Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Testy jeho DNA ukazujú o 10 rokov MLADŠÍ vek: Vedec odhalil TAJOMSTVO dlhovekosti

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Harvardský výskumník dlhovekosti, ktorý má podľa kalendára 53 rokov, údajne omladol o jedno desaťročie vďaka jednoduchým každodenným trikom. V strednom veku si osvojil štyri denné návyky, ktoré posunuli jeho vek o pár rokov dozadu.

Molekulárny biológ David Sinclair tvrdí, že testy jeho DNA naznačujú, že jeho telo má stále 43 rokov, ako sa uvádza na dailymail.co.uk. Ide o biologický vek, ktorý sa sústredí na zdravie buniek a nie na to, ako dlho je človek nažive. Všetko sa to začalo v jeho 30-tich rokoch, keď mal nadváhu a veľa pil. Bolo mu povedané, že musí okamžite začať so zdravou rutinou vo svojom živote. 

„Môj biologický vek klesol za posledné desaťročie. Treba len niečo pre to spraviť, aby ste tu boli čo najdlhšie. Nikdy nie je neskoro. Nikto nechce byť chorý alebo dlhé roky trpieť rakovinou. Dá sa tomu zabrániť," tvrdí vedec. 

Dr Sinclair je známy v oblasti boja proti starnutiu, napísal knihu na túto tému a objavil sa v rôznych podcastoch. Vedie tiež spoločnosť, ktorá predáva testovacie súpravy na odhad biologického veku u človeka.

Toto sú jeho štyri tipy, ktoré zvrátia starnutie:

Behajte trikrát týždenne

Základným kameňom takmer všetkých plánov proti starnutiu je cvičenie. Pomáha udržiavať svaly, podporuje zdravie srdca, predchádza obezite a znižuje zápal v tele – to všetko môže viesť k zmenám buniek súvisiacim s vekom. Dr Sinclair dodal, že sa snaží o aeróbne cvičenie aspoň trikrát týždenne. To môže zahŕňať plávanie, bicyklovanie, veslovanie, rýchlu chôdzu alebo beh. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odporúča, aby všetci dospelí mali aeróbne cvičenie aspoň 150 minút týždenne alebo 30 minút denne.

Testy jeho DNA ukazujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dr Sinclair sa nezmienil o silovom tréningu, ako je vzpieranie, ale CDC to tiež odporúča dva alebo viac dní v týždni. Povedal však, že pri jedení stojí a vyhýba sa sedeniu. 

Predchádzajúce výskumy naznačili, že beh iba 30 minút denne môže zvrátiť starnutie buniek o deväť rokov. Vedci z Univerzity Brighama Younga zistili, že spomaľuje skracovanie telomér – časti DNA, ktorá sa s pribúdajúcim vekom postupne skracuje.

Jedzte len pár hodín denne

Podľa doktora Sinclaira by ľudia mali vyskúšať prerušovaný pôst, aby spomalili starnutie. Obmedzenie príjmu kalórií len na niekoľko hodín denne môže zvýšiť citlivosť na inzulín, chrániť pred cukrovkou a poskytnúť bunkám čas na vyplavenie odpadových látok z tela, ktoré by mohli spôsobiť škodlivé zmeny – to všetko pomáha niekomu žiť dlhšie.

Hoci množstvo štúdií na myšiach ukázali, že prerušovaný pôst značne predlžuje život zvierat, existuje menej dôkazov o prínose u ľudí, pričom niektoré odľahlé štúdie poukazujú na opak. Doktor Sinclair prezradil, že v snahe vyhnúť sa starnutiu vždy obmedzuje jedenie len na niekoľko hodín denne. Údajne to má veľký prínos na jeho odhadovaný biologický vek. 

Testy jeho DNA ukazujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Celebrity vrátane Marka Wahlberga, Hugha Jackmana a Jennifer Aniston si veľmi pochvaľujú tento zvyk.

Zelený čaj matcha pite dvakrát denne

Sinclair pije dva zelené čaje matcha každý deň. Je známe, že čaje - vyrobené z práškových čajových listov - obsahujú antioxidanty, ktoré môžu pomôcť obmedziť poškodenie buniek. Ale to, či skutočne spomalujú starnutie u ľudí, ešte nie je isté a musia byť ešte podložené vedeckými štúdiami.

Vedec sa priznal, že čaje pre neho pripravuje jeho partnerka, odborníčka na výživu a šéfkuchárka celebrít Serena Poonová. Čaj má v sebe molekuly, ktoré okrem iného zabránia rakovine a taktiež disponuje protizápalovými vlastnosťami. 

Taktiež každý deň berie asi dve tablety resveratrolu, aby pomohol spomaliť starnutie. Výskum z jeho laboratória naznačuje, že zlúčenina – nachádzajúca sa v červenom víne, hroznovej šťave a kakau – môže znížiť zápal a aktivovať proteíny spojené s dlhovekosťou. Iné štúdie však nedokázali nájsť spojenie.

Testy jeho DNA ukazujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Znížte stres

Stres môže skrátiť priemernú dĺžku života. Môže totiž viesť k chronickým úrovniam stresu, zvyšovaniu zápalových úrovní, ktoré vystavujú telo riziku a celému radu chorôb vrátane srdcových problémov, problémov so spánkom a obezity. Môže tiež vyvolať zmeny DNA v bunkách súvisiacich so stresom a urýchliť starnutie. Aby tomu zabránil, Dr Sinclair si vždy každý deň vyhradí "tichú chvíľku".

Dokonca sa venuje meditácii a cituje štúdiu z roku 2019, ktorá naznačuje, že tento zvyk môže omladiť 50-ročný mozog až o 25 rokov! Týka sa to tých, ktorí meditovali a robili jogu 22 hodín týždenne.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaDlhovekosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9