Zabráni AMPUTÁCII, za ktorou je cukrovka: Táto POTRAVINA si poradí s BOLESŤAMI

Zdroj: gettyimages.com
2023-03-15 06:00:00

Spôsobujú oheň v hrdle, no ich účinky siahajú oveľa ďalej. Cukrovka síce na prvý pohľad vyzerá, že nie je až taká škodlivá, no ak ju podceníte, môžete prísť o nohu. Chilli sa však postará o to, aby k tomu nedošlo.

Pikantné chilli papričky môžu spôsobiť viac než len bolesť, pálenie a slziace oči. Podľa novej štúdie náplasti s aktívnou korenistou zložkou nachádzajúcou sa v chilli môžu pomôcť znížiť bolesť u diabetických pacientov s poškodením nervov, píše sa na iflscience.com. Zistilo sa, že náplasti, ktoré obsahujú kapsaicín, molekulu, ktorá dodáva papričkám ich štipľavosť, liečia poškodené nervy na nohách ľudí s cukrovkou, čo je bežná a vážna komplikácia, ktorá môže viesť k amputácii. Výskum bol publikovaný v Frontiers in Neurology.

Od vysokého cukru v krvi k amputácii

Diabetes môže zvýšiť riziko poškodenia nervov v celom tele vysokými hladinami glukózy v krvi, ktoré ovplyvňujú krehké nervové vlákna, známe ako neuropatia. Ak k tomu dôjde na chodidlách, neuropatia môže spôsobiť vredy a stratu citu v postihnutej oblasti, čo vedie k ľahkým zraneniam, ktoré spôsobujú vážne problémy. Vredy a pľuzgiere sa môžu stať život ohrozujúcimi v dôsledku infekcie, čo vedie k amputáciám chodidiel.

Niektorí tak skončia so silnou bolesťou, ktorej nemožno pomôcť liekmi proti bolesti. Hoci sa zvyčajne užívajú antidepresíva, aby pacient lepšie zvládal bolesti, neexistujú žiadne dostupné spôsoby na zvrátanie alebo zastavenie poškodenia nervov a lieky často buď zlyhávajú, alebo majú nežiaduce vedľajšie účinky.

Sila účinnej látky v chilli

Výskumníci z Imperial College London a Sheffield Teaching Hospitals s pomocou Diabetes UK chceli zistiť, či by kapsaicín mohol byť riešením. Je známe, že blokuje signály bolesti, keď sa aplikuje topicky ako krém alebo náplasť, a môže dokonca podporiť hojenie pri niektorých kožných ochoreniach.

Výskumníci prijali 75 ľudí s diabetickou neuropatiou, z ktorých mnohí mali bolesti nôh. Niektorých liečili náplasťou obsahujúcou 8 percent kapsaicínu, ktorá je už na trhu. Výsledky pochádzajú z denníka o bolestiach, ktoré si účastníci zaznamenávali každý deň, ako aj analýzy počtu nervov a citlivosti zo vzoriek odobratých výskumníkmi.

Po uplynutí troch mesiacov výskumníci zistili, že ľudia používajúci kapsaicínové náplasti hlásili výrazne menšiu bolesť ako ich kontrolná skupina a tiež vykazovali vyšší počet nových nervov v nohách. Aj keď to nie je úplne jasné, naznačuje to, že kapsaicín môže podporovať vývoj nervov a hojenie, čím sa znižuje bolesť. Ide o prvé výsledky, ktoré ukazujú silu kapsaicínu. Tá spočíva nielen v znižovaní bolesti, ale mohlo by zvrátiť poškodenie spôsobené neuropatiou.

Čo sa presne skrýva za mechanizmom účinku, nie je síce úplne jednoznačné, no ide o sľubný začiatok. Ak môžu pikantné chilli pomôcť v boji proti neuropatii, mohli by liečiť niektoré z najzávažnejších komplikácií u ľudí s neliečenou cukrovkou, čo je oblasť, v ktorej účinná liečba (nielen prevencia) ešte chýba.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie cukrovka chilli papričky

2023-03-15 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia