Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čo ZABERÁ na biele VREDY v ústach? Choďte do KUCHYNE a zbavíte sa nepríjemných RÁN

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Malé biele vriedky, ktoré sa zapália a praskajú, sú doslova nočnou morou. Hoci úľavu od bolesti poskytnú protizápalové lieky, službu preukážu aj domáce prostriedky vrátane niektorých potravín!

Vredy v ústach sa zvyknú objaviť vtedy, keď má človek nízku obranyschopnosť a "zaúradujú" baktérie, ktoré sa usadia v oblasti úst a spôsobia problémy. Nepríjemné pocity zvyčajne zmiznú v krátkom čase, často po 10- až 20-tom dni. Lekár nie je potrebný, keďže posilnená imunita bude mať na svedomí zahojenie rán. Niekedy sa však stáva, že sú odolnejšie a trvá dlhšie, kým zmiznú. Za tým už môže byť vážnejší problém, ktorý si vyžaduje odbornú pomoc. 

Ak ide napríklad o vredy v ústach spôsobené infekciou alebo novou protézou, môžete siahnuť po domácich prostriedkoch podľa steptohealth.com.

Cibuľa

Cibuľa je veľmi užitočný prírodný produkt na liečbu vredov v ústach, pretože obsahuje veľké množstvo síry. Konzumujte čo najviac surovej cibule, príp. ju pridajte do šalátov. 

Bazalka

Bazalka je bylinka s príjemnou vôňou, ktorá okrem toho, že je užitočná pri liečbe vredov v ústach, pomáha tiež v boji proti zápachu z úst. Prevarte pol litra vody so zväzkom bazalkových konárikov. Neskôr nechajte vylúhovať a vypláchnite si ústa kloktaním. Tento postup by ste mali opakovať dvakrát alebo trikrát denne, najlepšie po umytí zubov.

Pepermintový olej

Mätový olej je anestetikum a má protizápalový účinok, ktorý pomáha utíšiť bolesť spôsobenú vredmi v ústach. Aby ste dosiahli požadovaný efekt, stačí si vziať vatový tampón namočený v tomto oleji a jemne ním potrieť postihnutú časť.

Pomarančový džús

Vitamín C posilňuje imunitný systém. Z tohto dôvodu je veľmi dôležité pravidelne zaraďovať túto šťavu do stravy.

Čo ZABERÁ na biele
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kokosový olej

Jeden z ďalších najúčinnejších prírodných liekov na bolesť v ústach!

Šalvia s rozmarínom

Na prípravu ústnej vody na báze šalvie a rozmarínu uvarte pol litra vody s dvoma polievkovými lyžicami týchto bylín. Nechajte prevrieť asi päť minút, odstavte z ohňa a nechajte odstáť. Keď je voda vlažná, vypláchnite si ústa trikrát až štyrikrát denne. Tento prírodný výplach je veľmi účinný proti páleniu a bolesti, ktoré spôsobujú vredy v ústach.

Ďalšie účinné prírodné prostriedky

Ak vás nepresvedčila žiadna z prírodných liečebných metód, pozrite sa na iné, ktoré sú tiež veľmi praktické:

  • Opláchnite ústa trikrát až štyrikrát denne zmesou studenej prevarenej vody a lyžice morskej soli.
  • Čajovníkový olej má skvelé hojivé, analgetické a antiseptické vlastnosti, takže môže byť veľmi účinný pri liečbe vredov v ústach. Najprv sa však uistite, že naň nie ste alergickí.
  • Ďalšiu prírodnú ústnu vodu získate vylúhovaním rastliny prasličky.
  • Vyplachovanie úst s trochou teplého mlieka môže upokojiť bolesť a pálenie.
  • Položte lyžicu gélu z aloe vera priamo na boľavý vred.

Účinnosť vyššie uvedených prírodných liečebných postupov zvýšite vtedy, ak budete dodržiavať niekoľko rád. Napríklad je veľmi škodlivé konzumovať horúce, slané, korenené a kyslé jedlá. Rovnako tak musíte byť opatrní pri umývaní zubov.

Na druhej strane, konzumácia jogurtu a iných potravín bohatých na vitamín B, železo a kyselinu listovú môže byť veľkou pomocou proti bolestiam v ústach.

Viac o téme: ZdravieústaPrevenciaVredy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9