Nevylievajte VODU z kyslých UHORIEK: Žena ju PILA každý deň, takto sa to ODRAZILO na jej tele

Zdroj: gettyimages.com
2023-03-14 20:00:00

Obvykle končí v umývadle, no pritom by mala byť v pohári! Šťava z kyslých uhoriek je ospevovaná do nebies pre svoje prospešné účinky na telo. No nie je to výmysel? Redaktorka zdravia to vyskúšala na vlastnej koži.

New York Food Museum naznačuje, že Julius Caesar bol pravdepodobne medzi prvými, ktorí si pochvalovali uhorky pre zdravie, keď nimi kŕmil svojich vojakov pre ich „fyzickú a duchovnú silu“. To, čo začalo pred viac ako 2 000 rokmi ako nevyhnutnosť – používanie soľanky na konzervovanie potravín na predĺženie ich trvanlivosti – má pozoruhodné účinky, trvanlivosť a dokonca sa stalo kulinárskym trendom. Výskumy hovoria o zdravotných výhodách kyslých uhoriek a uhorkovej šťavy, o ktorých blog Cleveland Clinic uviedol, že môžu byť prospešné pre trávenie, hladinu cukru v krvi, metabolizmus, symptómy depresie a úzkosti, imunitu a ďalšie.

Potlačený hlad

Redaktorka sa priznala, že miluje nakladanú zeleninu, pokiaľ ingrediencie neobsahujú konzervačné látky ani farbivá, píše sa na thehealthy.com. Aby otestovala účinky šťavy z kyslých uhoriek na zdravie, rozhodla sa ju piť každý jeden deň po dobu jedného týždňa. 

Bol prvý deň experimentu a blížila sa večera. Uvedomila si, že ešte nevypila šťavu, tak si ju dala pred jedlom. Naliala si približne 59 ml šťavy do nádoby, pridala trochu vody a ľad a sadla si za stôl. Keď vypila prvú polovicu nádoby, uvedomila si, že necíti hlad. Zaujímalo ju, či skutočne môže potlačiť chuť do jedla a tak spravila menší prieskum, po ktorom zistila, že podľa jednej klinickej štúdie z roku 2015 môže ocot, teda hlavná zložka šťavy, pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi u diabetikov 2. typu. Zmes šťavy z uhorky a vody zahnala hlad tiež preto, lebo ju hydratovala a jej telo bolo doplnené o tekutiny. 

Joanna Wenová, certifikovaná online koučka na chudnutie hovorí: „Uhorkový džús sa stal populárnym medzi športovcami vďaka vysokej koncentrácii elektrolytov – najmä sodíka a draslíka – ktoré hydratujú a pomáhajú telu doplniť základné minerály, ktoré stratilo pri nadmernej fyzickej aktivite.“

Aj keď necvičila intenzívne, bola vyčerpaná. Pridaním kyslej uhorkovej šťavy do vody tak pomohla svojmu telu. Zaujímavé je, že šťava z kyslých uhoriek môže byť dobrým spôsobom, ako vytriezvieť a pomôcť telu zotaviť sa.

Čo robí s telom? 

Ako pokračovala v týždni pitia kyslých uhoriek, vyskúšala inú značku, ktorá používa menej prísad. Uhorky sa pripravujú údajne podľa 100-ročného rodinného receptu a obsahujú len niekoľko ingrediencií: uhorky, vodu, biely ocot, soľ, cesnak, kôpor a hroznové listy. Daná spoločnosť nepridáva konzervačné látky, farbivá ani cukor. Je rozumné vyhnúť sa týmto zbytočným prísadám. Vždy je lepšie dať prednosť potravine, ktorá obsahuje čo najmenej zbytočných umelých látok. Sledujte aj vy etikety na výrobkoch.  

Okrem regulácie hladiny cukru v krvi a dopĺňania elektrolytov má šťava z uhoriek skvelú chuť, ktorú redaktorka miluje. Skontaktovala sa s osobou, ktorá má nastarosti výrobu potravín a zaujímalo ju, či soľanka v ich nakladaných paprikách a čili, ktoré sú fermentované, obsahujú rovnaký druh soľanky ako ich uhorky.

„Prirodzene fermentovaný nálev má rovnaké vlastnosti ako naša paprika,“ povedal kontaktovaná osoba. „Rozdiel je v chuti jedla (paprika vs. uhorka), v množstve octu, ktoré sa pridajú na konci, a v tom, aké koreniny sa zvyčajne používajú (cesnak, kôpor atď.) s kyslou uhorkou.“

Nová štúdia dokonca tvrdí, že ak si šťavu dáte do kávy, môže to znížiť zápal. Preto sa rozhodla zaexperimentovať ešte viac a do pohára paradajkovej šťavy pridala šťavu z nakladaných uhoriek a nálevu z čili papričiek. Išlo v podstate o Bloody Mary naplnenú elektrolytmi a probiotickými dobrotami.

Ocot v nakladanej šťave môže zlepšiť zdravie vašich čriev, čo je veľmi dôležité pre celkové zdravie,“ hovorí Anna Vocinoová, autorka kuchárskej knihy Eat Happy. „Kvasené potraviny pomáhajú udržiavať zdravie tráviacieho systému, pretože napomáhajú dobrým baktériám a flóre rásť v črevách. Ale pasterizovaná nakladaná šťava spôsobuje, že baktérie sú neaktívne, takže na to dávajte pozor.“

Sodík ako veľký problém?

Konzumácia väčšieho množstva soli môže mať však negatívne účinky na zdravie. Opatrnejší by mali byť hlavne tí, ktorí bojujú s vysokým krvným tlakom. Napriek tomu však registrovaný dietológ Bri Bell, RD, hovorí, že pitie šťavy z nakladaných uhoriek je dôležité.

"Nedá sa presne povedať, koľko soli prijmete zo šťavy, pretože nutričné ​​informácie uvedené na obale uvádzajú iba to, koľko je v samotnom náleve. Z tohto dôvodu, ak sa rozhodnete piť šťavu, začnite v malom množstve len 29 ml alebo menej a uvidíte, ako sa budete cítiť.“

Ďalšie účinky vody z kyslých uhoriek

  • Znižuje svalové kŕče
  • Pomáha pri bolestiach hrdla
  • Upokojuje popáleniny
  • Skvelá na trávenie

Fotogaléria


Tagy:
šťava kyslé uhorky

2023-03-14 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia