Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Podľa zdravotnej sestry by NEMAL byť koniec života OPLAKANÝ: Ako sa správa TELO pred SMRŤOU!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zomieranie nemusí byť až tak hrozné, ako sa mnohým zdá. Aspoň to tvrdí jedna sestrička z hospicu, podľa ktorej, by malo byť umieranie sprevádzané oslavou.

Smrť sa zvyčajne spája len so smútkom a temnotou. Sestrička z hospicu Julie McFaddenová je však presvedčená, že by to tak nemalo byť. Na sociálnej sieti TikTok sa vyjadrila, že aj koniec života môže byť krásny, píše sa na thesun.co.uk. Skúsenosti so smrťou má dostatok, ako sestrička na druhý svet odprevádzala už mnoho ľudí.

Zážitok z umierania

Na sociálnej sieti opísala, ako raz bola svedkom smrti muža vo veku 50 rokov.

„Bola to jedna z najkrajších vecí, aké som kedy zažila,“ konštatovala.

Ako uviedla, počas toho ako zomieral, manželka mala hlavu na jeho hrudi a šepkala mu slová plné lásky. Boli tam aj jeho rodičia, ktorí ho hladkali po tvári a všetci okolo neho hovorili láskavé slová a podporovali ho dovtedy, kým nevydýchol naposledy. Keď sa Julie, podľa vlastných slov, odosobnila od smútku, videla len obrovskú lásku.

„Zvyčajne doma neplačem, ale teraz som sa rozplakala. No neboli to slzy smútku, ale slzy radosti, pretože to bolo skutočne dokonale krásne,“ opísala svoje pocity sestrička.

Tento zážitok prirovnala k dojmom, ktoré prežíva, keď je svedkom narodenia sa dieťaťa.

Podľa zdravotnej sestry by
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Keď sa narodí nový človiečik, môžete plakať od šťastia, no keď niekto vydýchne naposledy, môžete plakať od tej lásky, ktorú mu dali najbližší,“ vyznala sa zo svojich pocitov.

Čo sa deje pred smrťou?

V ďalšom videu na TikToku zdravotná sestra prezradila, aké to naozaj je, keď človek zomiera. Prvú vec, ktorú si uvedomíte je, že umierajúci potrebuje spať oveľa viac ako zvyčajne.

„Ľudia na pokraji smrti spia aj 18 až 20 hodín denne,“ konštatovala.

Zomierajúci tiež podľa nej začne znižovať príjem potravy a tiež obmedzí svoj pitný režim. Vtedy je vo fáze aktívneho umierania, ktorá trvá niekoľko hodín až niekoľko dní.

„V posledných minútach už telo neprijme nič,“  vysvetlila Julie.

Niektorí podľa nej tesne pred smrťou zažijú nával energie. V štádiu aktívneho umierania sa u umierajúcich prejavia zmeny dýchania, farba kože sa zmení a nastane aj pokles telesnej teploty.

„Zvyčajne majú otvorené ústa a oči, ale nemajú očný kontakt," opísala sestrička.

Ako dodala, po smrti viac ako polovica pozostalých začne vidieť svojich mŕtvych príbuzných v snoch, alebo ich vidia na ulici, spoznávajú ich v tvárach iných ľudí. Väčšinu to vystraší a vydesí, no v skutočnosti by ich to malo upokojiť.

Viac o téme: SmrťUmieranie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9