Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zubná pasta NEPATRÍ na akné: 6 nebezpečných RÁD, ktoré kolujú medzi ľuďmi!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mnohí ich prirovnávajú k osvedčeným babským radám a domácim spôsobom, ako sa zbaviť zdravotných neduhov. Výsledok však môže byť v skutočnosti iný. Ktoré tipy treba brať s rezervou?

Hoci niektorí dávajú prednosť rôznym domácim spôsobom, ako sa vysporiadať s zdravotnými problémami, pred tradičnými medikamentami z lekárne, niektoré z nich môžu byť nebezpečné, ako upozorňuje steptohealth.com. Najhoršie na tom je, že ide o rady, ktoré kolujú medzi ľuďmi. V skutočnosti však neprinášajú žiadne výhody, ale môžu viesť k nežiadúcim reakciám.

Vo všeobecnosti by používanie domácich produktov, pôvodne určených na niečo iné, nemalo byť prvou voľbou, keď vás trápi nejaký problém. Hoci je pravda, že niektoré sú neškodné a môžu pomôcť upokojiť určité symptómy, niektoré z nich nefungujú a vytvárajú nepriaznivé účinky. V každom prípade sa radšej poraďte so svojím lekárom. 

1. Zubná pasta na akné

Ešte pred niekoľkými rokmi sa o zubnej paste hovorilo ako o skvelom prostriedku s obsahom antibakteriálnej látky, nazývanej triclosan. Táto zložka podľa jej zástancov slúžila na zastavenie množenia baktérií spojených s dermatologickým problémom, ako sú vyrážky.

Okrem toho, iné látky, ako je sóda bikarbóna, by pomohli „vysušiť“ čierne bodky aj pupienky. Od roku 2017 však americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) zakázal používanie triclosanu ako zložky v tomto type produktu. Našli sa totiž dôkazy, v ktorých je uvedená látka spojená so zníženou hladinou hormónov štítnej žľazy a zvýšeným rizikom rezistencie na antibiotiká.

Na druhej strane, dermatológovia varujú, že prítomnosť fluoridov v zubnej paste môže akné ešte zhoršiť. V spojení s ďalšími dráždivými zlúčeninami môže tiež viesť k páleniu a odlupovaniu.

Iné riešenie: Momentálne existuje široká škála bezplatných liekov i tých na predpis na liečbu akné. Nie sú však bez nepriaznivých účinkov. Pre bezpečný postup je preto kľúčové poradiť sa s dermatológom a riadiť sa jeho radami.

Zubná pasta NEPATRÍ na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Olej alebo maslo na ošetrenie popálenín

Pozor! Použitie oleja alebo masla na upokojenie popálenín je jedným z najnebezpečnejších domácich postupov. Obe zložky spomaľujú ochladzovanie pokožky a môžu poskytnúť ideálne prostredie pre rast baktérií.

Iné riešenie: Ako sa uvádza v článku v MedlinePlus z Národnej lekárskej knižnice USA, najlepšie je aplikovať na popáleninu studenú vodu, nie ľad, pretože zmrazenie má tiež tendenciu viac poškodiť tkanivo. Ak bola popálenina spôsobená chemikáliou, je najlepšie držať spálenú pokožku pod vodou 10 až 15 minút. Ďalším opatrením, ktoré môže pomôcť, je priloženie vlhkej handričky na popáleninu. V každom prípade, ak je zranenie vážne, mali by ste čo najskôr navštíviť lekára.

3. Koloidné striebro pre imunitný systém

Doplnky koloidného striebra sa stali na trhu populárnymi pre svoje predpokladané účinky pri stimulácii funkcií imunitného systému, v boji proti infekčným procesom a pri liečbe rakoviny. Ako je však podrobne uvedené v článku kliniky Mayo, neexistujú žiadne dôkazy na podporu týchto tvrdení.

Namiesto toho sa zistilo, že perorálna konzumácia vedie k hromadeniu častíc striebra v tele. Postupom času to spôsobuje modrasté sfarbenie kože a iných orgánov (argýria). V zriedkavých a závažných prípadoch vedú vysoké dávky k záchvatom a poškodeniu orgánov.

Iné riešenie: Pokiaľ ide o posilnenie imunitného systému, je nevyhnutné zlepšiť svoj životný štýl a stravu. To vo všeobecnosti pomáha pri prevencii a zotavení z infekčných a chronických ochorení. Pokiaľ ide o stavy, ako je rakovina, liečbu by mal predpisovať výlučne onkológ.

4. Benzín alebo petrolej na vši

Aplikácia benzínu alebo petroleja je jedným z najnebezpečnejších ľudových liekov proti všiam. Celé roky sa verilo, že tieto roztoky odstraňujú vši a hnidy ako žiadna iná látka. Zistilo sa však, že sú neúčinné a potenciálne toxické. Mayo Clinic varuje, že ich použitie môže spôsobiť vážne popáleniny.

Iné riešenie: Ellie Brownsteinová, pediatrička z University of Utah Greenwood Health Center, hovorí, že jediným bezpečným a účinným spôsobom liečby vší je použitie voľne predajných liekov alebo liekov na predpis. Okrem toho je dobré prečesať vlasy hrebeňom s jemnými zúbkami, aby ste odstránili vajíčka.

5. Bylinné prípravky na rakovinu

Používanie domácich terapií na boj proti rakovine sa rozšírilo po celom svete. Priemysel prírodných doplnkov predal myšlienku, že bylinné prípravky alebo prípravky založené na určitých prírodných zložkách môžu pomôcť „zastaviť rakovinu“.

Mnohé z doplnkov sú odôvodnené laboratórnym výskumom alebo výskumom na zvieratách, ktorých výsledky sú nepresvedčivé alebo dokonca kontroverzné. Preto sa ich použitie pri liečbe tejto choroby považuje za nebezpečné.

Zubná pasta NEPATRÍ na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Bolo hlásených viacero prípadov, kedy pacienti opustili konvenčnú liečbu choroby s ilúziou, že sa vyliečia alternatívnou liečbou. Sú dokonca aj takí, ktorí prepadli tendencii nadmerne konzumovať tieto prostriedky a myslia si, že keďže sú prírodné, nemajú žiadne nepriaznivé účinky. Taký je prípad Austrálčana, u ktorého sa po požití vysokých dávok extraktu z marhuľových jadier rozvinula otrava kyanidom s myšlienkou zastaviť progresiu jeho rakoviny prostaty.

Rovnako ako on, aj mnohí ďalší pacienti videli, že ich zdravotný stav sa po nadmernom užívaní doplnkov stravy alebo bez lekárskeho dohľadu zhoršil. Pamätajte, že všetky tieto doplnky môžu mať interakcie s liekmi používanými na rakovinu, čo predstavuje ďalšie riziko.

Iné riešenie: Vzhľadom na zložitosť tohto ochorenia musí byť liečba predpísaná lekárom (onkológom). V súčasnosti medzi najčastejšie používané liečby patria okrem iného možnosti ako chemoterapia, rádioterapia, imunoterapia, cielená terapia a hormonálna terapia.

Voľba medzi jednou alebo druhou možnosťou závisí od typu rakoviny a individuálnych charakteristík každého pacienta. V prípade užívania akéhokoľvek doplnku je nevyhnutné informovať svojho lekára. Ten určí, či je jeho konzumácia bezpečná, alebo so sebou nesie riziká.

6. Ušné sviečky na odstránenie ušného mazu

Stali sa trendovou metódou na odstránenie prebytočného ušného mazu. Niektorí dokonca tvrdia, že sú užitočné na upokojenie bolesti uší. Veda však tieto predpokladané výhody vyvrátila. Charles W. Beatty, lekár z kliniky Mayo, podrobne uvádza, že táto technika môže vtlačiť ušný maz do vnútornej časti zvukovodu, okrem toho nesie so sebou riziko popálenín tváre, pokožky hlavy a ucha. Je tiež spojená s problémami, ako je prepichnutie ušného bubienka.

Iné riešenie: Ak nahromadenie mazu spôsobuje nepohodlie, lekár môže navrhnúť aplikáciu zmäkčujúcich kvapiek na 2 alebo 3 dni. Ak to na odstránenie zvyškov nestačí, odborník sa rozhodne pre iné metódy, ako je extrakcia zavlažovaním alebo aspiráciou.

Viac o téme: ZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9