Je VÝVAR každý deň na tanieri dobrý nápad? Žena to vyskúšala, takto sa to ODRAZILO na jej tele!

Zdroj: gettyimages.com
2023-03-17 12:00:00

Odjakživa odporúčala svojim pacientom vývar z kostí. Hoci teóriu mala, chýbala prax. Preto sa odborníčka na výživu Katie Bressacková rozhodla vyskúšať to na vlastnej koži a dopriala si polievku každý jeden deň.

Hovorí sa, že v jednej šálke vývaru z kostí sa nachádzajú tony zdravých živín, ktoré sú prospešné pre vaše črevá a zdravú pokožku. Zvyčajne sa vývar stáva stálicou počas zimného obdobia, keď všade naokolo zúria choroby a rôzne vírusy. Je však vynikajúci aj vtedy, ak ste to prehnali s alkoholom alebo máte podráždený žalúdok.

Odborníčka na výživu Katie Bressacková si naordinovala vývar do svojho jedálnička. Po tom, čo ho odporúčala mnohým svojim klientom, ktorí bojujú s oslabenou imunitou, problémami s črevami, depresiou, nízkou energiou, nadváhou a pod, sa rozhodla to vyskúšať na vlastnej koži, ako sa píše na thehealthy.com.

Poklad ukrytý vo vývare

Najprv sa o tom porozprávala s dietologičkou Erikou Jacobsonovou, MS, RD, CDN, s ktorou prebrala, aké sú najväčšie prínosy vývaru pre zdravie.

"Je veľmi málo štúdií, ktoré sa špecificky zameriavajú na účinky samotného vývaru z kostí. No je pravda, že zložky, ktoré sa v ňom nachádzajú, môžu ponúknuť zdravotné výhody, ktoré podporujú jeho pravidelné používanie," hovorí Jacobsonová.

Odborníčka ďalej vysvetlila, že zložky v kostnom vývare môžu obzvlášť podporiť tráviaci systém a pokožku.

"Želatína a aminokyselina glycín môžu chrániť pred LPS (lipopolysacharid), čo sú zápalové endotoxíny, uvoľňované črevnými baktériami," uviedla a zároveň dodáva, že kostný vývar obsahuje aj glutamín, „ktorý pomáha posilniť integritu črevnej bariéry a môže zabrániť alebo podporiť hojenie črevnej priepustnosti alebo presakovania čriev“.

Kostný vývar môže tiež prospieť pokožke a ako vysvetľuje, glycín – spolu s prolínom a kyselinou hyalurónovou – podporuje produkciu kolagénu. Ten je nevyhnutný pre zdravie pokožky, pretože pomáha s elasticitou a hydratáciou pokožky.

Lepšie trávenie a koniec nafukovania

Experiment Katie Bressackovej, ktorý spočíval v každodennom pití vývaru z kostí, jej pripomenul, prečo ho tak zbožňuje. Jej trávenie sa mierne zlepšilo, všimla si zníženie nafukovania a navyše, nepotrebovala popoludňajšie občerstvenie, pretože ju to zasýtilo. Taktiež dúfala, že kolagén v kostnom vývare bude naďalej podporovať pružnosť jej pokožky!

Jacobsonová hovorí o tom, ako vám môže pomôcť kostný vývar, ktorý máte na tanieri každý deň.

"Po týždni pitia vývaru z kostí sa môžete cítiť energickejšie, hydratovanejšie a s lepším trávením," tvrdí. "Je však dôležité poznamenať, že kostný vývar sám o sebe nie je zázračným riešením - iba podporuje vašu celkovú výživu a životný štýl."

Ak sa nebudete zdravo stravovať, celotýždňové pitie vývaru vám moc nepomôže a pravdepodobne nezažijete žiadny z jeho benefitov. 

Dokonalá hydratácia

Hoci Bressacková nikdy nepremýšľala o vývare ako o nejakej tekutine, ktorá by ju mohla hydratovať, všimla ďalšiu vec. Po cvičení už nebývala taká smädná ako predtým. 

Jacobsonová vysvetlila, prečo by to tak mohlo byť.

„Moji klienti zistili, že pitie vývaru z kostí je skvelý spôsob, ako zvýšiť hydratáciu a hladinu energie vďaka obsahu minerálov, ako je sodík, horčík, železo, zinok a draslík,“ hovorí. (Sodík a draslík sú elektrolyty, ktoré pomáhajú telu efektívne absorbovať vodu.) „Okrem toho kostný vývar obsahuje ľahko stráviteľné bielkoviny a aminokyseliny, ktoré podporujú črevnú výstelku, vďaka čomu je ideálny na upokojenie symptómov počas záchvatov trávenia.“

Treba však byť opatrní, ak máte histamínovú intoleranciu.

Niektoré druhy kostného vývaru z obchodu môžu mať vysoký obsah sodíka: „Skontrolujte štítok alebo si ho urobte radšej doma, ak potrebujete verziu bez soli.“

Fotogaléria


Tagy:
zdravie vývar slepačia polievka

2023-03-17 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia