5 POTRAVÍN, ktoré ROZHÝBU spaľovanie tukov po 40-TKE: Koniec lenivému METABOLIZMU!

Zdroj: gettyimages.com
2023-03-01 17:20:00

Chudnutie po 40-tke nie je tak jednoduché, ako keď sme mali 20 rokov. Vekom totiž ubúda svalov a ani spaľovanie tukov nie je to, čo bývalo. Pravidelný pohyb je základom, ako si udržať skvelú postavu. Pomôžu aj určité potraviny.

Je pre vás čoraz náročnejšie schudnúť a udržať si hmotnosť? Keď dosiahnete 30 rokov, prirodzene začnete strácať svalovú hmotu každých 10 rokov. Ako sa píše na eatthis.com, bohužiaľ, tento pokles výrazne uľahčuje naberanie tuku. Aby sa ručička na váhe nehýbala smerom nahor, je potrebné do svojej dennej rutiny zaradiť cvičenie či pravidelný pohyb.

„Je však potrebné urobiť aj niekoľko nevyhnutných zmien v strave, aby ste urýchlili spaľovanie tukov,“ konštatovala odborníčka na zdravú výživu Lisa Youngová.

Tá po 40-tke svojím klientom odporúča jesť päť jedál, ktoré urýchlia chudnutie.

1. Ľanové semienka

„Ľanové semienka sú skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín,“ poznamenala Youngová.

Nehovoriac o tom, že sú plné vlákniny. Výskum ukazuje, že konzumácia približne 30 gramov vlákniny denne môže podporiť vaše úsilie o chudnutie. Podporuje totiž pocity plnosti bez toho, aby ste nabrali priveľa kalórií.

2. Bobule

Ak chcete schudnúť po tom, ako ste dosiahli vek 40 rokov, zvážte pridanie čerstvých malín, černíc, jahôd alebo čučoriedok do ovsených vločiek, jogurtu alebo smoothie. Alebo si toto občerstvenie vychutnajte s kvapkou medu. Ovocie obsahuje pôsobivú škálu živín a keď sa pridá k zdravému životnému štýlu, podporí chudnutie. Bobuľové ovocie obsahuje vysoký obsah vody, antioxidanty, ktoré pomáhajú pri zápaloch a fytochemikálie. Len jedna šálka černíc má 8 gramov vlákniny, zatiaľ čo to isté množstvo malín 9,8 gramov.

3. Avokádo

Spolu s vysokým obsahom vody nájdeme v tomto ovocí vlákninu, ktorá má minimum kalórií. Štúdia z roku 2013 publikovaná v časopise Nutrition Journal odhalila, že konzumácia polovice avokáda na obed vám môže pomôže cítiť sa nasýtene na ďalších tri až päť hodín.

4. Orechy a semená

Keď sa orechy a semená konzumujú s mierou, sú jednoduchým a zdravým občerstvením, ktoré, keď začleníte do jedálnička, schudnete. Odborníčka na výživu Youngová tvrdí, že je to pre vysoký obsah vlákniny, bielkovín a zdravých tukov. Prekypujú tiež fytochemikáliami a živinami. Mikroživiny v orechoch a semenách zahŕňajú antioxidanty, ako sú cerotenoidy, tokoferoly (vitamín E), flavonoidy a resveratrol. Navyše, výskum ukazuje, že konzumácia orechov môže viesť k väčšej strate hmotnosti a zvýšenej citlivosti na inzulín.

5. Kyslá kapusta

V neposlednom rade tu máme kyslú kapustu, ktorá sa vyrába kvasením.

„Je bohatá na probiotiká aj prebiotiká,“ vysvetlila Youngová.

Existuje veľa dôvodov, prečo vám kyslá kapusta môže pomôcť schudnúť. Nemá príliš veľa kalórií, je nízkotučná a plná vlákniny, ktorá podporuje pocity sýtosti. To vám pomôže zahnať všetky nezdravé chute a udrží vás sýtymi na dlhšiu dobu počas dňa. Navyše, probiotiká v kyslej kapuste môžu znížiť vstrebávanie tukov. Okrem výhod pri chudnutí obsahuje kľúčové živiny, ako je železo, folát, mangán, vitamín C, vitamín K1, meď a draslík.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny chudnutie 40 rokov

2023-03-01 17:20:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia