ZNAK, ktorý prezradí riziko PLEŠATOSTI u mužov: Pozrite sa na PRSTY!

Zdroj: gettyimages.com
2023-02-17 06:00:00

V dnešnej uponáhľanej dobe plnej stresu, nedostatku spánku a nie príliš ukážkového životného štýlu nie je až tak nevšedné nadmerné vypadávanie vlasov. To je už len jeden krok od plešatosti. Tento strašiak mužov možno spoznať aj podľa prstov.

Za plešatosťou stojí mnoho faktorov. Okrem stresu a nezdravej stravy to môžete mať v génoch už od narodenia, alebo si k tomu môžete dopomôcť fajčením, konzumáciou alkoholu či inými neresťami. 

Vyššie množstvo testosterónu ako problém

Podľa vedcov existujú muži, ktorí majú väčšiu pravdepodobnosť plešatenia ako ostatní. Týka sa to drsnejšieho pohlavia s prstenníkom dlhším ako ukazovák! Predpokladá sa, že extra dĺžka na pravej ruke je spojená až so šesťnásobne zvýšeným rizikom mužskej plešatosti, uvádza sa na the-sun.com. Podľa odborníkov je tento problém príznakom vysokých hladín testosterónu, ktorý zmenšuje vlasové folikuly, k čomu môže údajne dôjsť už v maternici. 

Štúdia, zverejnená v časopise The Aging Male, merala ruky 240 mužov vo veku nad 37 rokov, ktorým bola diagnostikovaná androgénna alopécia – známa ako mužská plešatosť. 

"Naša štúdia odhalila, že čím nižší je pomer medzi druhým a štvrtým prstom na pravej strane, tým väčšie je riziko vzniku alopécie," tvrdí vedúci výskumník Dr Ching-Ying Wu z Kaohsiung Medical University na Taiwane.

Ako už naznačili odborníci, väčší prstenník môže byť znakom vysokej expozície testosterónu v maternici. Hladiny pohlavného hormónu absorbovaného pred narodením môžu mať tiež vplyv na zdravie srdca, počet spermií a pravdepodobnosť autizmu, ako aj na vývoj vlasových folikulov.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie plešatosť prevencia prsty

2023-02-17 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia