MRAZENÉ potraviny NEVYDRŽIA celú večnosť: HORŠIA kvalita a chuť mäsa po TAKEJTO dobe!

Zdroj: gettyimage.com
2023-03-18 14:00:00

Mraznička urobí všetku prácu za vás. Stačí len do nej vložiť potraviny a potom si na nich pochutnať. Hoci to naoko vyzerá veľmi jednoducho, opak je pravdou. Aj mrazené produkty majú svoju trvanlivosť.

Mnohí si myslia, že mrazené potraviny vydržia celú večnosť. Omyl! Všetko má svoju trvanlivosť. Týka sa to aj jedál v mrazničke. Hoci je pravda, že mrazenie môže predĺžiť životnosť produktov, mäsa a iných potravín, jedného dňa už nebudú dobré, upozorňuje eatthis.com

Zvýšená miera inflácie, ktorá v súčasnosti ovplyvňuje náklady na potraviny, spôsobila, že namiesto vyhadzovania potraviny putujú do mrazničky na horšie časy. Údaje z Amerického úradu pre štatistiku práce v skutočnosti odhaľujú, že náklady na hydinové výrobky sa za posledné desaťročie zvýšili o takmer 3 %. Každý chce, aby mrazené kura bolo v špičkovej forme, keď ho budete chcieť zjesť. Ale ako dlho môže byť zmrazené, kým jeho kvalita mäsa zhorší?

Pokiaľ ide o odhad, ako dlho môžete bezpečne skladovať surové kurča v mrazničke, niektorí odborníci sa vyjadrili, ako to teda je. 

Ako dlho vydrží v mrazničke?

Aj keď FoodSafety.gov tvrdí, že mrazené kuracie kúsky (t.j. stehná, krídla, prsia, stehná) môžete bezpečne skladovať až deväť mesiacov v mrazničke a celé kurča až rok, kvalita a chuť mäsa môže klesať rýchlejšie, ako si myslíte.

Kura môžete zmraziť na dva mesiace, kým uvidíte výrazné zmeny v štruktúre a chuti mäsa,“ hovorí Thomas Tilaka Kalb, šéfkuchár Agnes Restaurant & Cheesery.

Ak však máte viac technologicky vyspelú mrazničku a môžete nastaviť teplotu tak, aby mala -17 °C alebo menej. Podľa Ministerstva zdravotníctva a ľudských služieb USA môžete tak hydinu alebo akékoľvek mrazené potraviny skladovať v mrazničke na neurčito. Šéfkuchár Kalb to potvrdzuje.

Surové kura – ak je správne zabalené a správne skladované – sa  uchováva takmer na neurčito,“ hovorí šéfkuchár Kalb. "Ale po 2 mesiacoch uvidíte masívne zhoršenie chuti a štruktúry."

Dr. Bryan Quoc Le, Ph.D., potravinársky vedec, súhlasí.

„Pokiaľ kura pred zmrazením nebolo kontaminované a správne sa s ním manipulovalo, je bezpečné na konzumáciu,“ hovorí Dr. Bryan Quoc Le a poznamenáva, že „surové kura vydrží v mrazničke až jeden rok, kým sa výrazne nezhorší kvalita“.

To znamená, že vaša mrazená hydina bude mať maximálnu čerstvosť počas prvých dvoch až troch mesiacov v mrazničke. Potom sa pripravte na menej dokonalú večeru. Keď dosiahnete deväťmesačnú hranicu, prehodnoťte varenie.

„Mrazte iba čerstvé mäso, zmrazenie nikdy nezvráti žiadny rast škodlivých baktérií,“ radí šéfkuchár Kalb. "Uistite sa, že kurča pevne zabalíte a umiestnite do vzduchotesnej nádoby alebo vrecka. Pri zmrazovaní kurčaťa ho najprv pevne zabalím do plastovej fólie. Nasleduje vrstva hliníkovej fólie, aby sa predišlo popáleniu mrazom," vysvetľuje Maggie Turansky, vývojárka receptov a vedúca spoločnosti No Frills Kitchen. "Potom to vložím do uzatvárateľného vrecka do mrazničky a pred označením s dátumom sa uistím, že je odstránený všetok vzduch."

Zistite, či je mrazené kura stále dobré

„Ako pri každej kontrole bezpečnosti mäsa sa spoľahnite na svoje zmysly,“ navrhuje šéfkuchár Kalb. "Skontrolujte výrobok a uistite sa, že nedošlo k žiadnej zmene farby, potom po rozmrazení privoňajte k výrobku. Ak neexistujú žiadne rušivé arómy, pokračujte v prehmatávaní výrobku, aby ste sa uistili, že žiadne okraje nie sú pevné alebo vysušené v dôsledku spálenia mrazom."

Po rozmrazení, ak kura vyzerá a vonia normálne, je pravdepodobne bezpečné na konzumáciu, ako uvádza Jessica Randhawaová, šéfkuchárka a majiteľka The Forked Spoon.

"Ak však rozmrazené kura vyzerá zle alebo zapácha alebo pochybujete o jeho bezpečnosti, je najlepšie ho zlikvidovať."

Doktor Quoc Le má na to vedeckejší názor.

Patogénne mikroorganizmy nemôžu rásť pri teplotách pod bodom mrazu. Avšak, ak sa nachádzali na mäse pred zmrazením, zostanú životaschopné aj po rozmrazení. Kurča, ktoré vykazuje známky spálenia mrazom, ako sú suché alebo matné sivé škvrny, má výrazne zníženú chuť, chuť a kvalitu."

Inými slovami, dostanete von to, čo ste vložili. Ak sa kura už začalo otáčať keď ho zmrazíte, nečakajte, že sa zázračne zotaví, keď sa o tri mesiace neskôr roztopí.

Ako zabrániť spáleniu mrazom?

"Popáleniny mrazom spôsobené dehydratáciou a oxidáciou povrchu kurčaťa môžu ovplyvniť textúru a chuť mäsa," vysvetľuje Randhawaová. "Hoci spálenie v mrazničke neznamená, že je kurča nebezpečné na konzumáciu, má to vplyv na jeho štruktúru a kvalitu."

Najlepšie urobíte, ak ho zabalíte do plastovej fólie, potom do hliníkovej a následne vložíte do vrecka so zipsom. Pozor však na to, aby sa sa do obalu nedostal vzduch, tak zabránite popáleniu kurčaťa mrazom. 

"Čím menej kyslíka je na oxidáciu povrchu kurčaťa, tým lepšie na zníženie popálenia mrazom," hovorí Dr. Quoc Le.

Fotogaléria


Tagy:
mrazenie skladovanie zdravie mäso kurča

2023-03-18 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia