Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prekvapivá VEC, ktorá je za vznikom VRÁSOK: Kvôli tomuto pleť PRICHÁDZA o KOLAGÉN!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pribúdajúce roky oberajú našu pleť o mladistvý vzhľad. Pevné kontúry vystriedajú vrásky a ochabnutejšia pokožka. Realita, za ktorú je zodpovedné niečo neočakávané. Mohlo by to viesť k novým anti-ageingovým ošetreniam?

Je úplne normálne a bežné, že ako starneme, naša pokožka začína byť vráskavá. Čo však nie je isté, je dôvod, prečo sa to deje. Nástup vrások sa pripisuje niekoľkým faktorom, od genetiky po pobyt na slnku a dokonca aj tomu, ako spíte. 

Ako je to s mikrobiómom? 

Nový výskum zisťoval, či sa mikrobióm pokožky – všetky baktérie, huby, vírusy atď., ktoré sa na nej nachádzajú – podieľa na jej starnutí, ako sa píše na iflscience.com

„Zaujímalo nás, do akej miery sa kožný mikrobióm líšil pri starnutí pokožky, pretože sme už skôr odhalili, že je to prejav genetických a environmentálnych faktorov vrátane životného štýlu, etnickej príslušnosti, geografického bydliska, vystavenia slnku, charakteristík pokožky, hygienických návykov, celkového zdravia a veku,“ povedala autorka štúdie Julia Ohová z Jackson Laboratory v Connecticute.

Ohová a jej kolegovia urobili výter z líc 51 ženám, z ktorých všetky boli bielej rasy a žili v Paríži. Zhruba polovica bola vo veku 20-26 rokov, zatiaľ čo zvyšok medzi 54 a 60. Pomocou špeciálnej techniky boli schopní identifikovať rôzne bakteriálne druhy prítomné na koži každej účastníčky. Tím sa zaoberal aj niekoľkými parametrami starnutia pokožky vrátane kvality a množstva kolagénu, o ktorom je známe, že s vekom klesá.

"Našli sme výrazne odlišné mikrobiómové štruktúry tváre u mladších a starších dospelých," píšu vo svojom článku. "Čo je dôležitejšie, zistili sme, že veľkú časť tohto rozdielu možno pripísať variácii biofyzikálnych parametrov, najmä kolagénu."

Prekvapivá VEC, ktorá je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Baktérie a strata kolagénu

Ako sa očakávalo, vedci identifikovali stratu kolagénu u starších účastníkov. U všetkých študovaných jedincov boli najvýznamnejšie tri druhy baktérií: Cutibacterium acnes, Staphylococcus epidermidis a Corynebacterium kroppenstedtii. Prvý bol hojnejší v mladšej skupine, zatiaľ čo posledné dva sa častejšie vyskytovali v tej staršej.

Autori preto naznačujú súvislosť medzi týmito druhmi a poklesom hladín kolagénu, keď starneme. Smer korelácie však zatiaľ nie je známy: buď baktérie spôsobujú stratu kolagénu, alebo strata kolagénu mení kožný mikrobióm. Je potrebný ďalší výskum.

Tím tiež prišiel na to, že starší jedinci mali väčší počet baktérií s génmi antimikrobiálnej rezistencie. Či to má alebo nemá nejaký vplyv na starnutie pleti, nie je isté, ale je to možné.

"Ako starneme, boli sme kumulatívne vystavení mnohým antibiotikám a mikróby môžu získať gény rezistencie na antibiotiká z prostredia, a tie môžu byť udržiavané v kumulatívnom genofonde našich kožných mikróbov," povedala Ohová. "Užívanie antibiotík môže zmeniť vlastnosti mikrobiómu, čo zase môže mať imunitné a kožné bariérové účinky."

Môže trvať istý čas, kým sa to potvrdí a bude sa môcť účinne zakročiť a zvrátiť starnutie. Ďalším krokom je pokúsiť sa odhaliť, ako presne by baktérie mohli ovplyvňovať produkciu kolagénu.

Viac o téme: ZdraviePokožkaVráskyStarnutieMikrobióm
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9