Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vznik ALZHEIMEROVEJ choroby poháňa niečo, s čím mnohí NERÁTALI: ZABIJAK neurónov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Príčinou neurodegeneratívneho ochorenia môže byť nadmerná aktivácia fruktózy produkovanej v mozgu. Je spôsobená zmenami stravovacieho cyklu, pri ktorom tento druh cukru narúša mozgový metabolizmus a funkcie neurónov.

Výsledky novej štúdie, publikovanej v časopise The American Journal of Clinical Nutrition, naznačujú, že strava by mohla mať vplyv na nástup ochorenia v dôsledku prirodzeného pudu hľadania potravy. Konzistentný príjem fruktózy môže stimulovať mozgovú aktivitu, ktorá vedie k smrti neurónov a patologickej akumulácii bielkovín, uvádza sa na iflscience.com.

„Alzheimerova choroba je spôsobená stravou,“ uviedol hlavný autor štúdie Richard Johnson vo vyhlásení.

Údajne s tým súvisí mechanizmus, ktorý sa spúšťa v mozgu počas obdobia nedostatku a stimuluje naše telá, aby hľadali potravu na doplnenie a uspokojenie stravovacích potrieb.

„Základnou potrebou života je zabezpečiť dostatok potravy, vody a kyslíka na prežitie,“ píšu autori štúdie. „Veľa pozornosti sa sústredilo na akútne reakcie na prežitie, na hypoxiu a hladovanie. Príroda však vyvinula šikovný spôsob, ako chrániť zvieratá skôr, ako kríza skutočne nastane.“

Priveľa fruktózy = patologické problémy

Keď majú ľudia málo jedla, prirodzene sa naštartuje inštinkt hľadania potravy, ktorý ich prinúti sústrediť sa na dôležité veci. Impulzivita a riskovanie stúpajú a naše spomienky a udržiavanie času sú potlačené, zatiaľ čo náš mozog prideľuje zdroje. Fruktóza, druh cukru, pomáha tlmiť tieto centrá, čo umožňuje viac sa sústrediť na zhromažďovanie potravy. Ako sa metabolizuje, zvyšuje sa pud hľadania potravy a môžeme pokračovať v hľadaní zdrojov.

Vznik ALZHEIMEROVEJ choroby poháňa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci zistili, že celá reakcia na hľadanie potravy bola uvedená do pohybu metabolizmom fruktózy, či už bola zjedená alebo produkovaná v tele. Metabolizácia fruktózy a jej vedľajšieho produktu, intracelulárnej kyseliny močovej, bola rozhodujúca pre prežitie ľudí aj zvierat.

Hoci to znie užitočne, až na to, príliš veľa fruktózy môže viesť k veľkým problémom. Výskumníci uvádzajú, že metabolizmus fruktózy bol spojený so zníženým prietokom krvi do oblastí mozgu zapojených do sebakontroly, zatiaľ čo zvýšil prietok krvi do oblasti odmeny za jedlo, čím sa ďalej posilnila reakcia na hľadanie potravy.

Neustály metabolizmus fruktózy vedie k zápalu. Fruktóza v mozgu je spojená s množstvom patologických problémov, vrátane hromadenia proteínov súvisiacich s Alzheimerovou chorobou. Zvieratá, ktorým bola podávaná fruktóza, vykazujú výpadky pamäte, stratu schopnosti pohybovať sa v bludisku a zápal neurónov.

„Štúdia zistila, že ak necháte laboratórne potkany na fruktóze dostatočne dlho, do mozgu sa dostanú tau a amyloid beta-proteíny, teda rovnaké proteíny, aké sa vyskytujú pri Alzheimerovej chorobe. Vysoké hladiny fruktózy nájdete teda aj v mozgu ľudí s Alzheimerovou chorobou,“ upozorňuje Johnson.

Jednoducho povedané a zosumarizované, evolučný inštinkt hľadania potravy, ktorý sa spoliehal na cukor - fruktózu, môže poháňať vznik Alzheimerovej choroby,

Ide o veľmi skorý výskum. Štúdia preto upozorňuje na podrobnejšie skúmanie akýchkoľvek súvislostí medzi fruktózou a Alzheimerovou chorobou, ale mohlo by to pomôcť zmeniť terapeutické postupy a usmerniť diétne usmernenia v budúcnosti, ak budú podporené ďalšími údajmi.

Viac o téme: ZdravieAlzheimerova chorobaFruktóza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9