieť, čo najlepšie vám vyhovuje, a vždy je rozumné porozprávať sa so svojím lekárom pred začatím akejkoľvek diéty alebo nového stravovacieho režimu. Ak ste spokojní a diéta vám sadla, nehádajte sa s kritikmi. Aj tak si budú hovoriť svoje. Užívajte si, čo vyhovuje vám a vášmu zdraviu. 

Viac o téme: StravovanieChudnutieDiétaPrerušovaný pôst
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9